«Julematkrise.» «Julefrokosten blir et høydepunkt fattigere uten hel juleansjos på boks»

Tipset dumpet ned til oss nylig.

Det er Oslo-mannen Mårten Ervik som tar disse sterke ordene i bruk, etter å ha måttet gå slukøret tilbake fra butikken på jakt etter hel juleansjos. Da han kontaktet et par produsenter, fikk han den nedslående nyheten:

På grunn av liten tilgang på råvaren brisling, blir det ikke hel juleansjos på boks å få kjøpt i år.

Like viktig som ribbe på julaften

DENNE UTGÅR I ÅR: Orkla håper at de neste år kan tilby både hel og filetert juleansjos, men for i år er det for sent. Foto: Orkla

— Jeg er skuffet over at ingen av produsentene har laget «skikkelig» juleansjos i år, sier Ervik.Representanten fra Tåsen juleansjoslag har hatt tradisjon med hel, selvfiletert ansjos til juledagsfrokosten i over 60 år. I år må julefrokosten forløpe uten den lille brislingen.

— Det er som en vegg i julen faller ut. Hel ansjos og hjemmelaget hodesylte 1. juledag er like viktig som ribbe på julaften, sier han.

  • Sender du en mann inn for å kjøpe Coca-Cola, kommer han ut med en halvliter til seg selv. Hva skjer når damene sendes inn i butikken med samme oppdrag?Her får du svaretog kan også lese om hvor mye tid vi bruker i butikken og hvorfor vi ender opp med de samme varene foreldrene våre handlet.

Filet selger fem ganger så mye

— Vi har dessverre ikke kunnet produsere både filet og hel juleansjos i år. Det har å gjøre med dårlig tilgang på råvarer. Brislingfangsten foregår et år i forveien, silden modnes på tønner og så produseres det frem mot jul. Filet av ansjos selger fem ganger så mye som hel ansjos. Vi har valgt å kun produsere fileter i år.

Det sier kommunikasjonsdirektør i Orkla Foods Norge, Dag Olav Stokken.

I fjor solgte Orkla 67.164 bokser med hel ansjos, mot 342.756 bokser med filet. Både fileter og hel juleansjos er basert på nøyaktig den samme råvaren.

Det er ikke første gang det er manko på brisling. I 2007 var det så dårlig på råvarefronten at Stabburet/Orkla ikke kunne levere noe juleansjos, hverken filetert eller hel.

Forståelse for at det er et reelt problem

— Vi får et par henvendelser hver dag, og vi forstår at mangel på hel ansjos er et reelt problem for noen kunder. Det er et produkt som har tradisjoner helt tilbake til 1860. Vi håper at vi neste år kan tilby både hel og filetert juleansjos, men for i år er det for sent, sier Stokken.

I Fredrikstad holder Engelsviken Canning til. I likhet med Orkla er de rammet av knapp tilgang på brisling.

Nyfiletert juleansjos på hjemmebakt brød, med egg til, kanskje leverpostei og et glass akevitt. Det er julestemning og juletradisjon for meg. Mårten Ervik

ELDRE GENERASJON: - Jeg har inntrykk av at det særlig er den eldre generasjon som sverger til hel ansjos, sier Engelsviken-eier i femte generasjon, Marianne Gran Andersen. Foto: Engelsviken Canning

Selve stoltheten og ett av deres signaturprodukter er juleansjosen. Derfor synes de det er beklagelig å ikke kunne tilby kundene hel juleansjos i år. Men også hos dem går det desidert mest i filet, sammenlignet med hel ansjos, fem ganger så mye.

— Vi har fått en del henvendelser fordi vi kun har konsentrert oss om filet. Jeg har inntrykk av at det særlig er den eldre generasjon som sverger til hel ansjos, sier eier i femte generasjon, Marianne Gran Andersen.

En telefon til NorgesGruppen bekrefter bildet, det er ikke mulig å oppdrive hel ansjos på boks i år.

Et rituale med tradisjoner

- Hvorfor ikke bare kjøpe den fileterte i år, Mårten Ervik?

— Hel ansjos er den originale, og den skikkelige ansjosen for nyterne. Nyfiletert juleansjos på hjemmebakt brød, med egg til, kanskje leverpostei og et glass akevitt. Det er julestemning og juletradisjon for meg, sier han.

For ham er det noe rituelt over det hele også. 67-åringen er vokst opp med å se på bestefaren gjøre det: Ta den lille fisken ut av laken fra de lekre juleansjosboksene, ta av skinnet, filetere.

— Det var en egen ro over starten av måltidet. Alle vi ungene så på og ville smake. Nå er det jeg som er eldste far på frokosten 1. juledag. Er kunsten å filetere juleansjos i ferd med å gå i glemmeboken? Jeg håper å kunne videreføre denne tradisjonen til kommende generasjoner, sier han.

Siden du har lest så langt, er du kanskje interessert i å lese flere julesaker? Vi anbefaler disse: