Husker du telefonnummeret til barna og din kjære i hodet, eller må du slå opp på mobilen først?

I en spørreundersøkelse analyseselskapet Yougov har utført for it-sikkhetsfirmaet Kaspersky Lab, svarer 73 prosent av de spurte at de ikke husker telefonnummeret til barna, og 55 prosent at de ikke kan kjæresten eller ektefellens nummer i hodet.

Derimot sier 63 prosent at de umiddelbart husker telefonnummeret til barndomshjemmet der de bodde da de var 10 år.

Over halvparten av respondentene som hadde tenkt over saken mente at hukommelsen deres ble dårligere av å ha konstant nettilgang via smarttelefon eller nettbrett.

Kapersky Lab mener det kan tyde på at hukommelsen vår påvirkes av at vi er stadig mer online og overlater mer og mer ansvar for å huske viktig informasjon til smarttelefoner og andre nettilkoblede enheter.

Digitalt hukommelsestap

— Online-enhetene våre er gode hjelpemidler, men de påfører oss også digitalt hukommelsestap. Vi må forstå langtidseffekten av dette digitale hukommelsestapet. All informasjon og alle minner er kun et klikk unna, sier skandinavisk områdeutvikler i Kaspersky Lab, Leif Jensen, som mener vi må spørre oss hvordan vil vi huske, lagre og beskytte disse minnene.

Ifølge Kasperksy Lab gjør det digitale hukommelsestapet gjør seg gjeldende i alle aldersgrupper, og for både kvinner og menn.

Men spørreundersøkelsen viser også at det er de unge som er mest avhengig av «digital hukommelse»:

Der en av tre i den yngste gruppen (18-34 år) sier seg enige i påstanden om at smarttelefonen fungerer som hukommelsen deres, svarer bare en av fem i gruppen over 55 år det samme.

85482207.jpg

Tror ikke på hukommelsestap

Marianne Fyhn er førsteamanuensis ved Institutt for biovitenskap ved Universitetet i Oslo (UiO), og har blant annet jobbet med hukommelsesbiologi sammen med ekteparet Moser som i fjor fikk nobelprisen i medisin for sin forskning på hjernen og hvordan stedsansen fungerer.

Hun synes ikke det er det minste rart at vi ikke går rundt og husker telefonnumrene til våre nærmeste i hodet.

— I en digital verden hvor telefonnumre enkelt kan lagres på mobilen trenger rett og slett ikke hjernen å bruke oppmerksomhet på det. Og uten oppmerksomhet finner det heller ikke sted noen læring. At det at vi ikke husker telefonnumre skulle være en form for digital hukommelsessvikt, tror jeg derfor ikke noe på. Så raskt virker ikke evolusjonen.

— På samme måte er det noen som husker fødselsdagene i hodet, mens andre er hjelpeløse uten en kalender/almanakk. Jeg tviler på om det ermange som man vil hevde at man ble dement av å bruke almanakk, sier Fyhn.

Hun understreker at hvis man blir helt passive og ikke utfordrer hjernen til å anstrenge seg og gjøre/lære nye ting, kan det gå utover hukommelse og kognitive funksjoner.

Årsaken til at mange husker de gamle telefonnumrene våre handler ifølge Fyhn at de er en del av langtidsminnet vårt.

Følg oss på Twitter og Facebook: @GeirAmundsen, @RIKSdigital og Facebook

Les også: