Mobilåret 2014 vil ikke bli husket for de store revolusjonene i mobilbransjen. Styrkeforholdet mellom de største aktørene har nok endret seg noe, men her på berget er det fremdeles Apple og Samsung som dominerer. Samtidig seiler Sony opp som den tøffeste utfordreren på det norske markedet.

Samsung Galaxy S5 hoper seg opp på lagren e

Android fornyer seg, og mobilbank kryper nærmere

Nå begynner mobilbank å nærme seg en realitet. FOTO: VISA

Men det betyr på ingen måte at 2014 har vært helt uten begivenheter på mobilfronten. Det holder vel å nevne stikkord som større iPhone-modeller, smartklokker, Nokia-navnet som forsvinner fra Microsoft-mobilene og Android L (Lollipop) – det mest effektive mobil-OS-et til dags dato.Vi har testet den første nettbrettet med Lollipop

Vi kunne kanskje nevne betalingsløsningenValyouogså, ettersom den faktisk kan brukes enkelte steder. Men å si at 2014 var året vi fikk mobilbetaling vil være i drøyeste laget.

Fremdeles er det bare få steder du kan bruke tjenesten, den virker bare med enkelte telefoner, én bank og én teleoperatør. I tillegg må du ha et nytt SIM-kort i telefonen din.

Her ser vi på noe av det som har preget mobilåret 2014. ## Optimistene må smøre seg med tålmodighet

Tilhengerne av Windows Phone fikk heller ikke i år se sitt favoritt-OS spise markedsandeler fra konkurrentene. Til tross for at det kom flere gode Nokia-mobiler på markedet, somLumia 1520,830og930, er det fremdeles så få som bruker Windows Phone, at OS-et ikke kan karakteriseres som noen kommersiell suksess.

Men håpet er ikke ute – nå setter Microsoft sin lit til atWindows 10 skal få fart også på Windows Phone. Da kommer nemlig appene som kan kjøre på tvers av de ulike plattformene, og smartmobilen din blir virkelig en lomme-PC. Kanskje.

Kanskje flere får øynene opp for Windows Phone, slik redaksjonens Mac-entusiast gjorde da vi tok beslag i hans iPhone, og tvang ham over på Windows Phone. Han endte opp med å omtaleWindows Phone som genialt.

Google Glass, rett i ...

Sony har også smartbriller på gang. Foto: Rolf B. Wegner, Tek.no.

Tålmodighet kreves også av de som venter på at brillen skal bli en mobilskjerm, det være seg til spill, som «virtual reality»-brilleneOculusogSamsunghar gitt oss eksempler på, eller som «augmented reality», der brilleglasset gir tilleggsinformasjon uten å blokkere den virkelige verden ute.Sistnevnte har særlig Google vært en eksponent for, men uten at Google Glass har havnet på så mange neserygger.

Google Glass blir neppe noe vanlig syn det neste året heller, ogutviklerne ser ut til å kunne styre sin begeistring for hele idéen.

Teleoperatørene pusher datapakker

For operatørene har 2014 vært et spennede år. De har måttet klare seg nesten helt uten inntekter fra SMS og tale, og fremstår nå som formidlere av mobilt Internett, snarere enn som telefonselskaper.

Omfordelingen av frekvenser førte til at enkelte av operatørene fikk litt å stri med, uten at det har vært merkbart for folk flest.

Det har vært nye oppkjøp og konsolideringer i bransjen, men det er ganske uklart hva resultatet av foredlingen av frekvenser og 4G-lisenser vil føre til på sikt.

Høyt spill om Tele2-nettet

Samsung mistet oppdriften, Kina på offensiven

Richar Huang i Huawei kan glede seg over økt interesse for Huaweis mobiler i Norge. Foto: Espen Irwing Swang

Produsentene har stort sett hatt et bra år. Tøft har det likevel vært for Samsung, som etter flere år med eventyrlig vekst nå må se at særlig Sony spiser en større del av kaka. Men Sony er ikke alene om å være i støtet.De kinesiske mobilmerkeneHuawei,Oppo,OnePlus OneogXiaomivokser seg store i andre deler av verden. Her hjemme har Huawei vist at de vil bli en aktør å regne med, også med nye produkter under merkenavnet Honor. Samtidig ser det ut til at ZTE ikke lenger har ambisjoner om å gjøre seg bemerket i det norske mobilmarkedet.

Xiaomi selger flere smartmobiler enn Samsung i Kina

For koreanske LG må det ha vært frustrerende at deres toppmodellLG G3ikke selger bedre enn den gjør. Det er tross alt en av de absolutt beste telefonene som selges i Norge. Men LG har ikke hatt Samsungs muskler til markedsføring, og lever i skyggen av giganten fra samme land.

