Vi er inne i influensa-sesongen. Tusenvis av nordmenn nyser og snufser seg gjennom hverdagen, skriver bt.no.

I forrige uke ble mer enn hver fjerde seng på akuttavdelingene på Haukeland sykehus i Bergen,brukt av en influensapasient, skriver bt.no.

Men hva er egentlig influensa, og hva skal du gjøre for å holde deg frisk?

Hvor kommer sykdommen fra?

Influensa er en infeksjonssykdom som kommer fra ulike typer virus. Slike epidemier sprer seg på den nordlige halvkule hver vinter, og kalles sesonginfluensa. Virusene endrer seg hele tiden, og gjør at kroppen ikke blir varig immun.

Influensa-epidemier har tatt livet av millioner av mennesker gjennom historien. En av de verste var spanskesyken i 1918-1919, som drepte mellom 25 og 40 millioner mennesker på verdensbasis. Slike enorme epidemier, som rammer flere verdensdeler, kalles pandemier.

Smitten spres vanligvis gjennom dråper, og sykdommen bryter som regel ut én til fire dager etter smitte. Symptomene er feber, hodepine, muskelsmerter og slim i luftveiene.

DØDELIG: Spanskesyken var en influensaepidemi som drepte millioner. Bildet er fra et provisorisk sykehus i Kansaas i 1918. Foto: AP

Hva er forskjellen på influensa og forkjølelse?

Både forkjølelse og influensa kommer av virusinfeksjon, men virusene tilhører to ulike familier.

Ved forkjølelse sitter infeksjonen i slimhinnene i nese og hals, og fører til snott og rennende nese. Feber og muskelverk er ikke vanlig ved forkjølelse.

De to sykdommene kan ha enkelte likhetstrekk, men influensa fører som regel til større ubehag og alvorligere symptomer.

Sesongtoppen for rotaviruset nå:

Holder jeg meg frisk med kjempedoser C-vitamin?

Det finnes utallige kjerringråd mot influensa — som solhatt, ingefær-te, tran og store doser med hvitløk og C-vitamin. Dessverre er det ikke dokumentert at noe av dette virker forebyggende. Men det er viktig med et sunt og variert kosthold for at kroppens immunforsvar skal virke best mulig.

Et godt råd for å unngå å bli smittet, er å holde seg unna syke folk som hoster og nyser. Lommetørkler er en god idé. Det er viktig å vaske hendene grundig og ofte. Det mest effektive man kan gjøre, er å vaksinere seg.

Kan man få narkolepsi av vaksine?

DROPPET. Svineinfluensa-vaksinen Pandemix har ikke blitt brukt i Norge siden 2010. Foto: Reuters

Under utbruddet av svineinfluensa i 2009 ble vaksinen Pandemrix brukt i en rekke land. Etter en stund oppdaget man en uventet økning av narkolepsi hos barn og ungdommer. Narkolepsi er en sykdom som gjør at man plutselig sovner, gjerne flere ganger om dagen.

Forskerne mener det er en sammenheng mellom Pandemrix-vaksinen ogutbruddet av narkolepsi. Vaksinen har ikke vært brukt i Norge siden første halvår 2010. Ifølge Folkehelseinstituttet har det ikke kommet noen meldinger om narkolepsi som følge av de vanlige vaksinene mot sesonginfluensa. De anbefaler vaksine for følgende grupper:

  • Gravide etter 12. svangerskapsuke.

  • Beboere i omsorgsboliger og sykehjem.

  • Alle over 65 år.

  • Personer som lider av enkelte kroniske sykdommer, som har nedsatt immunforsvar eller svært alvorlig fedme.

  • Helsepersonell som har kontakt med pasienter.

Se de fantastiske bildene:

Jeg har allerede fått influensa. Hva tar knekken på den?

Igjen kommer kjerringrådene til kort. Varm te og urter kan lindre symptomene, men tar ikke knekken på selve infeksjonen. Som regel går sykdommen over av seg selv.

Ved feber og smerter kan man ta reseptfrie legemidler som paracetamol og ibuprofen.

STORT UTVALG. Apotekhyllene bugner av produkter mot influensa, men som regel går plagene over av seg selv. Foto: SCANPIX

Det er også mulig å bruke såkalte antivirale legemidler, som Tamiflu og Relenza. De kan mildne symptomene, forkorte sykdomsperioden, og redusere risikoen for komplikasjoner. Dette er særlig viktig for personer i risikogruppene. Men også unge og spreke mennesker bør vurdere å kontakte lege for å få behandling.

Hva er fugleinfluensa og svineinfluensa?

SMITTEFRYKT: En slakter beskytter seg med maske på et marked i Kiev under svineinfluensa-utbruddet i 2009. Foto: REUTERS

Fugleinfluensaer en sykdom som rammer fugler, særlig andefugler. Frem til 1997 trodde man ikke at mennesker kunne bli smittet, men det året døde seks mennesker av fugleinfluensa i Hong Kong. Symptomene er som ved vanlig influensa.

Faren for smitte fra fugler til mennesker regnes som liten. Men blir man først smittet, kan sykdommen være alvorlig. Forskere frykter at fuglevirus skal forandre seg, slik at de smitter lettere og utvikler seg til en pandemi.

Svineinfluensasmittet opprinnelig mellom svin, og fra svin til mennesker. I 2009 oppstod et utbrudd i Mexico og USA, der sykdommen smittet mellom mennesker. Svineinfluensaen utviklet seg til en pandemi. I Norge døde anslagsvis 32 mennesker.

_Kilder:

Folkehelseinstituttet

Store Norske Leksikon

Lege Karianne Nordstrand, FHI

BT-arkivet_

Mer om influensa og sykdom: