Kort oppsumert:

Fordeler:

  • Svært kompakt

  • Kult design

  • Enkel betjening

  • Vanntett uten ekstra hus

  • Solid

  • Relativt god batteritid

  • God app

  • Kult design

Ulemper:

  • Støtter ikke 4K

  • Betjeningen blir for enkel for personer som vil gjøre endringer på farten

  • Ikke NFC

  • Ikke GPS

  • Lav bitrate

  • Ikke mini-jack for mikrofon

Hero4 Session er Gopros minste actionkamera. Det kubeformede kameraet måler kun 3,5 centimeter i både bredden, høyden og dybde.

Hva får man så for de 4000 kronene Hero4 Session koster? Ikke 4K, ikke noe høy bildefrekvens (frame rate) i full HD, ikke 240 fps i 720p. LCD-skjerm? Glem det. Ekstern mikrofon? Prrfft!

KUBEFORMET: Gopro Hero4 Session til høyre, den «gamle» Hero4 Black til venstre. FOTO: Kristoffer Møllevik/Tek.no

Gopro Hero4 Session er i det hele tatt ganske fattig på spesifikasjonssiden sammenlignet med toppmodellene Gopro Hero4 Black og Sony FDR-X1000V. Sistnevnte som i skrivende stund bare koster en liten femtilapp mer enn Session-kameraet.Til gjengjeld lover Gopro oss et lettere kamera med større fleksibilitet, bedre lyd og som skal være enda enklere i bruk enn før. Det er også et av få som er helt vanntett uten ekstra hus (ned til 10 meter).

Gopro lanserer ny «billigmodell»

Kraftig forenklet

LITE: Nevnte vi at Gopro Hero4 Session ikke er så stor? Eller at den ikke har så mange knapper? Eller at det er lett å få fingermerker på glasset når kameraet er så lite? FOTO: Krisfoffer Møllevik/Tek.no

Kameraet har nemlig bare to knapper: Én for opptak, og én info/Wi-Fi. Ved å trykke raskt på opptaksknappen slår vi kameraet på og starter videoopptaket, og ved å trykke en gang til stopper opptaket og kameraet slår seg av. Enklere kan det knapt bli.Den andre knappen, info/Wi-Fi, lar deg se hvilke innstillinger kameraet er satt i for video og timelaps, og så kan du velge om du vil koble kameraet til smarttelefonen eller Gopros fjernkontroll.

En av fordelene med å gjøre det såpass enkelt er at det blir rimelig idiotsikkert, i det minste så lenge du ikke skal endre innstillingene. Trykk på den store røde knappen for å ta opp. Trykk en gang til for å stoppe. Hold inne i tre sekunder for å starte forhåndsvalgt stillbildemodus (burst, timelaps eller vanlig stillbilde).

Alle innstillingene må gjøres i appen

APP: Du får tilgang til alle kamerainnstillingene gjennom Gopro-appen. Foto: Skjermdump

Alle andre innstillinger må gjøres i Gopro-appen. Denne fungerer forøvrig godt, og gir tilgang til alle kamerainnstillingene, i tillegg til en litt forsinket direktevisning.Å sette opp kameraet på denne måten fungerer stort sett greit, men vi stusser over at en del valg ikke er tilgjengelige når man aktiverer Protune, Gopros egen programvare som gir flere og bedre justeringsmuligheter.

På Session kan man velge mellom ISO-grensene 1600 og 400, og slå oppskarping av bildet av og på. Mer avanserte brukere vil nok savne muligheten til å velge mellom nøytrale farger og Gopros egen, noe sterkere fargeprofil.

Vi stusser også over at 720p og 1080 Superview og 720 Superview ikke er tilgjengelige oppløsningsvalg når vi har Protune aktivert. Er dette en feil, eller skal det være slik? Superview som vil si at kameraet tar opp video i 4:3-format og dermed utnytter flere av sensorens piksler i høyden, for så å strekke ytterkantene etter opptak til 16:9 -format.

Det finnes flere actionkameraprodusenter enn bare Gopro og Sony,vi tok en titt på noen av dem i denne samletesten

Bildekvalitet

Vi har testet kameraet under flere ulike lysforhold sammen med Gopros toppmodell Hero4 Black. For selv om Session fremstår som et veldig annerledes kamera enn Hero4 Black, ligger de veldig nær hverandre i pris. Nærmere bestemt skiller det bare en 500-lapp mellom de to.

FARGESTIKK: 1080 50p, GoPro Hero4 Black til venstre, GoPro Hero4 Session til høyre. FOTO: Kristoffer Møllevik/Tek.no

Ikke overraskende ser vi at Sessions lavere bitrate påvirker bildekvaliteten, og når vi plukker skjermbilder ut fra råmaterialet ser vi at GoPro Hero4 Black er tydelig skarpere.Dette kan muligens forklares med at Hero4 Black legger på mer skarphet i behandlingnen av bildet, men ser primært ut til å skyldes at Session komprimerer videoen hardere.

