Apple Watch har mange funksjoner som halter. Men noen få virker så godt at klokken er verdt å lade hver natt.

STYRKER OG SVAKHETER: Apples smartklokke har både sterke og svake sider. FOTO: NTB/scanpix Foto: BEBETO MATTHEWS

For første gang forsøker Apple å selge deg noe som skal få deg til å bruke smarttelefonen MINDRE.Apple har også offentliggjort priser og modeller for Norge.

Prisen starter på 3790 kroner for sportsmodellen, og går helt opp til 125.000 kroner for en modell i såkalt rosegull.

Mange vil nok sperre øynene opp over prisen for den dyreste modellen. Ikke bare er den kostbar, men for den prisen får du bare urkassen i rosegull — du må fortsatt nøye deg med en rem av plast!

Er det greit å betale for å se Snapchat-bilder?

To gode ting:

1: Lar deg skru av både lyd og vibrasjon på mobilen. Likevel går du aldri glipp av en melding.

2: Lar deg svare ved å diktere meldinger minst dobbelt så kjapt som du klarer å skrive dem inn på mobilen.

To dårlige ting:

1: Nesten alle apper fra andre utviklere enn Apple er ubrukelige foreløpig.

2: Skjermen er svart og forteller ikke hva klokken er før du løfter hånden.

Hva er egentlig poenget?

Norske nettbutikker har nå begynt å selge Apple Watch, selv om den ikke er offisielt lansert. Hva i all verden skal du med en klokke som utfører nesten alle sine funksjoner vesentlig dårligere enn smarttelefonen som du allerede går med i lommen?

I starten hadde jeg store problemer med å forstå poenget med Apple Watch. Etter tre måneders daglig bruk er jeg ikke i tvil: Uret har igjen fortjent plassen på håndleddet mitt.

Men det tok sin tid å bli overbevist. Etter en ukes bruk var jeg fortsatt i tvil, og først etter et par uker var jeg sikker. Apples første nye produktkategori på fem år er nemlig ikke i nærheten av å være like overbevisende som både Iphone og Ipad var.

Ikke bare skal du ut med minimum 3000 kroner for noe du ikke umiddelbart skjønner at du trenger. I tillegg skal du nå dra med deg en ekstra lader overalt hvor du drar i verden. Uten den går klokken kjapt tom for strøm, typisk allerede før du legger deg på andre dag.

På grensen til ubrukelig

Apple Watch har en egen App Store - som du når via Apple Watch-appen på telefonen. Foto: OLAV OLSEN

En viktig årsak til det negative førsteinntrykket er at de aller fleste appene er så trege og lite responsive at jeg etter hvert ga opp å bruke dem. Det kan ta mange sekunder mer å få opp nyhetene fra New York Times eller Aftenposten enn å dra smarttelefonen opp fra lommen. Når både bilder og leseopplevelse er dårligere på klokken, på grunn av den knøttlille skjermen, slutter du fort å bruke den til generell nyhetsoppdatering.Det er ikke urimelig å si at Apple burde utelukket tredjeparts leverandører fra å levere apper nå i første runde, når resultatet er så unisont ubrukelig. Heldigvis kommer nå såkalte «innfødte» apper, som gir utviklerne mye bedre muligheter til å lage noe som faktisk fungerer for brukerne.

Selve tidsavlesingen funker også dårligere enn på et hvilket som helst normalt armbåndsur. Om armen din ligger på bordet foran deg, kan du likevel ikke se hva klokken er. Skjermen er svart. Du må løfte hånden for å få selv den mest grunnleggende informasjon et ur kan gi: Tiden. Det hender klokken ikke får med seg at du løfter den, også.

Vanskelig å skjønne

Med alle disse ulempene skulle man jo tro at løpet helt var kjørt for Apple Watch. Men de første undersøkelsene viser faktisk at brukerne er ekstremt fornøyde med den nye klokken sin. Hele97 prosent rapporterertil researchbyrået Wristly at de er delvis eller svært fornøyd. Det er mer enn både Ipad (91) og Iphone (91) kunne skryte av da de ble lansert.

