Ikke før er de første kontaktløse kortene på vei ut i markedet,så lanseres Norges første kontaktløse kredittkortet med fingeravtrykksleser, såkalt biometrisk autentisering.

Du holder bare fingeren på avtrykksleseren og sviper kortet over betalingsterminalen.

I kortet sitter det en fingeravtrykksleser og en egen «motor» der kundens biometriske data er lagret. Kortet kan også brukes med vanlig chip. Foto: Zwipe

Det er Sparebank DIN, i samarbeid med Eika Kredittbank, Zwipe og Mastercard som står bak kortet som hverken krever at du stikker det i betalingsterminalen eller må bruke kode. Uansett hvor høyt beløpet måtte være.I motsetning til de kontaktløse kortene som blant andre DNB er i markedet med, som krever at man slår koden for alle beløp over 199 kroner.

Se video for hvordan det fungerer i praksis.

Pilotprosjekt

Sparebanken DIN har vært pilotbank for å verifisere at teknologien fungerer i praksis.

— Vi har fått veldig gode tilbakemeldinger fra både testbrukere og brukersteder på enkeltheten, sikkerheten og hastigheten på transaksjoner gjort med dette kortet på terminalene som er satt ut i forbindelse med piloten, sier forretningsutvikler Morten Danielsen i Sparebanken DIN som er en del av Eika alliansen.

Danielsen forteller at planen er å rulle ut kortene i 2015 og at man på sikt ønsker å tilby biometrisk autentisering og kontaktløs kommunikasjon på de fleste av bankens kort.

Les mer: Apper baner vei for mobilshopping

Norsk teknologi

Swipe-1tMqG8swio.jpg

Det er det norske firmaet Zwipe som har utviklet og levert den biometriske autentiseringsmotoren som ikke er avhengig av en innebygd strømkilde.— Det unike med vår løsning er algoritmen som lar oss hente nok strøm fra NFC-betalingsterminalen (near field communication) til at fingeravtrykket kan autentiseres. Samtidig er kundenes personopplysninger kun lagret i kortet, og det er ingen eksterne databaser eller operativsystem som kan «hackes», forklarer grunder og daglig leder i Zwipe, Kim Kristian Humborstad.

Selve opplastingen av kundens biometriske data kan gjøres via nettbanken.

Zwipe-grunder Kim Kristian Humborstad. FOTO: Zwipe

Ideen til kontaktløs betaling med fingeravtrykksidentifisering fikk han da han studerte innovasjon og entreprenørskap ved Høgskolen i Telemark. Humborstad legger ikke skjul på at teknologien kan brukes i andre applikasjoner enn bank— og kredittkort. - Da vår teknologi ikke krever en innebygd strømkilde eller at det må være strøm på denne, er det nærliggende å tro at løsningen vår vil være attraktiv for mobilprodusenter. Det er jo dumt ikke å kunne betale hvis mobilen har gått tom for strøm, spør Humborstad retorisk, uten å ville si så mye mer om Zwipes videre planer.

Men bekymret for at mobilbetaling skal utkonkurrere bankkort, er han ikke. Noe han heller ikke tror vil komme til å skje med det første, og viser til at bruk av bank- og kredittkort bare øker i mange markeder.

Ikke bekymret for sikkerheten

Vidar Sandland i Norsk senter for informasjonssikring(Norsis), er positiv til biometrisk autentisering på bank- og kredittkort.

-Det er helt klart med på å øke sikkerheten sammenlignet med bruk av en firesifret kode, og gjør det samtidig enklere for brukerne da man slipper å huske en kode.

På lengre sikt tar han forbehold om at selve NFC-teknologien kan bli utsatt for svindlerforsøk.

— Det tar erfaringsmessig litt tid før hackerne finner sårbarhet i ny teknologi, men vi vet at de alltid følger pengene. Det mest sannsynlige er at vi vil se såkalte «hacker-sticks», type små NFC-klistremerker med skadelig kode som plasseres på typiske betalingssteder. Men implementering av fingerbiometri på kredittkort er definitivt positivt, sier Sandland.

Fagdirektør i Forbrukerrådet, Jorge Jensen, er i utgangspunktet også positiv til bruk av fingeravtrykk og biometrisk autentisering, og viser til at selv om kortsvindel er på vei ned, er den mest utbredte svindelformen at uvedkommende får tak i PIN-koden, for eksempel ved å se en over skulderen.

— Det viktigste ved implementering av ny teknologi er at hensynet til personvern og sikkerhet blir ivaretatt på en god måte, sier Jensen.

Flere på gang

Divisjonsdirektør for e-business iDNB, IngjerdBlekeliSpiten, kan fortelle at DNB som var tidlig ute med kontaktløse kort, også jobber med biometri som teknologi.

— Dette er et meget spennende område som vi har store forventninger til fremover. Vi ser blant annet på dette i forhold til pålogging til mobilbank, sier Spiten.

Høne og egget

I forbindelse med lanseringen av kontaktløse bankkort og mobilbetaling i butikk, har det vært mye snakk om tilgjengeligheten på NFC-kompatible (near field communication) betalingsterminaler som kreves for trådløs betaling. Situasjonen har gjerne vært beskrevet som en klassisk høna og egget-situasjon

Ifølge Nets som er Norges største leverandør av betalingsterminaler, er cirka halvparten av terminalene deres i dag NFC-kompatible rent maskinvaremessig.

— Men utsalgsstedene må selv sørge for å gjøre nødvendige avtaler med kredittkortselskapene. Først da vil terminalene være klare for kontaktløs betaling, forteller kommunikasjonssjef i Nets, Stein Arne Tjore.

Se video for hvordan det fungerer i praksis.

Følg oss på Twitter: @RIKSdigital

Les også:

Apper baner vei for mobilshopping

Satser på kontaktløse kort

Kampen om mobilbetaling hardner til