Den samme skjebnen lider taiwanske HTC. Deres flaggskipHTC One (M8)har vunnet en rekke priser, men klarer ikke å vinne et større publikum. Muligens kan de få drahjelp nå på tampen av året, nårHTC Desire Eyekommer i salg. Dette er en rå kameramobil med en spennende design. Dessuten er den vanntett.

Nå spiller Huawei i elitedivisjonen

Apple bryter den selvpålagte 4-tommersgrensen

Apple måtte til slutt gi etter for presset, og bryte Steve Jobs selvpålagte 4-tommersgrense. Foto: Jørgen Elton Nilsen, Tek.no

Om 2014 skal huskes for noe, er det antakelig to ting mange vil trekke frem.Apple lanserte mobiltelefoner med større skjermer. Dette var en dyd av nødvendighet, om Apple skulle beholde sin posisjon i markedet.iPhone 6 er på størrelse med konkurrentenes kompaktmodeller, mens iPhone 6 Plus kan måle seg med de andre flaggskipene når det gjelder skjermstørrelse.

Smartklokkene kommer

Det andre vi vil huske 2014 for, er smartklokkene. Det har eksistert smartklokker før også, men det var først i år utvalget kom på plass. Noe stort utvalg er det ikke snakk om, men med Android Wear og Samsungs Tizen, fikk vi to OS som har gjort det enklere for produsentene å slippe smartklokker.

Apple har også vist at de har en smartklokke på gang, uten at de klarte å vekke stor entusiasme med modellen som ble vist frem. Den var nemlig langt fra noe ferdig produkt, og siden har Apple ikke sagt stort om sin smartklokke.

Dette er de beste smartklokkene

Nokia går, og Nokia kommer

På tampen av 2014 forsvant merkenavnet Nokia fra Microsofts mobiltelefoner. Microsoft fortsetter å produsere telefonene, men nå under sitt eget navn. For de som har fulgt bransjen i noen år, fortoner Nokias utvikling seg som ganske brutal.

Kan dette bety at Nokia snart er tilbake? De har i alle fall laget et nettbrett som kjører Android. Foto: Nokia

En gang var Nokia størst i verden, og måtte tåle kritikk for å opptre en smule arrogant. Nå er de borte. Det blir omtrent som om Apple skulle avvikles i løpet av de neste par årene. Nå har Apple riktig nok litt flere ben å stå på enn det Nokia hadde, men likevel.Så får tiden vise om Nokia kan gjøre som fugl Føniks, og reise seg fra asken. Nye Nokia slapp for kort tid siden et nettbrett med Android,Nokia N1, og kan komme sterkere tilbake med mobiltelefoner når klausulen i avtalen med Microsoft går ut.

Hvilket OS finnene da vil satse på skal være usagt. I første omgang blir det antakelig Android. Men det kan også bli et nytt OS, skapt av tidligere Nokia-utviklere som har fortsatt utviklingen av OS-etSailfish. Windows Mobile blir det neppe.

Stillere rundt nettbrett

Når det gjelder nettbrett har markedet roet seg litt. Om det betyr at interessen er døende, eller at folk rett og slett er fornøyd med brettene de har, skal være usagt.

Samsung Galaxy Tab S er et svært vellykket nettbrett. Foto: Espen Irwing Swang, Tek.no.

Vi bytter i alle fall ikke nettbrett like hyppig som vi bytter mobil. Så er det heller ikke kommet noen revolusjonerende «må ha»-brett det siste året.Apples iPad er nå litt tynnere og litt raskere, mens Samsung har puttet en helt rå Amoled-skjerm i sinGalaxy Tab S. Men det får ikke folk til å kvitte seg med brettene de allerede har, til fordel for de nye brettene.

Samsung slapp også det svært godeNote Pro-brettet sitt med en 12,2 tommer stor skjerm, uten at det skapte kø i butikkene.

Liten utvikling for mobilkameraene

2014 var også året da vi fikk kameramobiler som kan filme i 2K-oppløsning. Det har likevel begrenset verdi, for ingen av mobilene med 2K-video klarer å filme særlig lenge i denne oppløsningen.

Noen, somSony Xperia Z3, slutter å filme etter noen minutter fordi de blir for varme. Andre, som Samsung, har lagt inn begrensninger i sine 2K-mobile som gjør at du bare kan filme i korte perioder om gangen.

Ellers kom det ikke noen ny «konge på haugen» blant mobilkameraene. Nokia regjerer fremdeles med en aldrende modell, selv om Samsung gjorde et godt forsøk med sin hybridmodellGalaxy K Zoom.

Her er noen andre begivenheter vi har merket oss det siste året.

Nå gleder vi oss bare til et nytt år med nye produkter, nye tjenester og kanskje noe spennende vi ikke en gang kunne forestille oss.

Godt nytt mobil-år!