Å forklare hvorfor man skal ha en Apple Watch er faktisk veldig vanskelig. Kanskje er det derfor Apple tilbyr 20 minutters personlig demonstrasjon til alle som har kjøpt klokken. De som ikke har fått dette i butikken, får tilbud om en demonstrasjon via videokonferanse. Et ekte menneske tar seg tid til å forklare deg hvordan produktet brukes. Jeg kjenner ikke noe annet eksempel på at et produkt selges på denne måten. Det må være fordi Apple har forstått at selskapet går i motbakke denne gangen.

OK, kom igjen, hva er poenget?

Det som får meg til å feste Apple Watch på håndleddet hver dag, er at den får meg til å kjenne meg mindre stresset og mindre avhengig smarttelefonen. Jeg er ikke alene om å oppleve det som verdifullt. Over den lille skjermen i håndflaten flimrer nå stadig titler som «Har mobilen tatt kontroll over livet ditt?» og «Hvorfor smugsurfer vi fortsatt på mobilen?». Ja, vi vil ha den. Men produktet skaper også en evig uro i tilværelsen.

Det er nettopp derfor Apple Watch har en rolle å spille.

Det viktigste er selvsagt at jeg nå ikke lenger trenger å dra opp telefonen jevnlig, i hvert fall ikke når jeg bare skal sjekke klokken.Når jeg kjapt har fått med meg tiden eller har sjekket en melding som viste seg å være uviktig, dras jeg ikke videre inn. Alle de mer underholdningspregede funksjonene er lite tiltalende. Ingenting som tar særlig mer enn ti sekunder er verdt å gjøre. Men alt som kan gjøres på et par sekunder, er kjappere enn på mobilen. Etter 2–5 sekunder senker jeg bare hånden, i stedet for å bli avledet og la meg suge inn i det dopamin-induserende hamsterhjulet Facebook.

Jeg har målt, og har funnet ut at telefonsjekkingen min har gått ned med rundt 30 prosent. Jeg er nå nede i 30–40 sjekkinger om dagen. Det er akseptabelt. Snittet blant brukerne av appen Checky, som måler antall ganger du sjekker, er 60 ganger dagen. At Apple Watch er så lite appellerende, er paradoksalt nok dens største appell.

De 8 beste funksjonene

Så hva bruker jeg Apple Watch til, nå som nyhetseffekten har gitt seg? Noe kan den faktisk gjøre, også. Her er funksjonene jeg liker best, i prioritert rekkefølge:

perkristian6.jpg Foto: Olav Olsen

1: Lydløs. Jeg kan nå ha både lyden og vibrasjonen på mobilen avskrudd alltid. Likevel kan jeg vite at jeg alltid får meldingene jeg trenger å vite om. Klokken vibrerer forsiktig hver gang noen ringer eller jeg får en melding. Mine nærmeste rapporterer om at de nå er tryggere på at jeg har fått viktige beskjeder fra dem. Et lite kikk på klokken er nok til å se om beskjeden er noe jeg trenger å ta meg av nå, eller om det kan vente.

perkristian5.jpg

2: Svare på meldinger.Dette hadde jeg aldri trodd jeg skulle gjøre, men jeg sender nå mer enn halvparten av meldingene mine med klokken. Årsaken er at det går dobbelt så raskt som å ta opp mobilen og skrive.Du kan ikke taste beskjeder, men det går råkjapt å diktere inn beskjeder med stemmen. Det utrolige er hvor godt det fungerer, også på norsk. Meldingene blir helt riktig skrevet ned i 80–90 prosent av tilfellene, så lenge jeg er nøye med å tale inn tegnsetting som komma, utropstegn og punktum.

