Dybdeskarpheten er det ikke noe å si på.
Detaljer tre frem også i skyggepartier.
Selv med skarp sol i noen deler av bildet, vises partier som ligger i ganske mørk skygge også en del detlajer, slev om det langt i fra er noe perfekt resultat.
Bildene blir fort litt kornete når vi zoomer bare litt inn.
Grei dybdeskarphet, men skyggene gror noe igjen.
Motlys gir fort refleksjoner fra opptikken som gir striper på bildene.

Samsung Galaxy S6 Edge

Kort oppsummert:

Karakter: 5

Pluss:

  • Lynraskt system (god ytelse)

  • Ryddige menyer (færre valg)

  • Knallgod skjerm (svært høy oppløsning)

  • Lekkert design (Edge-versjonen)

Minus:

  • Gjenskinn i de buede skjermkantene

  • Misvisende grønnfarge i telefonfunksjonen

  • Bruker MYE strøm

  • Drøy pris

Spesifikasjonene til Samsungs nye flaggskip lovet godt da vi fikk den i hende like før påske. Galaxy S6 kommer i to versjoner – en «normal» Flat-utgave, som ligner litt på forgjengerne, og en lekker og dyrere Edge-utgave med buet glass på langsidene.

Hastighet i telefon og nettverkstilkoblinger er det ingenting å si på. Samsung har droppet Qualcom og satt sine egne lquadcore-prosessorer. Det gjør telefonen lynkjapp.

Bra kamera

Motlysbilde. FOTO: Klaus Børringbo

Kameraet er bra, men vi vil nok gått fra en Nokia med toppkamera eller en Xperia Z3 fra Sony hvis kameraet er det absolutt viktigste kriteriet når du skal velge ny mobil.

Linsen står litt ut

Selve linsen står litt ut. Foto: SAMSUNG

Objektivet har større blenderåpning (f 1,9) enn forgjengeren, noe som gjør at du skal kunne ta gode bilder i dårligere belysning. Kameralinsen står noen millimeter ut fra resten av baksiden av telefonen, men det er i grunn få problemer med det.

Fokus følger objektet

En ny fokusfunksjon gjør det mulig å holde perfekt skarphet på person eller objekt som beveger frem og tilbake eller rundt omring i motivet. Dette fungerer fordelaktig nok også godt under videofilming.

På baksiden finner vi også en brukbar blitz til stillbildefotografering og kameralys til videobruk. Her er også gjort plass til en liten pulsmåler. Praktisk når du er døden nær etter en heftig treningsøkt.

Praktiske selfie-funksjoner

Den samme pulssensoren fungerer praktisk nok også som hurtigutløser når du bruker selfie-kameraet på fronten av telefonen.

Selfie-kameraet har også en breddemodus som gir deg mulighet for å få flere personer på bildet eller mer av bakgrunnen med.

Pluss i boka for at et dobbeltklikk på hovedknappen på fronten av telefonen hurtigstarter kameraet. Og da snakker vi virkelig hurtig – her er det befriende nok snakk om noen svært få millisekunder før kameraet er skuddklart.

Lekkert buet glass – ikke uten utfordringer

Det buede glasset på Edge-utgaven fører for all del til at denne telefonen faktisk skiller seg litt ut fra de fleste andre ganske så likt utseende smartmobiler på markedet.

Men det gir også noen utfordringer for brukeropplevelsen. Sol— og lampelys gir gjenskinn i buene og det kan i enkelte situasjoner være både irriterende og forstyrrende.

I tillegg kan det være vanskelig å holde telefonen, spesielt i landskapsmodus, uten å få fingrene inn på glasset på berøringsskjermen og dermed gjøre uønskede valg.

Info på skjermkanten

TO TING: infolinjen på skermmkanten - for nattbruk, og gjenskinnet i de buede kantene. Klikk på bildet for større versjon.

Den ene buede kanten har også fått en ekstrafunksjon, som kan vise en nattklokke og holde deg informert om status hva eventuelle tapte anrop, meldinger og e-post angår. Du kan velge om du vil ha dette på høyre eller venstre side av skjermen.I tillegg kan du fargekode opp til fem favorittkontakter. Den valgte fargen lyser opp skjermkanten når vedkommende ringer.

Nye hendelser i telefonen vises på låseskjermen. De to siste som større detaljerte linjer, i tillegg til en samlelinje med ikon-visning med oversikt over alle andre hendelser.

Dette gir en kjapp og fin oversikt, uten at man trenger å låse opp og starte telefonen.

At telefonfunksjonen – også statuslinjen helt øverst på skjermen — har en grønn design som i andre telefoner indikerer at man har en samtale gående, kan i hvert fall til å begynne med, virke mer enn forvirrende. Vi antar forvirringen for enkelte kan bli langvarig.

Supergod skjerm

Ellers har skjermen en imponerende Super HD-oppløsning, fargegjengivelse og detaljrikdom. Oppløsningen er akkurat nå markedets aller beste, med en oppløsning på 1440 x 2560 punkter (577 ppi), mot forgjengeren S5s 1080 x 1920 (432 ppi) og Iphone 6+ med 401 ppi.

