OPPMERKSOMHET: Forbrukerrådets app-stunt har blitt omtalt utenfor landegrensene i blant annet Wall Street Journal. FOTO: Faksimile/skjermdump OPPMERKSOMHET: Forbrukerrådets app-stunt har blitt omtalt utenfor landegrensene i blant annet Wall Street Journal. FOTO: Faksimile/skjermdump

Norsk app-stunt får internasjonal oppmerksomhet

Tiden 31:49:11 har ikke gått upåaktet hen.

Leser du gjennom vilkårene før du laster ned en app? Svar i pollen nederst i saken!

31:49:11. Det var tiden Forbrukerrådet og de frivillige oppleserne brukte på

brukervilkårene og personvernerklæringene til appene som finnes på en helt «gjennomsnittlig» telefon.

Samlet sett overstiger det lengdentil Det nye testamentet med god klaring. På forhånd hadde Forbrukerrådet estimert at jobben ville ta over 24 timer.

Med på høytlesningslaget hadde Forbrukerrådet fått 120 personer, deriblant arbeiderpartiets Hadia Tajik, leder i Venstre Trine Skei Grande og direktør i Datatilsynet Bjørn Erik Thon.

— Enorm oppmerksomhet

BBC og Wall Street Journal er blant de som omtaler saken og forteller leserne sine at Forbrukerrådets mål var å vise hvor absurd omfattende vilkårene er, og få oppmerksomhet rundt hvor lang tid det faktisk tar å lese vilkårene til de i gjennomsnitt 33 appene en mobilbruker har lastet ned på mobilen sin.

— Det har vært en helt enorm oppmerksomhet med medier fra New Zealand til Canada som tar kontakt, og å være på forsiden av BBCs nettside er jo veldig stas og gir saken stor eksponering globalt, sier fagdirektør i Forbrukerrådet Finn Myrstad.

Han mener den store oppmerksomheten viser at stuntet traff en nerve, og at lange, uleselige brukervilkår er noe mange identifiser seg med og irriterer seg over.

- Vi kan jo håpe at bransjen ser dette og at brukervilkårene fremover blir enklere og at grunnleggende forbrukerrettigheter blir respektert i større grad.

Tidligere

folk flest ikke leser vilkårene i apper de laster ned.

Forbrukerminister Solveig Horne om «vilkårjungelen» i appene:

Itunes mest tidkrevende

Opplesningen ble strømmet live og samlet til sammen 50.000 seere. Appen med de lengste vilkårene var Apples Itunes som det tok 2,5 timer å lese seg gjennom.

Wall Street Journal nevner også at Forbrukerrådet for kort tid siden avslørte at den populære treningsappen

. En avsløring som Runkeeper raskt

, og som resulterte i en oppdatering av appen der det Runkeeper omtaler som en feil, ble utbedret.

Aftenposten har tidligere sjekket hvilke apper som snoker: Slik kan du selv sjekke hvilke tilganger appen din får

Har det noe for seg?

Teknologimagasinet: — Android er bedre enn Iphone