Onsdag skrev vi om familien fra Valdres som fikk et anonymt hatbrev fordi sønnen deres, Casper (8) har Downs syndrom. Brevet fikk det til å koke i sosiale medier.

Over hele landet vil folk vise sin støtte til familien, og Facebook-gruppen «Vis din støtte til Casper. Si NEI til mobbing og diskriminering» har fått over 74.000 medlemmer det siste døgnet. Hashtaggen #downs var Norges nest mest brukte hashtag på twitter onsdag, og saken dominerte mest-delt-listene landet over.

Også statsminister Erna Solberg har støttet familien, og sa til TV2 at brevet gjør Norge kaldere og mindre inkluderende. Også Krf-leder Knut Arild Hareide har gått ut med støtteerklæring.

Les den sterke historien her:

Mener sorteringssamfunnet er mobbing

Men selv om saken har fått massiv støtte, er det fortsatt en vei å gå når det kommer til holdninger. Marte Wexelsen Goksøyr (33), som selv har Downs syndrom, har deltatt aktivt i debatten rundt fosterdiagnostikk og sorteringssamfunnet.

LEI SEG. Casper med søsteren Cathrine Silver Frøsaker (23) - Det er helt forferdelig, sier søsteren om hatbrevet familien har mottatt. Foto: PRIVAT, etter avtale med familien

— Å luke ut det som er uønsket. Det er å mobbe, sier hun, men legger til at ting kan bedres og holdninger kan endres. Målet med arbeidet hennes, er et samfunn som er inkluderende og ikke ekskluderende.

— Det viktigste er at samfunnet tør å se sine egne holdninger, og gjør noe med dem, mener hun.

Moren, Kjersti Wexelsen Goksøyr, tror et sorteringssamfunn påvirker holdningene våre i negativ retning, og er med på å skape fordommer.

— Er det et ønske at det fødes færre barn med Downs syndrom, vil det være med på å skape fordommer og et ekskluderende samfunn, sier hun.

Det samme mener styreleder i Norsk Nettverk for Downs syndom (NNDS), Camilla Schreiber:

— Vi kan ikke stoppe det som skjer med utvikling og teknologi, men vi må fortsette holdningsarbeidet og inkludere dem i samfunnet, sa hun til oss i går.

Les stortingspolitikerens uttalelse:

Det er ikke Marte som gjør at det er tøft å ha et barn med Downs syndrom. Det er holdningene og motstanden hun møter.

Bekymret for utviklingen

Kjersti Wexelsen Goksøyr kan bekrefte at negative holdninger finnes. Da nettsiden neitilsortering.no ble opprettet, kom det mange kommentarer. Både interessante debatter, og det hun betegner som mobbing.

— Det tar så mye energi å lese sånne kommentarer. Jeg blir så opprørt, men jeg vet jo at det er der, sier hun.

Moren er bekymret for utviklingen. Ikke langt tilbake i tid ble barn med det man kaller utviklinghemning sendt hjemmefra til store sentralinstitusjoner liggende øde til. Disse ble på den måten påført store traumer.

I dag blir det stadig opprettet flere spesialklasser og bokollektiver blir stadig større. Som små institusjoner, mener hun. På den måten blir personene usynliggjort.

- Det er ikke Marte som gjør at det er tøft å ha et barn med Downs syndrom. Det er holdningene og motstanden hun møter, sier hun.

Har du tips om denne saken? Send oss en epost!

Les også: En mor skrev et bekymret brev til organisasjon for Downs syndrom da hun fikk  vite at hennes ufødte sønn hadde diagnosen. Se svarene hun fikk fra hele verden.

Finnes ingen studietilbud

Personer med Downs syndrom blir gjerne henvist til NAV etter videregående, de blir ofte uføretrygdet og de er heldige om de får tilbud om en varig tilrettelagt arbeidsplass, med noen få kroner timen i lønn. Det finnes for eksempel ingen tilpassede studietilbud, forteller Kjersti.

— Politikerne tror at jeg slutter å lære etter at jeg har blitt 19 år bare fordi jeg har Downs syndrom, sier Marte oppgitt.

Men som hun og moren sier: - Vi må slutte å banke på lukkede dører. Om det er mulig må vi finne egne veier.

Flere saker om familie og oppvekst:

Ønsker du å få med deg lignende saker? Vi har en egen Facebook-gruppeog Twitter-profilfor Familie og oppvekst