Slik unngår du sykdom og plager i ferien

Og dette gjør du når du først er blitt dårlig.

Publisert

SYK PÅ FERIE: Pass på å få med deg det du trenger av medisin før du reiser på ferie til utlandet, råder ekspertene. Foto: Shutterstock / NTB scanpix

Hvert år opplever tusenvis av nordmenn at utenlandsferien blir ødelagt av sykdom, og sjansen er stor for at drømmeturen blir til et mareritt om du ikke er påpasselig.

– Sjekk hvilke vaksiner du eventuelt trenger i det landet du skal besøke. Det må gjøres i god tid før avreise. Er du syk fra før, må du sikre seg all medisin du trenger før du reiser. Det er ikke sikkert du finner dette på apotek i andre land, sier lege og seniorrådgiver i Folkehelseinstituttet, Bernardo Guzman Herrador.

EKSPERT: Bernardo Guzman Herrador er lege og seniorrådgiver i Folkehelseinstituttet. Foto: Privat

Diaré

Mage- og tarminfeksjoner som blant annet fører til diaré, er den absolutt vanligste plagen reisende fra Norge får i utlandet, viser tall fra Folkehelseinstituttet. Vanligvis får man dette gjennom forurenset mat eller vann, og risikoen er større i tropiske land med dårligere hygiene enn i Norge.

– God personlig hygiene og grundig håndvask etter dobesøk, samt før man spiser og etter at man har tatt på dyr, er viktig. Vi råder generelt folk til å bruke sunn fornuft, sier Herrador.

Små barn under fire år er særlig utsatt for infeksjoner i mage og tarm, forklarer lege Gunnar Hasle ved Reiseklinikken:

– Den største faren er akutt diaré, så det er ekstremt viktig å praktisere god mat-, vann- og håndhygiene.

Les også

Populære feriemål på bakterietoppen

Ta tiden til hjelp

Og selv om det er aldri så ergerlig å bytte ut solsengen med doskålen, er det ikke annet råd enn å ta tiden til hjelp hvis du først er blitt syk, skal vi tro ekspertene:

– De fleste trenger ingen behandling for diaré. Det går vanligvis over av seg selv etter tre-fire dager, så vi anbefaler i utgangspunktet ikke å ta tabletter. De stopper bare symptomene, men løser ikke problemet. Det viktigste er å unngå uttørring, drikk derfor mye væske, sier Herrador og legger til:

– Har man mer alvorlige symptomer som høy feber eller blodig diaré, bør man oppsøke lege.

Les også

Dette er de dyreste landene å bli syk i

MAGETRØBBEL: Mage- og tarminfeksjoner er den vanligste plagen reisende fra Norge får i utlandet. Foto: Shutterstock / NTB scanpix

Forstoppelse

Er du én av dem som sliter med treg mage på ferie i utlandet? Da er du ikke alene. Forstoppelse er nemlig en vanlig plage på utenlandsreiser, og det er flere grunner til det, ifølge Hasle:

– For det første er det mye mindre fiber i utenlandsk brød enn det norske, og ofte er det nesten bare loff å finne i butikkene. Vi er vant til mer fiberrik kost her hjemme.

Varme, late dager gjør også sitt for å lage trøbbel for fordøyelsen. Dehydrering og inaktivitet er nemlig andre årsaker til forstoppelse.

– Løsningen er derfor nok fiber, drikke og aktivitet, konkluderer reiselegen.

EKSPERT: Gunnar Hasle er lege ved Reiseklinikken. Foto: MDG

Seksuelt overførbare sykdommer

Sykdommer som smitter gjennom seksuell kontakt er også med på å toppe listen over plagene nordmenn får på reise i utlandet. De mest vanlige sykdommene er klamydia og gonoré, men også hivsmitte kan være en risiko.

Rådet er enkelt:

– Bruk kondom hvis du skal ha tilfeldig sex med ukjente, sier Herrador.

Les også

Forsikringsselskap advarer mot overbehandling på ferie

Myggstikk

Myggstikk er imidlertid vanskeligere å unngå, men også her finnes det gode tips:

– Bruk klær som dekker armer og bein, samt myggmidler som for eksempel spray. Husk at du må påføre dette jevnlig gjennom hele dagen.

Når det gjelder malaria, kan man i tillegg ta forebyggende tabletter.

– Dette må sjekkes samtidig som du tar vaksiner, sier eksperten.

Les også

Febernedsettende gjør ikke nødvendigvis barn fortere friske

HUSK SOLKREM: Sørg for å smøre både store og små kropper før solen skal nytes. – Huden til små barn er mer utsatt for solforbrenning enn voksnes, sier Hasle. Foto: Shutterstock / NTB scanpix

Solbrenthet

I sterk sommersol er beskyttelse av huden avgjørende for å unngå skader og forbrenning.

– Bruk nok krem, smør alle områder som er eksponert for sol og gjenta smøringen flere ganger i løpet av dagen, råder Petter Gjersvik, førsteamanuensis ved seksjon for hudsykdommer på Oslo universitetssykehus og leder i hudlegenes forening.

Er huden solbrent, bør du unngå solen og smøre huden med en god fuktighetskrem, sier hudspesialisten.

– Ved noe mer uttalt grad av solbrenthet, kan du smøre på en mild kortisonkrem. Denne vil dempe svie, kløe og rødhet. Ved uttalt solbrenthet bør du oppsøke lege.

Ønsker du å få med deg lignede saker? Vi har en egen Facebook-gruppe og Twitter-profil for Familie og oppvekst.

Publisert