Resultatene fra Norges største test av mobildekning er klare, og etter å ha kjørt mer enn 5000 kilometer på kryss og tvers i Norge er det én ting som har overrasket alle oss i Tek.no som har vært ute på veiene: Det er 4G nesten overalt!

Riktignok er verken Telenor eller Telia helt ferdig med 4G-utbyggingen, og du må for eksempel vente til utgangen av 2017 før absolutt alle basestasjoner i Norge er oppgradert til 4G. Men 4G-dekningen er likevel formidabel.

TELIA TIL TOPPS: Telia gikk seirende ut av dekniungstesten Tek.no har gjort

Selv om dekningskartene til operatøren viser at det skal være 4G-dekning der du bor, og vår test også indikerer at du burde hatt det, er det ikke sikkert du får mer enn 3G på mobilen din.

Vi har sjekket om Ice-kundene får like bra nett som Telia-kundene

Har du «riktig» mobil?

Har du en slik? Da får du dessverre 4G bare noen få steder. Foto: Espen Irwing Swang, Amobil.no

For å kunne motta 4G-signalene må du ha en mobil av nyere dato. Selv om du har det mange vil mene er en forholdsvisny mobiltelefon, som Iphone 5, vil du få 4G kanskje bare i enkelte sentrale byområder – mens en venn medIphone 6Seller en ny Android-telefon vil kunne ha 4G nesten overalt.Årsaken til dette er frekvenser. Mobiloperatørene bruker nemlig mange ulike frekvenser for å bygge ut 4G-dekning, og noen telefoner støtter ikke alle frekvensene. Har du en Iphone 5 vil du kun ha 4G på en av de tre frekvensene som brukes – og dermed vil du se 4G-symbolet mye sjeldnere enn på en nyere telefon.

Er du derimot i besittelse av enIphone 5S, vil den støtte både 800 MHz, 1800 MHz og 2600 MHz – de tre mest vanlige 4G-frekvensene i Norge.

Flere frekvenser nødvendig for god dekning

Det er mange grunner til at operatørene bruker mange ulike frekvenser. Den mest åpenbare er selvfølgelig at man ved å utnytte flere frekvensbånd vil få bedre kapasitet i mobilnettet. Med enda flere som skal strømme musikk og video over mobilnettet trengs all den kapasiteten man kan få.

En annen viktig grunn er at ulike frekvenser har ulike egenskaper. Her i Norge brukes primært 800, 1800 og 2600 MHz til 4G. Radiobølgene – eller «mobilsignalene» om du vil – har den egenskapen at jo høyere frekvensen er, jo kortere rekker signalene.

Til gjengjeld gjør høyere frekvenser det mulig med høyere overføringshastigheter.De høyeste 4G-frekvensene brukes derfor til å bygge ut god dekning i tettbebygde områder.

Jo lavere frekvens, jo større rekkevidde for signalene – men hastigheten synker. Foto: Telenor

For å få god dekning over store landområder – som ute i distriktene – er det nødvendig å bruke lavere frekvenser (om man ikke vil plassere basestasjonene veldig tett).Derfor brukes gjerne 800 MHz-båndet til å bygge dekning i distriktene, i stedet for 2600 MHz-båndet. Da ofrer man litt av hastigheten, men får til gjengjeld veldig lang rekkevidde på signalene.

Hvilken telefon må jeg ha?

Har du en litt avansert mobiltelefon av nyere dato, altså kjøpt i løpet av de siste par årene, støtter den antagelig både 800, 1800 og 2600 MHz 4G.

Dermed vil du være sikret at du får de beste hastighetene som er tilgjengelig der du er, i stedet for å måtte ta til takke med 2G og 3G der vennene dine har 4G.

Det kan riktignok være en del forskjeller i hvor gode antennene i ulike telefonmodeller er. En telefon med god antenne kan være i stand til å ta imot 4G-signalene helt i utkanten av dekningsområdet, der en annen telefon må skifte over til 3G eller 2G.

Mediehuset Tek er eid av TU Media.

Trenger du ny telefon med 4G?Her finner du alle mobiltestene til Tek.no

— Utrolig tilfredsstillende å se resultatet av testen