Det er surt å få parkeringsbot, spesielt nårdu mener den er ufortjent. Men klageprosessen kan være lang og klønete, og de fleste velger å bare betale regningen.

Det ville den britiske 19-åringen Joshua Browder gjøre noe med, skriverBusiness Insider.

I slutten av 2015 programmerte han en programsom automatisk kan skrive ut tilpassede klagebrev til alle som har mottatt parkeringsbøter i Storbritannia. Alt brukerne trenger å gjøre er å gå til nettsidendonotpay.co.uk, svare på et par enkle spørsmål, og et tilpasset klagebrev blir generert.

På bare noen måneder har nettsiden fått over 100.000 brukere, og klagebrevene den har generert har angivelig spart brukere for en sum som tilsvarerover26 millioner kroner.

Slik fungererprogrammet

Ettersom det kan være tidkrevende å skrive et velformulert klagebrev, spesielthvis du ikke kjenner til fagspråket og alle de rare fremmedordene,tar programmetseg av denne jobben.

ENKELT: Ved hjelp av noen enkle spørsmål klarer programmet å generere fungerende klagebrev. Foto: Do Not Pay

Programmetstiller noen spørsmål, som «Var parkeringsplassen uhensiktsmessig smal» eller «hadde du veldig dårlig tid?», før det genererer et klagebrev automatisk. Deretter er det bare å sende brevet til myndighetene via e-post.Pass på:

Finnes ikke i Norge

TjenestenBrowder har lagettar utgangspunkt i britisk lov, og er dermed ikke noe du kan dra nytte av her i Norge. Likevel er det ikke utenkelig at noe lignende kan dukke opp i våre trakter, da klageprosessen for parkeringsbøter i Norge også kan gjøre via e-post.

Olav Torvund, professor ved Senter for rettsinformatikk vedUni­ver­si­tet i Oslo, sier han aldri har hørt om noe lignende i Norge, men stiller seg positiv til ideen:

— Det finnes en del standardformularer og systemer for å lage enkle dokumenter. Hvis noen bruker advokater til så banale oppgaver, må det være helt greit om de erstattes av programmer.

Den amerikanskeadvokaten Bradley Moss er imidlertid langt mer skeptisk:

— Det er etiske og rettsligegrenser for hvade [programmene]kan gjøre. Spør du meg så kan programmer som dette true hele livsnæringen til advokater, fortalte Moss i et intervju medBusiness Insider.

Mediehuset Tek er eid av TU Media.

Roboter skjønner stadig mer av hva du sier:

10 tegn på at Googles robot begynner å bli smart

Har du sett: Rolling Bot kan leke med katten din når du ikke er hjemme

Teknologimagasinet: Er Sonos fortsatt kongen på multiroms-haugen?

Ser du knapt vanlig TV?