FASCINERER. 3D-printerne opptar stadig mer plass på verdens teknologimesser. Her fra årets CES-messe i Las Vegas. Foto: Jae C. Hong
SKRIVEBORDSMODELL. Makerbot Replicator Mini er laget for hjemmebruk. Foto: Makerbot
KOMPAKT. 3D-printeren The Micro fra M3D er blitt en hit på folkefinaniseringsnettstedet Kickstarter. Foto: M3D

1. Hva kan den brukes til?

SKRIVEBORDSMODELL. Makerbot Replicator Mini er laget for hjemmebruk. Foto: Makerbot

Print Lego-biten du mangler, eller hva med din egendesignede kaffekopp?Det er tilsynelatende bare fantasien som setter grenser for hva en 3D-printer kan klare, skjønt det er et stykke fra printing av flydeler og menneskelig vev til 3D-printere beregnet på hjemmebruk. Her er stikkordet plastdingser, fra nøkkelringer til leker.

Du kan designe dine egne modeller i et 3D-program eller laste ned ferdige 3D-tegninger på nett. Men nei; Ikea har foreløpig ingen planer om legge ut 3D-tegninger av skruer og reservedeler...

2. Hva er begrensningene?

Størrelsen på utskriftene, det såkalte byggevolumet er ikke all verden på de rimeligste maskinene. Typisk cirka ti-tolv centimeter.

Det er heller ikke mulig å 3D-printe i andre materialer enn plast på disse maskinene. Enn så lenge. Skrivehastigheten er gjerne lav.

3. Hvor god er brukervennligheten?

Langt fra alle 3D-printere er like brukervennlige. Her en variant som lar deg skrive ut fra en app på mobilen.

Brukervennligheten har utvilsomt vært en akilleshæl for 3D-printerne, og noe det jobbes mye med. De nyeste modellene for hjemmebruk skal være vesentlig enklere å ha med å gjøre, men det er fortsatt slik at 3D-printere krever et visst stell og vedlikehold.Å skulle lære seg 3D-modellering er heller ikke gjort over natten, og flere etterlyser killer-appen som gjør det enklere og mer intuitivt å konstruere sine egne modeller.

Mulighet for enklere programvareoppdatering og til å kommunisere direkte med skriveren, eksempelvis fra mobilen, står også på manges ønskeliste. Det samme gjør bedre oppetid.

4. Hva koster det?

Du får byggesett til rundt fem-seks tusen kroner og amerikanske M3D har fått mye oppmerksomhet for 3D-printeren The Micro som angivelig skal koste drøye to tusen kroner når den kommer på markedet.

Cube fra 3D systems som både Expert og Komplett forhandler, koster i skrivende stund 11.000 kroner, mens du må ut med fire-fem tusenlapper mer for en ReplicatorMini fra den anerkjente produsenten Makerbot.

I tillegg kommer utgifter til selve byggematerialet, plastfilamentet disse hjemmeprinterne primært skriver med. Kiloprisene ligger på fra rundt 500 kroner og oppover.

5. Er hjemmeprintere fremtiden?

FASCINERER. 3D-printerne opptar stadig mer plass på verdens teknologimesser. Her fra årets CES-messe i Las Vegas. Foto: Jae C. Hong

Mens noen tror 3D-printere vil bli et like vanlig syn på hjemmekontoret som papirprinteren, er det de som mener 3D-printere vil være et nisjeprodukt i overskuelig fremtid.Data og printerkjempen HP har ingen planer om å lansere 3D-printere for hjemmebruk med det første, og har mer tro på 3D-printingtjenester hvor man sender inn 3D-designfilen og får printede modellen i retur.

Butikkjeden Expert melder på sin side om god mottagelse og mange nysgjerrige kunder etter at de første 3D-printerne inntok butikkhyllene deres før jul.

— Vi vet at det er et område som kommer, men det er fortsatt i en tidlig fase og vi ønsker foreløpig ikke å gå ut med noen prognoser, sier kommunikasjonssjef i stiftelsen Elektronikkbransjen, Marte Ottemo.

6. Finnes det alternativer?

Er du ikke klar for å investere i din egen 3D-printer men ønsker å få printet ut modeller i 3D, er det stadig flere som tilbyr 3D-printingtjenester hvor man sender inn 3D-designfilen og får den printede modellen i retur.

NB! Visste du atman startet med 3D-printing allerede på 80-tallet, men at det først var i 2009 da viktige patenter ble frigitt at ting virkelig begynte å skje.

Følg oss på Twitter og Meerkat: @GeirAmundsenog@RIKSdigital

LES OGSÅ: