Norske barn kan forvente å få gaver under juletreet til en verdi av 12,5 milliarder kroner. Det viser en ny undersøkelse gjennomført av Ipsos MMI for DNB.

Samtidig sier nærmere halvparten av de spurte at de synes barna i familien og omgangskretsen får for mange julegaver. Det er særlig barnefamiliene som føler på dette, ifølge undersøkelsen.

Paradokset er at det er foreldrene som styrer gavehaugen og gjerne mye av innholdet, mener forbrukerøkonom Silje Sandmæl.

«Jeg er rett og slett lei»

For hvem tror du gir de dyreste gavene? Det er foreldrene selv.

PARADOKS: En av to nordmenn synes barna i familien og omgangskretsen får for mange julegaver. Paradokset er at det er foreldrene som styrer gavehaugen og gjerne mye av innholdet, mener forbrukerøkonom Silje Sandmæl. Foto: DNB

I år kan barna og ikke minst barnebarna forvente enda dyrere gaver enn i fjor. Gaver fra foreldre til egne barn ligger på 1918 kroner i snitt, mens gaver fra besteforeldre til barnebarna ligger på 1361 kroner. Er du blant dem som får den litt dårlige følelsen hvert år? Som kanskje kjenner på avsmaken etter julaften når barna ikke har rukket å pakke opp alle gavene en gang, eller man spør seg selv: Hvorfor viser ikke barn lenger så mye takknemlighet?

Det er en misforståelse at julenek er populært. Kristine Gangfløt Pereira kjente nemlig på en slik avsmak. I fjor lille julaften toppet det seg.

«Nei, neste år vil jeg gjøre det annerledes. Neste år melder jeg meg ut av julegavehysteriet. Det er på ingen måte meningen å ta fra noen julestemningen på selveste lille julaften, men dette måtte bare ut og kommer rett fra levra. Jeg er rett og slett lei», skrev hun på bloggen sin.

— Jeg fikk mange tilbakemeldinger, også fra familien min. De var helt enige med meg. Så nå i år har vi tatt den praten, mamma, brødrene mine og jeg. Vi reduserer pengesummen vi handler gaver for, og vi går sammen og spleiser. En hyggelig bieffekt av spleising er at vi ender opp med å gi mye mer gjennomtenkte og dedikerte gaver, sier Pereira.

— Et signal, sier direktør.

Brasilianske Mailson tok en prat på kammerset med kona

Hennes nyslåtte ektemann, Mailson, må ta mye av æren for at hun fikk øynene opp.

MANGE MILLIARDER UNDER TREET: Norske barn kan forvente å få gaver under juletreet til en verdi av 12,5 milliarder kroner.

Brasilianeren feiret sin første jul i Norge i fjor. Alt kjøpepresset og overfloden ble et sjokk og gjorde ham uvel. Selv har han ikke vært vant til overflod av materielle goder, jul har aldri vært ensbetydende med masse gaver. Julen for ham er en høytid med fokus på familiesamhold og god mat. Trebarnsmor: Barna blir sikkert minst like fornøyde med enkel sjokoladekalender, men det sitter litt langt inne for min del.

Møtet med norsk jul fikk Mailson Pereira Gonçalves til å ta en prat på kammerset med kona.

— Jeg hadde tenkt mye på det samme selv. Jeg har følt at det har vært noe feil med julefeiringen, selv om det er en hyggelig tradisjon. De siste årene synes jeg mengden gaver, kaoset og jaget rundt opp-pakkingen bare har økt, sier hun.

— Gave nummer to, tre og fire tar bare oppmerksomheten bort

Forbrukerøkonom Silje Sandmæl mener det er foreldrenes ansvar å bremse gavebonansaen. Det går an å holde igjen overgavmilde besteforeldre, snakk med dem, råder hun.

Det er de med høyest inntekt som kjøper de dyreste gavene. Disse synes også i størst grad at gavehaugen er for stor, og de føler også mest på kjøpepresset hvis vi legger sammen dem som har sagt seg helt og delvis enig påstanden «I forbindelse med julen synes jeg kjøpepresset er stort.»

— Ser vi på dem som er helt enig er det de som har lavest inntekt (51 prosent) som føler mest på kjøpepresset, samt de som bor i Hordaland, sier hun.

— Ikke innfri de dyre ønskene, ikke kjøp mange gaver til barna. Gave nummer to, tre og fire tar bare oppmerksomheten bort fra den første, sier Sandmæl.

Tror på hyggeligere julaften i år

Paret, bosatt i Fredrikstad, skal ha barn i april. De har snakket om at de har lyst å lære barna gode verdier på dette området.

— Vi vil ikke at de skal venne seg til og forvente å få og få, sier Pereira.

I år skal ekteparet være sammen med rundt ti små og store familiemedlemmer og bonusfamiliemedlemmer på julaften. Pereira har tro på at det vil bli annerledes på julekvelden dette året.

— Jeg tror det blir færre gaver. Dermed blir settingen rundt gaveoppakningen koseligere og roligere. Vi kommer til å klare å bevare tradisjonen uten all overfloden, sier hun.

Hva slags verdier vil du gi videre til neste generasjon? Vi spurte folk på gata, se den rørende videoen:

Ønsker du å få med deg lignende saker? Vi har en egen Facebook-gruppeog Twitter-profilfor Familie og oppvekst.