I videoen kan du også se hvordan Session har koblet inn «Auto Low Light»-funksjonen og senket bildefrekvensen for å få lengre lukkertid og mer lys per bilde.

Video med lengre lukkertid er kanskje bedre enn mørke bilder, men dessverre blir videokvalitetenknapt brukbar til annet enn veldig rolig filming.

Nå skal det sies at heller ikke Hero4 Black produserer spesielt gode bilder etter solnedgang, men raskere bildefrekvens betyr mindre bevegelsesuskarphet.Session treffer som regel greit på fargene og hvitbalansen, men har et noe kjøligere fargestikk enn Hero4 Black. Kameraetser også ut til å miste flere detaljer i direkte motlys.

Mer om bildekvaliteten og flere testbilder kan du lese her.

Konklusjon: Ikke verdt pengene

Gopro Hero4 Session er definitivt et kult kamera som Gopro har gjort mye riktig med, og et vanntett kamera uten ekstra hus har vi lenge savnet fra Gopro.

HØY PRIS: Den høye prisen i forhold til bildekvaliteten gjør at GoPro Hero4 Session kommer til kort. Foto: Kristoffer Møllevik/Tek.no

Ikke minst blir lyden mye bedre når man slipper et ekstra beskyttelseshus selv om mikrofonenpå Session-kameraet plukker opp unødvendig mye «rumling» i de lave frekvensområdene.Det meste av dette forsvinner rett nok når vi legger på et høypass-filter som kutter frekvensene under 100Hz, men dette kunne gjerne vært et alternativ i appen slik at vi slapp å fikse det i etterbehandlingen.

Et forenklet brukergrensesnitt kan være vel og bra, men vi savner muligheten til å raskt kunne gjøre noen enkle innstillinger uten å måtte gå inn i appen.

For det første krever det at du har mobilen for hånden, og så må du enten slå på Wi-Fi og styre med tilkobling, eller så må du ha Wi-Fi-tilkoblingen aktivert hele tiden, noe som tapper mye batteri.

TYKKERE: Kubeformen gjør kameraet noe tykkere enn storebror GoPro Hero4 Black. Foto: Kristoffer Møllevik/TEK

Sammenlignet med de andre actionkameraene i samme priskategori er det i første rekke bildekvaliteten som trekker ned totalinntrykket av Session.Har du 4000 kroner å brenne av på et actionkamera ville vi heller sett på4K— og saktefilmmulighetene du får med Hero4 Black,eller den høyere bitraten og LCD-skjermen du får med Hero4 Silver.

Du finner også gode alternativer hos Sony, og for halvparten av prisen av GoPro Hero4 Session får du deresHDR-AS200V, som har omtrent like god bildekvalitet som Hero4 Black i vanlig HD-oppløsning.

Gir Gopro bildekvaliteten et løft tror vi de vil gjøre stor suksess med den kule formfaktoren til Session.

Karakter: 6/10

Pris: Ca. 4000 kroner

Fordeler:

  • Svært kompakt

  • Kult design

  • Enkel betjening

  • Vanntett uten ekstra hus

  • Solid

  • Relativt god batteritid

  • God app

  • Kult design

Ulemper:

  • Støtter ikke 4K

  • Betjeningen blir for enkel for personer som vil gjøre endringer på farten

  • Ikke NFC

  • Ikke GPS

  • Lav bitrate

  • Ikke mini-jack for mikrofon

Gopro Hero4 SessionGopro Hero4 BlackSony FDR-X1000VSony HDR-AZ1
*Pris:3948,-4488,-3994,-1790,-
Maks FPS i 4K:-30/2530/25-
Maks FPS i full HD:60/50120/100120/10060/50
Maks FPS i 720p:100240240/200120/100
Høyeste bitrate:25 Mbps60 Mbps100 Mbps28 Mbps
**Batteritid:1 time og 56 min.1 time og 38 min.60 min.Ikke testet
Utskiftbart batteri:NeiJaJaJa
Bildestabilisering:NeiNeiElektroniskElektronisk
GPS:NeiNeiJaNei
NFC:NeiNeiJaJa
Vekt med/uten hus:88/74 gram150/89 gram114/89 gram63/48 gram
Vanntett:JaMed ekstra husSprutsikkert uten ekstra hus, vanntett med ekstra husSprutsikkert uten ekstra hus, vanntett med ekstra hus
Gain/ISO:Auto, 400, 1600Auto, 400, 800, 1600AutoAuto, 400, 800, 1600
Tilkobling:Wi-Fi, Bluetooth, Micro SD, Micro USBWi-Fi, Bluetooth, Micro SD, Mini USB, Micro HDMIWi-Fi, NFC, Micro SD, Mini-jack mikrofon, Micro USB, Micro HDMIWi-Fi, Micro SD, Micro USB
Tidskode:NeiNeiJaJa

Les også:

Stor samletest av actionkameraer

Gopro lanserer ny «billigmodell»

Flere tester får du her: