Her gir vi dere boktips som passer til barn og ungdom i alle aldre. Artikkelen er delt opp i ulike aldersgrupper og det er totalt 20 boktips.

Aldersgruppen 6-9 år

BRUNLANGØRE Fengende faktafortelling for ferske lesehester

Av Synnøve Borge, illustrert av Lise Myhre

Vi følger en flaggermus av arten brunlangøre gjennom et helt år. Fødsel, dvale og en evig jakt på insekter som mat er underholdende beskrevet. Fortellingen er spekket med faktabokser og lekne tegninger. Debutboken til naturfaglæreren Borge er faktisk eksamensoppgaven hennes ved forfatterutdanningen. Nemi-tegner Lise Myhre bidrar med sin gjenkjennelige tegneseriestrek og forkjærlighet for mørkets helter. Dette er absolutt en bok som inspirerer. Miksen mellom fiksjon og fakta er full klaff i dette tilfellet. 6–9 år. (Gyldendal)

ISMASKINEN Søt og fornuftig lettlestbok

Av Carin Wirsèn og Karin Holmström

Alma og Egon ønsker seg en iskremmaskin. For å få råd til den selger de gamle leker på et loppemarked. Så dukker et moralsk dilemma opp. Denne boken er en av flere i serien om Alma og Egon. Historien er glad, enkel og tar for seg et rett— og galtspørsmål det er lett å engasjere seg i. Forfatteren er pedagog og har en strukturert fortellerstil. De fargeglade illustrasjonene og tegneserieelementene har ryddig form og forstyrrer ikke en fersk leser. 6–8 år. (Cappelen Damm)

COWBOY-CLAUS OG DEN PROMPANDE PONNIEN Tøysete westernvri

Av Eva Muszynski og Karstein Teich

Lettlestbok om en cowboy uten hest. Når han først treffer på en ponni, så er det en skikkelig stabeis som går og promper konstant. Det gjør ikke noe, det er like fullt et ridedyr. Boken handler om å finne løsninger og nye vennskap. Innpakkingen er et småsprøtt westernunivers med snakkende dyr. Morsom underholdning for barn som er i gang med lesing. 7–9 år. (Samlaget)

Les også:

EPLESLANG Lett å lese, lett å like

Av Vegard Markhus

En helsprø lærer som oppfordrer elevene til å stjele, skaper problemer for klassen. Det blir månelyst når bonden tar dem på fersken i å forsyne seg av epletreet. Helt grei lettlestbok med litt moral, god utvikling og uventede løsninger. Boken har morsomme illustrasjoner. Den er lett å komme seg gjennom for barn som nettopp har lært seg å lese, både på grunn av skriftstørrelse og få sider. 6–8 år. (Samlaget)

SJØSKORPIONEN PÅ RINGERIKE Informativ og underholdende tidsreise

Av Jørn Hurum, Torstein Helleve og Esther Van Hulsen

Vi reiser 428 millioner år tilbake i tiden med Norges eneste dinosaurekspert, Jørn Hurum, og hans kolleger. Historien om fossilen av en sjøskorpion funnet ved Tyrifjorden er blitt en veldig fascinerende beskrivelse. I tekst og illustrasjoner gjør de tre historien om det lille sjødyret og alle andre organismers utvikling på jorden levende og lesbar for barn. Boken er både enkel og innholdsrik, med detaljer som innbyr til videre læring. Dette er bok nummer tre i trilogien som startet med Ida og Monsterøglene på Svalbard. Sjelden blir fakta for barn formidlet så godt. 6–11 år. (Cappelen Damm)

Les også:

HUMLENS HERBARIUM Botanikk for barn

Av Stefan Casta, illustrert av Maj Fagerberg

18 vanlige villblomster presenteres med både vitenskapelige fakta og folketro. I tillegg er boken illustrert med de vakreste blomstertegninger. Forfatteren siterer botanikkens far, Carl von Linné, gjennom hele boken. Boken inneholder en blomsterpresse og egne sider å lime inn blomster på. Det skal godt la seg gjøre å ikke bli inspirert til å gå på jakt etter nydelige sommerblomster etter å ha lest denne floraen. 6–10 år. (Omnipax)

Aldersgruppen 8-12 år

FRIDA F Småskummel lettlestbok

Av Dorte Karrebæk og Otto Dickmeiss

Den aktive og rampete Frida får mye kjeft hjemme for oppførselen sin. Foreldrene ønsker seg en snill jente. En dag får hun en pen porselensdukke av moren sin. Dukken tar sakte, men sikkert over Fridas liv og Frida ender opp selv som en stiv dukke. Fortellingen er en svært engasjerende grøsser, og er forfriskende og spennende til lettlestbok å være. Det er også en fin temabok som problematiserer synet på barns oppførsel. Dette er en av bøkene i serien Leseproffen, for barn som kan lese en større mengde tekst. 9–11 år. (Samlaget)

