EU godkjente tirsdag en slutt på den sterkt mislikte roamingavgiften, noe som gjør det mulig å ringe, tekste og surfe til norske priser i hele EU fra juni 2017. — Takket være denne avtalen, vil Europa bli den eneste regionen i verden som lovlig garanterer åpent internett og nettnøytralitet, sier Pilar del Castillo, EU-parlamentsmedlem fra Spania.

Siden Norge er medlem av EØS, vil reglene gjelde for oss også, skriver NRK.

Ios-funksjon kan koste dyrt:

Prisene ikke fastsatt

— Hvordan prisene blir i 2017 kan vi ikke si enda, dette kommer an på avtalene våre, sier informasjonssjef Tormod Sandstø i Telenor, som synes det er positivt at EU har kommet til en enighet.

Roaming betyr at teleselskapene sørger for at kundene har nettverk og internett også når de er utenfor rekkevidden til teleselskapenes eget nettverk.

Dette har selskapene tatt seg klekkelig betalt for, noe som førte til at forbrukerorganisasjoner i seks EU-land startet en kampanje mot urimelige priser og avgifter på reise.

Forrige uke skrev Aftenposten om at norske teleselskaper

på roamingavgiften bare første halvår 2015.

Høye fortjenestemarginer

ROAMING: Tall fra Nkom viser at norske mobiloperatører i 1. halvår 2015 hadde inntekter fra norske abonnenter i utlandet på drøye 800 millioner kroner. Nettofortjenesten som andel av inntekter var på 70 prosent.

— De høye fortjenestemarginene burde helt klart kommet forbrukerne til gode i form av lavere priser, men dårlig oversikt i markedet og liten reell konkurranse hindrer lavere priser på telefonsamtaler i utlandet, uttalte fagdirektør i Forbrukerrådet Finn Myrstad til avisa.Selv om EU nå tvinger selskapene til å senke prisene, advarer han mot at prisene fortsatt kan være veldig høye i land utenfor EU/EØS.

— En oppdatert teleprisportal med priser for gjesting vil kunne bidra til mer konkurranse og synliggjøring av prisene.

Betaler du for mye?