Tallene, som Røde Kors kom med fredag formiddag, bekrefter

— Det skyldes at behovet for gratis ferietilbud er sterkt økende, sier generalsekretær Åsne Havnelid.

Organisasjonen opplyser at siden Ferie for alle startet for 15 år siden, har antall barn som lever i fattigdom økt kraftig i Norge. I dag lever 92.000 barn i familier med vedvarende svak økonomi.

— Mange barn i Norge gruer seg til sommerferien, fordi de vet at den blir lang og stille, og at de ikke skal gjøre noe spesielt eller reise bort. Det er ikke alle som har råd til å reise bort i ferien, og derfor må vi snakke om at det å være hjemme også er ferie, sier Havnelid.

I sommer har 2270 barn og voksne deltatt på Ferie for alle. Totalt har det blitt arrangert 41 opphold rundt om i hele landet.

Organisasjonen Unicef har en lignende tjeneste, Feriecentralen.

Også utenfor sommersesongen

Røde Kors

— I Vest-Agder er det nytt av året at vi hadde et ferieopphold i påska, også kommer vi til å ha ekstra opplegg for barnefamilier i høstferien. Vi jobber også med å få til noe til jul eller i vinterferien, fortalte Edmund Birkedal, ansvarlig for «Ferie for alle» i Vest-Agder Røde Kors til Fvn.no tidligere i sommer.

Da Røde Kors startet tilbudet Ferie for alle i 2001, vokste 28.000 barn opp i vedvarende fattigdom i Norge.I dag viser beregninger at tallet er 92.000 barn.

Også sommeraktiviterer utenom familieferien er blitt svært kostbart -

Stig Rusten i Aleneforeldreforeningen mener de nylige undersøkelsene viser en skremmende utvikling: At barnefamilier som har minst og er mest utsatt har fått det enda verre, og det blir stadig flere av dem.

— Det er verst for de barna som aldri eller sjelden i løpet av oppveksten får dra på en ferietur. Ikke alle har en familiehytte tilgjengelig eller andre rimelige alternativ som gir en følelse å ha vært på ferie. De kjenner også resten av året på hvordan det er å ha dårlig økonomi og utestenges fra aktiviteter også da. Det å ikke kunne delta er målet på fattigdom, sa Rusten til oss tidligere i sommer.

Og det er f

Vil styrke arbeidet mot barnefattigdom

I statsbudsjettet for 2016 styrket regjeringen arbeidet mot barnefattigdom med 164 millioner kroner, men også lokalt er det tatt noen grep for å bedre situasjonen. I forrige uke ble det for eksempel kjent at Ås kommune ansetter en såkalt fattigdomskoordinator for å gi familier med dårlig råd en tettere oppfølging.

Kulturdepartementet utlyste i juni ti millioner kroner til fremtidig innsats for at barn og unge skal kunne delta i organiserte fritidsaktiviteter uavhengig av foreldrenes økonomi. Søknadsfristen er 15. september. Pilotprosjektene skal skape grunnlag for et systematisk og varig samarbeid mellom frivillige, offentlige instanser og andre relevante aktører, opplyste departementet.

(©NTB)

Opptatt av barns oppvekstvilkår?

6-åringen bryter ut i gråt når hun blir avvist av kafegjestene: