Basert på nye tall fra Skatteetaten som ble publisert av Statistisk sentralbyrå (SSB) 31. mai, har forbrukerøkonom i DNB, Silje Sandmæl, regnet ut hvor mye nordmenn kan forvente å få utbetalt i feriepenger i år.

Tilsammen er det rundt 135 milliarder kroner.

Hvor mye er det snakk om for den jevne nordmann?

— Tjente du eksempelvis 450.000 kroner i fjor, har hatt en lønnsøkning på 2,5 prosent i år samt har rett på fem ukers ferie, kan du forvente deg å få utbetalt nærmere 43.000 kroner i feriepenger, ifølge Sandmæl.

Noen ytelser fra NAV gir rett til feriepenger, mens arbeidsavklaringspenger gjør ikke det. Det kan imidlertid gi rett til fritak for forskuddstrekk. Se oversikt her.

Tre eksperter gir deg sine beste feriepengetips:

Med en slik vitamininnsprøyting på kontoen, oppfordrer økonomene til å benytte anledningen til å rydde opp i smårusk i økonomien aller først.

REALISERE EN DRØM: - Har du god økonomi, kan feriepengene være startskuddet for sparing. Feriepengene kan være med på å realisere det du drømmer om, sier forbrukerøkonom i DNB, Silje Sandmæl. Foto: DNB

— Betal først ned gjeld med høy rente, deretter ubetalte regninger. Er bufferkontoen tom, er det en gyllen anledning til å fylle den opp i tilfelle uforutsette utgifter. Hvis stresstesten av økonomien er bestått, er det ingen grunn til å ikke unne seg en skikkelig ferie, sier Sandmæl.

Mørke, regntunge kvelder

Agnes Bergo, daglig leder i det uavhengige rådgivingsselskapet Pengedoktoren, maner til å investere i minner.

— Pengene skal sitte litt løsere i ferien, som familie skal man unne seg et lite friminutt. Det handler om å investere i minner, minner man kan sitte på mørke, regntunge høstkvelder og se tilbake på med glede, sier hun.

— Jeg må innrømme, selv jeg sitter ikke og finregner på beløpet og blir derfor hvert år positivt overrasket over hvor mye feriepengene utgjør. Det blir en liten gledesdans. Jeg håper nordmenn får en hyggelig overraskelse, sier Magne Gundersen, forbrukerøkonom i SpareBank1.

Dette er feriepengene

Hvor mye du får utbetalt i feriepenger avhenger av inntekten din, hvor lang ferie du har lov til å ta og alderen din.

For å finne ut av feriepengegrunnlaget ditt sjekker du lønnsslippen.

Har du rett på fire uker ferie får du 10,2 prosent av feriepengegrunnlaget ditt, har du rett på fem ukers ferie er det 12 prosent. Er du over 60 år gjelder høyere satser.

Feriepengene kommer sammen med lønnen din normalt i juni, for noen i mai.

— Mange lurer imidlertid på hvorfor selve lønnen blir mindre i sommermånedene. Grunnen er fordi du trekkes for årets ferie. Flere stiller også spørsmålet om feriepengene er skattefrie. Det er de ikke, men de er fritatt for forskuddstrekk og til gjengjeld blir du trukket litt mer skatt resten av året, bortsett fra i desember. Man kan gjerne kalle feriepenger tvangssparing, men hadde ikke feriepengene blitt spart opp for oss er jeg redd mange ikke ville hatt råd til å ta ferie, sier Sandmæl.

Folk flest ferierer for feriepengene

I følge undersøkelse gjennomført av Ipsos MMI for DNB går mesteparten av årets feriepenger til dets formål, nemlig ferie.

Rundt en av tre bruker feriepengene på ferie og reise. Det er færre enn for eksempel i 2013 hvor 44 prosent oppga det samme.

— Det kan henge sammen med at feriebudsjettet skrumpes. I år planlegger nordmenn å bruke 18.702 kroner i snitt på ferie. Dette er ca. 2700 kroner mindre enn snittet for i fjor, ifølge Sandmæl.

En av ti bruker det på sparing. Så mange som en av fem nesten svarer vet ikke.

Tall i prosent hentet fra undersøkelse Ipsos MMI har gjort på oppdrag for DNB.

KOSTBAR IS OG ANNET: Feriepengene bør brukes på nettopp ferie, mener ekspertene. «Man vet av erfaring at det ikke bare er is som er ekstrautgift om sommeren.» Foto: Illustrasjonsfoto NTB/ Scanpix

Usikker økonomisk periode

Tall viser også at vi bruker mindre på årets ferie. 14, 5 prosent mindre sammenlignet med i fjor.

— Det overrasker meg ikke. Vi er inne i en usikker økonomisk periode som gjør at mange holder mer igjen på pengebruken sin.

Siden DNB begynte å kartlegge nordmenns ferievaner i 2006 har andelen som skal være hjemme i ferien aldri vært så høy som i år. Antall nordmenn som ikke skal noe sted i sommer har nært doblet seg fra fjoråret, fra 13 prosent til 21 prosent.

Her kan du regne ut hvor mye feriepenger du får.

Interessert i å få sparetips? Les disse artiklene:

Har du tips til lignende saker? Send oss en epost!