Nettsurfing, bildevurderinger og filmtitting fungerer som en drøm med en såpass god skjerm. Den er på hele 5,1 tommer, men telefonens tynne chassis får den allikevel ikke til å virke veldig stor, og burde passe ned i de fleste bukselommer.

Gorillaglass – på begge sider

Samsung velger igjen en AMOLED-skjerm, som er lyssterk og strømforbruksvennlig på samme tid. Glasset er av den ripefrie, eller i hvert fall -sterke Gorilla-typen.

Baksiden av både normal— og Edge-utgaven er også laget av slikt glass. Selve telefonrammen er laget av en type svært sterkt aluminium.

Sterkere enn den typen Apple har valgt i sin Iphone 6. En bøyetest viser at Samsung faktisk har rett i at den tåler litt mer.

Bruker mye strøm

Når det kommer til strømbruken, så synes vi imidlertid at den overaskende fort begynner å slure på svært liten gjenværende batterikapasitet.

Dette har muligens Samsung også oppdaget i produksjonsprosessen, for de sender med en lader og innebygd hurtiglandingsfunksjon som skal lade telefonen ekstra fort.

I tillegg kommer S6-modellene med innebygd trådløs lading. Trådløse ladere selger Samsung for tre hundrelapper og oppover. I tillegg har de inngått et samarbeid med IKEA om innbyde ladesoner i utvalgte møbelmodeller.

Ikke utskiftbart batteri eller minnekort

FIRE FARGER: Flat-utgaven kommer i fire ulike farger, sort, gull, blå og hvit. FOTO: Samsung

Samsung har for første gang valgt å levere telefonene uten avtagbart bakdeskel og tilhørende mulighet for å bytte ut batteriet. Muligheten for å bytte ut minnekortet er også borte.De to nye S6-modellene er heller ikke vann— og støvtette, slik forgjengeren S5 var.

VALGETS KVAL: Edge-utgaven kommer også i fire ulike farger, sort, gull, grønn og hvit.

Galaxy S6 kommer i tillegg til de to designtypene i tre ulike versjoner for lagringskapasitet — 32, 64 eller 128 GB. Men altså uten mulighet for å bruke, og skifte ut minnekort. I tillegg kommer de to modellene i fire farger.

Ryddige menyer

I tillegg til at Galaxy S6 kommer med siste versjon av operativsystemet Android, nærmere bestemt versjon 5.0 – også kalt «Lollipop», har Samsung også ryddet opp i menyene sine. Her er valgene og pop-up menyene færre og tydeligere.

Samsung har høflig nok latt være å installere alle «sine» apper på telefonen før du får den. Nå kan du velge selv hvilke du vil teste og eventuelt ta i bruk.

Vi synes nok forresten at forskjellen på uleste – og leste meldinger i e-post-programmet kunne vært litt tydeligere.

Kjenner igjen fingeren med én gang

Fingeravtrykkssensoren i «hjem»-knappen er også forbedret. Nå holder det med å legge fingeren lett på sensoren – for både å kjenne igjen fingeren din, godkjenne den og sette i gang telefonen.

Bedre tyverisikring

Hele telefonen kan krypteres, slik at innholdet blir uleselig for uvedkommende. Det er også mulig å sperre telefonen for reaktivering. Tyven kan dermed ikke slette hele telefonen og begynne på nytt.

Det skal gjøre den verdiløs for dem, men det vet de jo selvsagt ikke før de har tatt den.

Konklusjon

Samsung Galaxy S6 Edge er en designmessig rålekker telefon med det meste av moderne mobilteknologo, som stort sett fungerer knirkefritt. Men den har altså sine småutfordringer også.

Prislappen for denne herligheten er imidlertid noe drøy. Faktisk noe dyrere enn hovedkonkurrenten fra Apple.

Uten subsidiering fra mobilselskapene eller spesielle tilbud, ligger listeprisene på fra 6500 kroner for normalutgaven med den minste lagringskapasiteten på 32 GB – opp til rundt 8500 for Edge-utgaven med størst lagring på 128 GB.

Mye penger for en knallbra telefon, om enn ikke en helt perfekt en.

Toppkarakteren bør henge høyt.

Samsung Galaxy S6 Edge får derfor en sterk femmer fra oss.

Pluss:

  • Lynraskt system (god ytelse)

  • Ryddige menyer (færre valg)

  • Knallgod skjerm (svært høy oppløsning)

  • Lekkert design (Edge-versjonen)

Minus:

  • Gjenskinn i de buede skjermkantene

  • Misvisende grønnfarge i telefonfunksjonen

  • Bruker MYE strøm

  • Drøy pris

Andre tester:

Tek.no: Test av Galaxy S6 Flat

Tek.no: Test av Galaxy S6 Edge

Klikk.no:Test av Galaxy S6 Flat

Klikk.no: Test av Galaxy S6 Edge

DinSide.no: Test av Galaxy S6 Edge

Techradar.com: Review Galaxy S6

Cnet.com:Review FGalaxy S6 Edge

Les også: