Med den forrige toppmodellenV800smeltet Polar aktivitetsmåling inn i pulsklokkesegmentet, og siden har de fleste av konkurrentene gjort liknende grep. De fleste pulsklokker, i alle fall med unntak av de aller billigste, teller i dag skritt, distanse, kalorier og liknende til enhver tid.

Siden har også de fleste smartklokker fått et vell av fitness— og aktivitetstrackingsfunksjoner, samtidig som aktivitetsarmbåndene har fått pulsmålere.

Da er det vel ikke annet enn logisk at Polar bringer det de mangler til sin nye pulsklokke M600, nemlig full smartklokkefunksjonalitet. Vi kommer tilbake til det.

Test: Fitbit lykkes nesten hundre prosent med Charge 2

Plastklump

IKKE VÅR FAVORITT: Den proprietære lademekanismen er ikke vår favoritt. Foto: Stein Jarle Olsen/Tek.no

Først det yttre. Polar virker å være av den oppfatningen at M600 er «ekstremt kul», men vi vet ikke helt om vi er enige. De fleste som har sett den på håndleddet til undertegnede har sagt noe slikt som «Eeeeh, den var da…stygg. Og klumpete!».Festemekanismen er omtrent som en vanlig klokkereim, og om du har lyst til å bytte bånd kan du bare vippe selve enheten ut. Det er kjekt.

Det som ikke er så kjekt er den proprietære ladestandarden Polar har valgt. I enden av USB-kabelen finner vi nemlig en sirkulær tilkobling med en flat ende som gjør at den kun kan kobles til én vei.

Kombiner det med at den er plassert akkurat der klokkereimen begynner sin bue og at kabelen er ganske stiv, så har du en lademekanisme som i mange tilfeller bare hopper ut under lading. Vi skjønner naturligvis at microUSB ikke er det mest gunstige for å holde klokka vanntett, men det må være mulig å løse det på en bedre måte enn dette.

Skjerm og batteri

Skjermen er på 1,3 tommer, har en oppløsning på 240x240 punkter og er dekket av riperesistent Gorilla-glass. Oppløsningen gir en pikseltetthet på 260 ppi, noe som kan oversettes til en brukbart skarp skjerm, men hvor de individuelle pikslene er enkelt synlige om du ser godt etter. Uansett godt nok til bruksformålet.

Batteriet er på 500 mAh, og skal ifølge Polar holde til drøye to døgns drift om klokka er paret med en Android-telefon og et døgn mindre med Iphone.

I praksis opplevde vi at du må skru av «alltid på»-funksjonen på skjermen for at dette skal være tilfelle, men da holder den til gjengjeld i tre-fire dager med lett bruk. I motsatt tilfelle måtte vi omtrent lade hver dag, selv med Android-telefon.

GPS— og pulsmåling krever også mye strøm, så du kan ikke forvente mer enn en seks-åtte timer med drift på løpetur.

I bruk

Polar M600 benytter Android Wear som plattform, noe som betyr at du stort sett kan velge helt selv hva slags programvare og apper du vil benytte – også for de funksjonene som benytter klokkas sensorer.

KONTROLL: Googles Fit-applikasjon holder styr på stegene dine. Foto: Stein Jarle Olsen/Tek.no

Programvaren til Polar er selvsagt forhåndsinstallert, og det er også den vi har brukt i forbindelse med testingen, men du kan for eksempel bruke Runkeeper i stedet om du foretrekker det.Smartklokkefunksjonene er omtrent som vi forventer. Alle varsler fra telefonen spretter opp på klokka, du kan installere apper fra Google Play Store og snakke med Googles navnløse assistent via den innebygde mikrofonen.

Til trening

Med M600 forsøker Polar seg også på å få til et fullblods treningsprodukt med optisk pulsmåling på håndleddet, slik at du slipper å ha på deg pulsbelte. I motsetning til for eksempel Fitbit, som benytter to LED-lamper for å lyse ned under huden, har M600 fått seks dioder. Det burde borge for bedre nøyaktighet.

PROFILER: Du kan legge inn opptil 20 såkalte sportsprofiler, med egen skjermvisning for hver. Foto: Stein Jarle Olsen/Tek.no

Vi spente på oss M600 og utførteflere økter med både intervaller og jevn fart. Vi hadde også på oss pulsbeltet Polar H7 for å få «fasiten» på øktene.Ut fra pulskurvene (se målingene her) ser vi at M600 sliter litt med svingninger i puls på intervallene, mens den er relativt nøyaktig på økter med jevn fart.

GPS-en er også litt unøyaktig, etter vår erfaring. Ikke mye, men nok til at det kan være forstyrrende om du trener for å forbedre deg på små marginer.

Hvor nøyaktig er pulsmåleren? Se våre målinger

Konklusjon

Undertegnede liker i og for seg M600 ganske godt, men det er likevel ikke et produkt jeg ville gått med hver eneste dag. Jeg er ikke solgt på smartklokkefunksjonaliteten, men det handler like mye om smartklokken som konsept, ikke akkurat M600. Den er dessuten litt vel massiv på håndleddet, i tillegg til at batteriet ikke holder mer enn et par dager av gangen.Polars andre flaggskip V800 holder på sin side i en måned med kun aktivitets— og søvnsporing.

Likevel ville jeg absolutt vurdert å gå for M600 om jeg hadde store planer om å bli i bedre form, da coaching-funksjonaliteten er langt over det du kan få for eksempel hos Fitbit eller de andre mer aktivitetsfokuserte leverandørene.

Om du ikke trenger smartklokkefunksjonaliteten eller pulsmåling på armen kan du imidlertid gå for den langt billigere søstermodellenM400. Den har stort sett alt annet M600 kan by på, men langt bedre batteritid og koster under 1500 kroner - en helt annen verden enn de 3500 kronene Polar nå skal ha for M600. En annen variant som har pulsmåling på håndleddet erTomTom Runner Cardio, men den måler til gjengjeld ikke aktivitet dagen gjennom. Versjon to av denne klokkakoster omtrent det samme som Polar M400. * Hele testen m/pulsmålinger og det hele kan du lese hos Tek.no

Tek.no er eid av TU Media.

Polartestkarakter.jpg Foto: Amundsen, Geir

Samsung ber kunder om unnskyldning – tilbyr norske kunder en Galaxy S7 som erstatning

Teknologimagasinet: Google går i strupen på Apple og Samsung