En rekke medier, blant annetGizmodo, har bitt seg merke ien paragraf fra Samsungs brukeravtale som gjelder stemmekontrollen på smart-TV-ene deres.

Her heter det seg at «hvis du tar i bruk stemmekontrollen for å starte for eksempelYouTube, justere volumet eller lignende, kan det du sier, sammen med data som identifiserer deg, bli sendt til en ukjent tredjepart.»

Please be aware that if your spoken words include personal or other sensitive information, that information will be among the data captured and transmitted to a third party through your use of Voice Recognition

Det har fått mange til å bekymre seg for personvernet.

Samsung ber også brukerne være oppmerksom på at dersom det man sier inkluderer personlig eller sensitiv informasjon, vil også dette være blant dataene som sendes til en ukjent tredjepart.

Det kan virke som om Samsung med dette sier at det er ditt ansvar som forbruker å passe på at de ikke lytter til noe du ikke vil de skal høre. Du er ikke alene hvis tankene dine går til George Orwells dystopiske science-fiction 1984.

Det er i og for seg ikke noe nytt at internettjenester sender brukerdata tilbake til leverandøren, slik at de kan bruke statistikken til utvikling av egne tjenester og selge informasjon de samler inn om deg til tjenester som lager brukerrettet reklame. Det er dette for eksempel Facebook og Google lever av.

Men på Internett kan vi styre hva vi søker på, og har vi noe veldig privat kan vi bruke ulike anonymitetsløsninger, som for eksempel VPN. Men for mange virker det veldig uhyggelig når TV-en lytter til deg, og selv om du kobler den til nett viaVPNer du fortsatt identifiserbar siden det er din stemme, din dialekt og din familie som kommer gjennom.

Vil du vite mer om hvordan du kan passe på personopplysningene dine?Slik blir du helt anonym på nettet

Samsung: — Vi selgerikke til tredjeparter

I en uttalelse til nettstedet Techcrunchsier Samsung at smart-TVene ikke samler opp stemmeinformasjon dersom stemmestyringen er deaktivert. Et mikrofonikon på skjermen skal også gjøre det lett å se om stemmestyringen er på.

Videre sier de i uttalelsen at de bruker sikkerhetsløsninger og prosedyrer av «industry-standard», inkludert datakryptering for å sikre brukernes personlige informasjon.

— Samsung oppbevarer ikke stemmedata, og selger den ikke til tredjeparter. Hvis en forbruker samtykker til å bruke stemmekontrollen, blir stemmedata sendt til en tredjepart for et stemmekommando-søk. På det tidspunktet sendes dataen til en server som finner det etterspurte innholdet, og returnerer det etterspurte innholdet til TV-en, skriver Samsung i uttalelsen.

Så hvorfor står det slik i brukeravtalen da?

Gizmodo spekulerer i at det kan være Samsung som søker ryggdekning i tilfelle du som forbruker installerer en app på TV-en som samler data, og enten ikke passer godt på data, eller misbruker dem. At dette med andre ord er Samsungs måte å si at de ikke tar ansvar for personvernet på andre tjenester enn sine egne.

Datatilsynet: - Uproblematisk

Atle Årnes, teknologidirektør i Datatilsynet. Foto: Hans Fredrik Asbjoernsen

Datatilsynets fagdirektør for teknologi, Atle Årnes, sier til Tek.no at det er uproblematisk så lenge Samsung oppgir at de samler data. Da er det opp til brukeren selv å ta stilling til om han eller hun vil bruke tjenesten.— Når man tar i bruk noe som inneholder en mikrofon og et kamera, som er koblet på Internett, må duvære oppmerksom på hvordan dine brukerdata håndteres av selskapet, og detinformerer Samsung om i dette tilfellet, sier Årnes.

Men han mener også at avgrensningensom Samsung oppgir med at bare stemmekommandoer sendes er viktig, og oppfordrer folk til å benytte seg av innsynsretten gitt gjennomPersonopplysningsloven paragraf 18til å få de innsamlede dataene utlevert fra Samsung.

— Hvis det da skulle vise seg at de tar opp og samler inn informasjon kontinuerlig, ikke bare når brukeren gir en stemmekommando, vil det være et brudd på det Samsung sier i personvernerklæringen. Og det er det som er poenget med denne strenge retten til innsyn;at brukeren selv kan sjekke dersom han eller hun er i tvil om hvilke personopplysningerulikevirksomheter lagrer, og hvordan de håndterer dem, sier Årnes.

Samsung er ikke de eneste som samler informasjon,nå kjører Apple rundt i biler med svære kamerarigger på taket