NÅR DET REGNAR I AFRIKA Fiksjon og fakta om vær og klima

Av Erna Osland, illustrert av Per Ragnar Møkleby

Dette er fortellingen om gutten Styrk, som bor i Norge, men som tenker mye på pappa og mormor i Afrika. Fiksjonsteksten er vevd sammen med fakta om hvordan været fungerer, om naturlige værforskjeller og menneskeskapte klimaendringer. Denne vrien fungerer godt, for på en underholdende og oversiktlig måte får vi forklart drivhuseffekten, monsun og hva FNs klimapanel driver med. Meteorologi har aldri vært morsommere. 8–11 år. (Samlaget)

FLY, THEA! FLY Nyttebok om det som er vanskelig

Av Bente Bratlund

Thea er 12 år og fosterbarn, fordi moren er psykisk syk. Ensomhet, vennskap, forelskelse, tunge tanker og det å oppdage egne muligheter og evner blir kjærlig og troverdig beskrevet. Kunstopplevelser og et malekurs gir henne verktøy til å sette ord på vanskelige følelser og opplevelser. Thea beskrives med en unik forståelse og det er en bok det er helt umulig å ikke få klump i halsen av. Dette er en nyttig bok for fosterbarn, fosterforeldre og andre barn og familier som på et eller annet vis strever. I tillegg er det en svært velskrevet fortelling. 9 –13 år. (Mangschou)

MORKELS ALFABET Stemningsfull vennskapsberetning

Av Stian Hole

Beskrivelsen av Anna og Morkels vennskap er drømmende og poetisk. Suksessforfatteren Hole har fått mange priser for sitt forfatterskap for barn. Også denne boken har nydelige illustrasjoner og en tekst som kan forstås på mange måter. Med temaene vennskap, virkelighet og fantasi, natur og ord/alfabetet er det blitt en bok med mye innhold. Dette er absolutt ikke noen endimensjonal barnebok og en av få gode billedbøker for store barn. En innertier! 8–12 år. (Cappelen Damm)

ØNSKEBRØNNEN Barnevennlig grøss og gru

Av Aleksander Kirkwood Brown

Dette er første bok i grøsserserien «Mørkets utvalgte». Thomas og Kim leter etter tomflasker. For Thomas handler det om intens sparing til en ny, kul sykkel. Så snubler de over en mosegrodd brønn i skogen. Det er en ønskebrønn og guttenes ønsker oppfylles, ett pr. dag. Det blir alt annet enn problemfritt. Skapningen som kryper opp fra brønnen nattetid, den klonede moren og politiet som jakter på tyvene som stjeler så mye gjør situasjonen uholdbar. Historien er spennende, litt skummel, original og med en moral i bunnen. Lettlest og lett å like. 9–12 år. (Omnipax)

Aldersgruppen 10-13 år

MED BEINA PÅ NAKKEN Sterk fluktfortelling

Av Arne Svingen

Eirik er bortført fra fosterhjemmet av den skakkjørte faren sin. De rømmer til Tyskland der de gjemmer seg for politiet. Romanen byr på nære og varme skildringer av Eirik, som har endt opp i rullestol etter en ulykke. Også faren, som kjørte ulykkesbilen, beskrives med en porsjon kjærlighet. Ikke alle greier å være foreldre, selv om de vil. Beskrivelsene av forholdet mellom Eirik og faren, den dramatiske ulykken der moren døde samt nye vennskap i et nytt land flettes vakkert sammen. Boken er spennende, original og treffer deg midt i hjertet. Kanskje vårens mest engasjerende bok for barn. 10–13 år. (Gyldendal)

VERDEND KULESTE GJENNG 1. SCENESKREKK Om nestenfjortisers kulhet og komiske situasjoner

Av Maja Lunde. Illustrert av Hanne Sigbjørnsen

Bjørg går i syvende og er blant de aller minst kule i klassen. En dag begynner en ny jente i klassen. Hun bestemmer seg for å danne en gjeng, verdens kuleste gjeng. Dagbokstilen, katastrofekomikken og drodletegningene til Tegne-Hanne fra Aftenposten minner i stilen om lignende bøker for store barn, blant annet «En pingles dagbok». Det fungerer fint, selv om det ikke er veldig originalt. Det beste ved boken er de hysterisk morsomme beskrivelsene. Hovedpersonen beskriver blant annet hvordan det føles å sprenge en tenkt skala for utdumming. Her er det rett og slett mye å le av. 10–13 år. Første bok i en serie bøker om gjengen. (Kagge forlag)

Aldersgruppen 13 +

KAOSHJERTE

Fantastisk, realistisk og eventyrlig

Av Lise Forfang Grimnes

16 år gamle Minja våkner av at telefonen ringer. Hun er forslått, blodig og har hukommelsestap. Da starter jakten på minner fra de siste ukene, for hva har egentlig skjedd? Bestevennen Josef og mormoren er viktige brikker. Fortellingen foregår både i nåtid og i fortid, for å oppklare hva som egentlig har skjedd. Den er også virkelighetsnær, men har momenter av mystikk og overnaturlighet. Romanen har høyt tempo, usedvanlig godt og engasjerende språk og inneholder mye spenning. Vanskelig å legge bort. Fra 14 år. (Aschehoug)

