«Etter en uke på sykehus og snart 3 operasjoner i full narkose på vår lille toåring så vil jeg fortelle vår historie som skrekk og advarsel til alle småbarnsforeldre jeg kan nå! Del gjerne budskapet med dem du kjenner!»

Slik starter mammablogger Marianne Gjerstad Hørven bloggposten som hun la ut søndag.

Siden den gang har den nådd over 40.000 på Facebook, 15.000 har vært inne på bloggen og lest og den er delt mer enn 500 ganger.

Fikk ikke puste

Hendelsen som skjedde søndag for nær to uker siden, er foreldres største skrekk. Hos familien Gjerstad Hørven på Nærsnes i Buskerud skjedde dette med husets toåring:

«Helmer satt på kjøkkenbenken sammen med meg. Der sto det en skål med nøtter – en nøttemiks med peanøtter. Da jeg snudde meg vekk et sekund hadde han forsynt seg og hadde munnen full. Jeg smilte til han og sa at han ikke kunne få mer av dette. Han var ikke enig og strakte seg for en ny håndfull. Jeg løftet han ned fra benken. Han ble sint og skrek til med munnen full av nøtter – så tok han innpust for et nytt hyl. Nøttene ble med innpusten…..han fikk ikke puste! I ren refleks hev jeg meg over han og forsøkte desperat å dunke nøttene ut av luftveiene hans.»

OPERASJON: På vei inn til operasjonssalen. Pappa Espen Gjerstad Hørven ledsager sønnen Helmer (2). Foto: Privat

Foreldrene lyktes med å få pust i ham igjen. Men litt senere samme dag hostet Helmer igjen veldig og fikk opp slim i forbindelse med en ny situasjon med hyl og skrik. Det var da foreldrene tenkte det var på tide å kontakte lege. — Jeg husker jeg tenkte: «nå er vi litt sånn overengstelige førstegangsforeldre». Men du verden så glad jeg er for at vi tok den ekstra telefonen, forteller Gjerstad Hørven.

Har du tips om lignende saker? Send oss en epost!

Betent vev

I dagene som fulgte ble lille Helmer først skysset til legevakt, så Drammen sykehus for operasjon. Helmer hadde fått peanøtter i lungene – eller rettere sagt bronkiolene, de små luftveisrørene nede i lungene.

Da sykehuset ikke lyktes å få bort alt, ble han sendt videre til Rikshospitalet.

— De fleste vet at man skal være forsiktig med nøtter til små barn. Færre vet at peanøttoljen i peanøttene kan gjøre skade, forteller moren.

SKREV OM OPPLEVELSEN PÅ BLOGGEN. «Jeg har vært så sykt redd. Redd for at han ikke tåler narkosen – redd for at han skal dø – redd for at han er redd …. redd for at han skal dø. Det er alltid slik med barn – alt er så svart/hvitt.» Skrev Marianne Gjerstad Hørven på bloggen sin etter hendelsen med sønnen. Foto: Privat

Også på Rikshospitalet slet de med å komme til og få opp alt, siden området i lungene var veldig betent. Torsdag denne uken gjennomgikk lille Helmer forhåpentligvis sin tredje og siste operasjon. Siste operasjonen gikk fint. De fant nøtter denne gangen også, langt ned i de minste bronkiolene.

Ti-femten tilfeller hvert år

Øre-, nese-, halsavdelingen (ØNH) ved Oslo universitetssykehus, Rikshospitalet, forteller at de årlig behandler ti til femten små barn som har fått nøtter i luftveiene.

— Foreldre bør ikke gi nøtter, og da særlig peanøtter, til barn før de er fire-fem år. Peanøttolje gjør vevet i luftveiene hovent, i noen tilfeller kan den forårsake en kjemisk irritasjon som fører til lungebetennelse. I aller verste fall vil luftveiene kunne bli blokkert så kraftig under et anfall at barnet slutter helt å puste og dør, sier overlege ved ØNH, Harriet Akre.

Hun anbefaler foreldre å få sjekket barnet grundig dersom det har satt peanøtter i vrangen. Har hendelsen skjedd for en stund siden, og barnet har fått lungebetennelser i etterkant, kan det bety at det ligger rester av nøtter nede i luftveiene.

— Det vil være behov for røntgen og eventuelt titte med et lite videoskop, det er ikke tilstrekkelig å lytte på lungene. Peanøttrestene må tas opp eller behandles med avsvellende medisiner, de løses ikke opp av seg selv, sier Akre.

Vil advare andre

Helmers foreldre har fått en skikkelig støkk og øyeåpner av hendelsen. Nå vil de advare alle andre småbarnsforeldre:

— Pass opp for peanøtter rundt småbarn. Det er en risiko som ikke er verdt å ta. Vi skjønte på legene at det var veldig alvorlig, og vi skjønte at de så barn med lignende problematikk relativt ofte.

Marianne Gjerstad Hørven mener dessuten det skorter på å gi småbarnsforeldre god og tydelig nok informasjon om risikoen ved peanøtter for småbarn.

— Jeg fikk forståelsen av at det blant legene var opplyst og vedtatt at peanøtter, det skulle man ikke under noen omstendighet gi til barn under fem år. Men vi, og flere vi har snakket med, har ikke fått noen tydelig beskjed rundt dette fra helsestasjon eller annet, sier hun.

Les også:

Ønsker du å få med deg lignende saker? Vi har en egen Facebook-gruppeog Twitter-profilfor Familie og oppvekst