Heidi Sagli Husby fra Trondheim har ett mål hvert år: pepperkakehuset skal stå ferdig 1. søndag i advent. I år tok det fire uker og 12 kilo pepperkakedeig å få det til!

Det herskapelige huset kan ta pusten fra de fleste, med søyler av sukkerstenger, snirklete gjerder av melis og vakre istapper.

— Noe smaker mest av såpe og bamsesaft.

Knuser aldri huset

— Dette prosjektet brukte jeg fire uker på. Det er kanskje ikke noe for nybegynnere, men det går an å lage en mindre variant! sier Heidi til Adresseavisen.

JUL: Gjerdene er av melisglasur og søylene av sukkertøy. Foto: Privat

Den tidligere Kakekrigen-deltakeren har baking både som hobby og ekstrajobb, men det er en ting hun ikke lager på bestilling, og det er pepperkakehus.

— Det som gjør huset er glasuren (som Heidi kaller icing, red. anm), det ser avansert ut, men det er ikke så vanskelig, beroliger hun.

Men en trenger litt finmotorikk i hendene og riktig utstyr. Og sprøytepose med metalltupp.

Heidi Tørum og Stian Schjølberg har i flere år laget et flott pepperkakehus til barneavdelingen ved St. Olavs Hospital, til minne om sin lille sønn.

— Jeg har gledet meg siden juli til å lage huset, og startet i oktober, forteller pepperkakebakeren.

- Når spises huset?

— Å nei, det skal da ikke knuses! Huset mitt står et halvår, forteller Heidi.

- Et halvår?? Hva skjer etterpå?

STIG PÅ: Inngangspartiet kunne vært med i TV-serien «Herskapelig». Foto: Privat

— Da kollapser det selv, av varme og fukt, forteller Heidi. - Når vinteren er over, bryter jeg av istappene og pynter det med ekte blomster. Da blir det et sommerhus, forteller Heidi.

I år bruker vi 1,24 milliarder på julekalendere. Det er stor økning fra fjor.

Til barna lager hun heller et mindre hus som kan spises.

— Nonstop og seigmenn på dette, det hadde blitt helt feil, sier Heidi og ler.

Slik gjør hun det:

Glasuren må ha riktig konsistens for å kunne formes til istapper.

Oppskrift på glasur:

1 pakke melis

2 eggehviter

Ca 3 - 5 spiseskjeer saft fra en presset sitron

Dette mikses med en mixmaster i fem til ti minutter. Da får man en marengslignende konsistens, som er det man er ute etter. Å røre sammen med en gaffel vil ikke fungere.

TIDKREVENDE: Heidi Husbys pepperkakehus har tatt lang tid å lage Foto: Privat

Deigen: — Jeg bruker ferdig deig fra Ikea, forteller hun

— I ovnen forandrer delene form, så med en gang de kommer ut av ovnen, legger jeg på malen og og renskjærer delene, råder Heidi.

Konstruksjonen:

Heidi har tegnet huset selv.

— Jeg kikker på nettet og finner detaljer jeg liker, så tegner jeg malene selv ut fra dette. Jeg tar vare på malene fra år til år, forteller hun.

Om du ikke vil tegne selv, kan du få tak i maler på nett eller i kokebøker.

Hun lager veggene to centimeter tykke. Da blir huset mer stabilt.

— Jeg har også laget bærevegger inni, for å holde huset oppe, sier hun.

Montering:

Heidi sverger til knekk, altså smeltet sukker, til å lime huset sammen.

Pynting:

Ha glasuren i en solid plastpose, og bruk en metalltupp med bitteliten åpning (metalltupp nr. 3)

Gjerdene lager hun også av samme type glasur.

— De lager jeg fra en mal oppi hodet mitt, og de bruker jeg lang tid på, sier Heidi Sagli Husby.