SKYGGEJEGERNE – DE FORTAPTE SJELERS BY Ungdommelig kamp mellom det gode og det onde

Av Cassandra Clare

Dette er bok nummer fem i den populære serien «Skyggejegerne». Dramatiske ting skjer 15-åringen Clary og hennes venner også i denne boken. Clary ble kjent med skyggejegerne, som dreper demoner, etter å ha blitt angrepet av en demon selv i første bok. Bestevennen Simon blir nektet adgang hjemme fordi moren hans tror han er en demon. Og den drevne skyggejegeren Jace, Clarys første kjærlighet styres av onde krefter. Clarys tar noen ekstreme avgjørelser, for både vennskap og kjærlighet. Den urbane fantasyserien har toppet salgslister over hele verden, og selv om både språk og historiens utvikling har litt å gå på, skapes nye generasjoner lesere. Fra 13 år. (Schibsted forlag)

STUPEKONTROLL Stupedamer med gutteproblemer

Av Neha Naveen

To 17 år gamle norsk-indiske tvillinger er midt i ungdomstidens mest hektiske løsrivelsesprosess. De lever hver sine liv, selv om de tidligere hadde mye felles. Dette er ingen innvandrerroman, for kulturkonflikter problematiseres i liten grad. Det er heller en fortelling om to Oslo-jenter som opplever hvor tøft det er å bli voksen, å velge feil gutter og å finne gode mennesker å omgi seg med. Stupemetaforen passer fint til å beskrive den til tider manglende følelsen av kontroll i tenårene. Velskrevet og engasjerende uten stereotype beskrivelser av folk med familiebakgrunn fra en annen kultur enn den norske. Fra 16 år. (Gyldendal)

MINNESOTA OG STØVET Brutal urfolksoppvekst

Av Kjartan Hjulstad

To tenåringsbrødre bor sammen med moren og sin brutale stefar i et indianerreservat. Problemene baller på seg når storebroren roter seg bort i feil folk. Forfatteren er norsk, musiker og ungdomsskolelærer. Kunnskapen om hvordan livet er for amerikanske urfolk har han blant annet fra et opphold i USA i barndommen. Det er en dramatisk historie viklet sammen med beskrivelsen av den første kjærligheten. Boken er troverdig og har gode menneskeskildringer. På grunn av den stadig stigende spenningskurven er den rett og slett vanskelig å legge fra seg. 14–17 år. (Gyldendal)

BIG GAME Spenning fra start til slutt

Av Dan Smith

Midt inne i den finske villmarken går 13 år gamle Oskari gjennom en tradisjonell og krevende manndomsprøve. Plutselig kommer han over en redningskapsel fra et fly som er skutt ned. Inni den er ingen ringere enn USAs president. Den unge gutten må sørge for at presidenten kommer seg unna terroristene som skjøt ned presidentflyet. Dette er en glitrende god thriller av en bok, med tempo og driv. Ekstra kult er det at en skikkelig tøff helt ikke trenger å være så stor og sterk. Boken er filmatisert og kommer på kino nå i vår med selveste Samuel L. Jackson i rollen som presidenten. 13–16 år. (Gyldendal)

LIVET FRA A til Å. En bok om deg ABC for ungdom

Av Dag O. Hessen, illustrert av Eivind Gulliksen

I alfabetisk rekkefølge får vi forklart utvalgte konkrete og abstrakte fakta og fenomener. Oppslagsordene er alt fra forelskelse, empati, musikk, krig og neandertalere. Utvalget er interessant og passer perfekt for kunnskapstørst ungdom, eller kanskje som en inspirasjon til å bli interessert i det teoretiske. Hessen er kjent fra det populærvitenskapelige programmet «Big Bang» på NRK. Han er flink til å forklare det kompliserte enkelt og greit, derfor er boken verdt en lesestund eller flere. 13 -17 år. (Cappelen Damm)

FUCK VERDEN Originalt om opphav og oppvekst

Av Monika Steinholm

Å være ung er vanskelig. Å være en rar, ung jente er ekstra vanskelig. Gunn har flyttet til Tromsø sammen med den unge moren sin. Her sliter hun med følelser, rotløshet, morens småsnuskete jobb og jakten på den ukjente faren. Det er vanskelig å ikke gå i klisjéfellen når en nyinnflyttet ungdom og kjærlighetskrøll skal skildres. Forfatteren redder seg inn ved å beskrive savn etter både det som var og det som aldri har vært på en svært troverdig måte. Hovedpersonens særtrekk spriter også opp og gjør boken til en leseverdig oppvekstskildring. 14–18 år. (Schibsted Forlag)

Artikkelen er levert av månedsmagasinet Aftenposten Oppvekst.

Ønsker du å få med deg lignende saker? Vi har en egen Facebook-gruppeog Twitter-profilfor Familie og oppvekst