Man er ikke nødvendigvis paranoid eller konspirasjonsteoretiker dersom man mener at PC-en, mobiltelefonen og nettbrettet sitt blir tregere og tregere med årene, og etter hver oppdatering.

Oppstarten tar lengre tid, appene bruker en evighet på ååpne seg, og alt innhold lastes tregere enn da du kjøpte den.

Prøver du derimot å spille på en 20 år gammel spillkonsoll, så vil den sannsynligvis kjøre de samme spillene like knirkefritt i dag som dagen du først pakket den opp.

Det kan være mange grunner til hvorfor det er slik, men spesielt én skiller seg ut.

— De kunne i hvert fall beklaget:

Derfor blir den treg

Datamaskin— og mobilteknologi-ekspert ved NTNU, Magnus Jahre, sier at det er mange faktorer som påvirker ytelsen til datamaskiner - enten de befinner seg i PC-en, mobilen, nettbrettet eller mikrobølgeovnen din.

Han mener likevel at programvareoppdateringer må ta mesteparten av skylden.

Magnus Jahre er førsteamanuensis ved Institutt for datateknikk og informasjonsvitenskap ved NTNU. Foto: Kai T. Dragland / NTNU

— Utviklere vil ofte tilpasse programvaren til de nyeste mobil- eller PC-modellene på markedet, som gjerne er betydelig kraftigere og raskere enn de gamle. De forbedrer og legger til nye funksjoner for å utnytte all den ekstra kraften, sier Jahre.Det betyr for eksempel at når du oppdaterer operativsystemet og alle de andre appene på en gammel Iphone 5, så vil programvaren som regel være designet til å bruke ekstra prosessorkraft og minne, som finnes i en Iphone 6 eller 6S.

— Utviklere ønsker jo ikke å bruke tid og ressurser på å optimalisere oppdateringene, slik at de kjører best mulig på gammel maskinvare, sier Jahre og legger til:

— Mobiltelefonen din blir ikke dårligere av oppdateringer, men den blir tregere fordi programvaren bruker flere ressurser.

De aller fleste bommer fullstendig, vet du svaret?

— Vil at du skal kjøpe ny mobil

Når det kommer nye operativsystem-versjoner, så vil jo også de med eldre telefoner få tilbud om en gratis oppdatering.

Jahre mener at man nesten er nødt til å oppdatere, selv om det kan gjøre enheten litt tregere.

- Ytelsen vil nok bli verre om du oppdaterer, men den viktigste grunnen til å gjøre det er jo for å tette sikkerhetshull. Hvis man ønsker å holde informasjonen sin trygg så er man nødt til å oppdatere.

OPPDATERE ELLER EI? Apple tilbyr også gratis oppdateringer til gamle telefoner og nettbrett, som kanskje ikke er så godt skikket til å takle dem. Foto: Geir Amundsen

Jahre tror heller ikke at elektronikkprodusentene har noe imot at gamle mobiltelefoner eller PC-er ikke vil kjøre oppdateringen optimalt. — Det er jo klart at det er i deres interesse å dytte deg over på ny maskinvare.

I grunnen kunne utviklere laget sikkerhetsoppdateringer skreddersydd for forskjellige telefonmodeller, men det ville blitt for dyrt.

— Da ville man vært nødt til å utvikle og vedlikeholde voldsomt mange versjoner av den samme programvaren, noe som ville blitt ekstremt dyrt i lengden. De ekstrakostnadene hadde jo også blitt dyttet over til forbrukerne, ved at nye telefoner og PC-er ville blitt dyrere, sier Jahre.

Hevder maskinen ble ubrukelig:

Nintendo 64 vil funke i dag

Det er en del myter om elektronikk som blir tregere med årene. Enkelte skylder på støvete vifter eller fulle harddisker med én gang datamaskinen begynner å hakke.

I enkelte tilfeller kan dårlige vifte-forhold føre til overoppheting av prosessoren, som igjen kan senke farten for å holde en normal temperatur. Likevel har ikke mobiltelefoner vifter, og de blir trege. Mens spillkonsoller, som har vifter, påvirkes ikke nevneverdig.

Fulle harddisker er i seg selv ikke et stort problem, med mindre den er full av programvare som kjører i bakgrunnen.

OVEROPPHETING: Støvete vifter kan selvfølgelig føre til overoppheting av PC-en, som kan redusere ytelsen for å unngå for høye temperaturer. Hos trege datamaskiner ligger nok problemet oftere i programvaren. Foto: Georgii Shipin/NTB scanpix

Ifølge Jahre vil maskinvaren i utgangspunktet fungere helt til dagen den plutselig kaster inn håndkleet.— Maskinvaren skal ha den samme ytelsen over tid, og ikke reduseres gradvis. Klokkefrekvensen i en prosessor (hvor raskt den kan utføre jobber, journ.anm.) vil være den samme etter mange års bruk. Komponentene vil, med enkelte unntak, rett og slett fungere helt til de plutselig slutter å fungere.

Det er også grunnen til at mange gamle spillkonsoller virker like godt i dag, som den dagen du først kjøpte den.

— Hvis vi bruker Nintendo 64 som eksempel, så ble det kun laget én utgave av den, med bestemte spesifikasjoner. De spesifikasjonene var de eneste spillutviklere var nødt til å forholde seg til, og derfor ville de ikke ha skrevet inn flere funksjoner eller bedre grafikk enn maskinvaren taklet.

Vil ha slutt på nettleser-bruk:

LIK OG ULIK: Selv om Nintendo 64-konsollen ble sluppet i mange forskjellige farger og utgaver, var spesifikasjonene de samme. Det gjør den, og andre spillkonsoller, lettere å utvikle programvare til. Foto: Evan Amos/Wikimedia Commons

Få den tilbake

Dersom du ønsker å få PC-en eller telefonen til å bli like rask som den var dagen etter innkjøp, er det kanskje lettere sagt enn gjort.

Du kan gjenopprette fabrikkinnstillingene, men du vil uansett slite med å få tak i gamle programvare-versjoner.

— Hvis du installerer programvare som er nøyaktig lik den programvaren man hadde da datamaskinen var ny, vil maskinen også ha samme ytelse som da den var ny. Dette er vanskelig i praksis da programvare som nevnt endrer seg over tid, sier Jahre og fortsetter:

— Videre vil man muligens oppleve ytelsen som dårligere enn man husker, fordi man i mellomtiden er blitt vant til å bruke nyere maskiner med bedre ytelse.

Interessert i teknologi og den digitale hverdagen? Da kan du holde deg oppdatert på Teknologimagasinet sin Facebookside.