En betydelig ulempe er at du ikke kan rette i meldinger om den forstår noe feil, da må du begynne på nytt igjen.

perkristian.jpg Foto: Olav Olsen

3: Finne telefonen.Siden klokken sitter fast, forsvinner den ikke. Mobilen, derimot, kan fort forlegges på et litt for lurt sted – særlig når du ikke lenger bruker den hele tiden. Et trykk på klokken får mobilen til å pipe og fortelle hvor den er.

perkristian 3.jpg Foto: Olav Olsen

4: Fjernkontroll.Jeg elsker at klokken hele tiden opplyser hvilken musikk som spilles fra telefonen nå. Knappen som kalles den digitale kronen, det lille hjulet du før brukte til å trekke opp mekaniske klokker, brukes som hendig volumknapp. Har du lydenheter i nettverk hjemme, kan du bare ved hjelp av klokken skru på musikk eller pause en Apple TV. Løfter du klokken og sier «Hey Siri, play some Chet Baker» eller «Hey Siri, play the greatest hits of 2002», kommer en improvisert spilleliste ut av høyttalerne. En ulempe er at det bare er epledingser som støtter funksjonene i hjemmenettet foreløpig (og bluetooth-høyttalere fra alle produsenter).

perkristian2.jpg Foto: Olav Olsen

5: Løping.Apple Watch er stort sett avhengig av at du har en Iphone i nærheten, bortsett fra når du løper (Android-brukere er helt ute i kulden). Da fungerer den godt nok alene – så vidt. Klokken har en innebygget pulsmåler som skal kunne lese pulsen uten at du trenger å bruke pulsbelte rundt brystet. Den fungerer dessverre ikke pålitelig før jeg har løpt 10–15 minutter. Klokken logger også hvor langt du har løpt. Siden klokken ikke har GPS innebygget, må du «trene» den ved å ta med deg telefonen de første par gangene du løper. Da blir til gjengjeld nøyaktigheten imponerende. Loggen har variert med bare 10 meter etter 5 km jogging, selv om jeg har løpt med ulikt tempo på en identisk løperunde.Samtidig som du løper, kan du lytte til musikk som sendes fra klokken til et sett bluetooth-ørepropper. Lydoverføringen fungerer prikkfritt og helt uten glipper i lyden. Ulempen er at det er begrenset plass til lagring og litt for omstendelig å legge inn ny musikk på klokken. Men abonnerer du på Apple Musikk, fungerer det totalt sett akseptabelt. Alt i alt fungerer ikke Apple Watch like godt som en fullverdig Ipod/smarttelefon eller som en spesialbygget treningsklokke av siste modell. Men fordelen er at du kan klare deg med færre dingser på trening, siden den har nok av kvalitetene fra begge to til at det kjennes deilig å legge dem igjen hjemme.

Den første gangen jeg jogget med klokken, kikket jeg så mye på den underveis at jeg snublet og falt hardt i asfalten på bare knær. Pinlig! Skrubbsårene var så svære at jeg ikke fikk sove neste natt. Ingen andre enn meg selv skal ha skylden. Men du er herved advart.

6: Kort oppdatering. Jeg sjekker nå neste avtale i kalenderen og temperaturen utendørs på under to sekunder. Begge deler står alltid ved siden av klokkeslettet, på urskiven jeg bruker mest.

7: Snakke i telefonen . Ja, du kan faktisk prate i den. Korte beskjeder mens du er opptatt med noe annet, går greit. Men lydkvaliteten er for dårlig til lengre samtaler.

perkristian.jpg Foto: Olav Olsen

8: Reise meg.Har jeg sittet mer enn en time stille, minner klokken meg på at det er på tide å strekke på kroppen. Det har jeg godt av.

Konklusjonen

Er Apple Watch noe for deg? Du skal være klar over at dette uret eventuelt bare vil utgjøre en mindre, om enn tydelig, forbedring i livet ditt. Klokken vil ikke komme i nærheten av å være like revolusjonerende for hverdagen vår som smarttelefonen. Mens mobilen kan underholde deg i timevis, kan klokken more deg i maksimalt et halvt minutt. Like fullt: Om du ønsker å bli litt mindre avhengig av telefonen din, uten å gå glipp av meldinger du gjerne vil ha, kan dette være noe for deg. Kanskje kan du igjen kjenne på litt ro i hverdagen. Akkurat dét er nok verdt noen kroner for mange.

Fått med deg disse?