Der man før var nødt til å fylle ryggsekken og rumpetasken med kartbøker og byguider, kan må nå få alt på smarttelefonen sin — helt gratis.

Dette må riktignok lastes ned fra internett, og enkelte kart- og guide-applikasjoner kan bruke enormt mye mobildata - som fort blir dyrt i store deler av utlandet.

Vi har funnet noen av de beste reiseappene man kan bruke offline, slik at man unngår dyre telefonregninger.

Alle appene i artikkelen er gratis, men vær obs på at de – som mange andre gratisapper – finansieres av annonseinntekter. Disse annonsene lastes ned fra internett, og vil derfor bruke mobildata.

Hvis du vil være helt sikker på å ikke bruke noe mobildata på reisen, må du passe på å skru det av i innstillingene.

Alle appene er testet på Android-telefon, men er også tilgjengelig for Iphone.

Sørøst-Asia kommer aller billigst ut:

1. Here Maps

Det finnes utallige kart-apper, og mange av dem har også offline-funksjoner. Da kan man laste ned kart over store områder, og bruke dem uten å være tilkoblet internett.

Google Maps er et eksempelpå en kartapp som tilbyr dette, som mange helt sikkert kjenner til. Enda bedre er nok Here Maps.

OFFLINE: Kartet over hele New York, med kollektivtransport-ruter, tar ikke mer plass enn rundt 250 MB. Foto: Skjermdump

I motsetning til for eksempel Google Maps, inneholder Here Maps også informasjon om kollektivtransport i over 1000 byer og tettsteder verden over. Å vite hvor nærmeste stasjon er, og hvilket tog man skal ta for å komme seg dit man vil, er uvurderlig for mange storbyturister.

I tillegg fungerer GPS-navigasjon offline, både til fots og i bil. Here Maps har også en søkefunksjon som fungerer offline, slik at du lett kan finne adressen til forskjellige severdigheter eller hotell.

Bare last ned kartene du trenger, enten det er snakk om enkeltbyer, stater, land eller hele verdensdeler (hvis du har lagringsplass), før du legger ut på reise.

Last ned til Ios, Android og Windows

NOK Å VELGE I: De fleste restauranter og severdigheter har fått et tosifret antall tilbakemeldinger fra tidligere gjester. Foto: Skjermdump

2. TripadvisorDe fleste har nok også hørt om Tripadvisor, og bruker det kanskje på hotellets trådløse nett før man skal ut på bytur.

Men visste du at man også kan laste ned alle kartene og brukeranmeldelsene på forhånd?

Per dags dato gir appen mulighet til å laste ned kart over mer enn 300 byer verden over.

Da kan du fort finne anbefalte restauranter eller severdigheter, inkludert bilder, brukeromtaler, åpningstider og prisinformasjon, mens du er på farten.

Totalt inneholder Tripadvisor over 225 millioner brukeromtaler, som alle må følge Tripadvisors strenge retningslinjer om objektivitet, slik at du lettere kan bestemme deg for hvor du har lyst til å spise en kveld.

Last ned til Ios, Android og Windows

Se de omfattende kriteriene:

FØLGER MED: XE Currency oppdaterer valutakursene hver gang du logger deg på internett. Foto: Skjermdump

3. XE CurrencyDet er ikke alle som går rundt med valutakursene i hodet. Dessuten kan de svinge fort, som for eksempel da britiske pund falt med over 10 prosent på bare et par timer etter Brexit.

Da kan det være greit med en valutakalkulator som holder seg oppdatert.

XE Currency gir deg mulighet til å legge valutaer du vil følge med på i en egen liste, som oppdateres hver gang du er på internett.

Når du er offline fungerer appen som en helt vanlig valutakalkulator.

Pass dog på at gratisversjonen inneholder reklame, som kan bruke mobildata hvis du ikke har skrudd av roaming.

Last ned til Ios, Android og Windows

Årets ferie kan bli ekstra dyr for mange:

FULLVERDIG REISEGUIDE: Reiser du direkte fra en norsk flyplass er sjansen stor for at du kan laste byen på Stay.com-appen. Foto: Skjermdump

4. Stay.comDen norskutviklede reiseappen Stay.com kan minne om Tripadvisor, men her er det entusiaster eller lokale «eksperter», og ikke meningmenn, som lager lister med sine beste anbefalinger.

Listene kan inneholde spisesteder, shoppingområder, historiske landemerker, underholdning og attraksjoner – alle med bilder og nyttig info.

Perfekt for deg som sliter med å velge selv.

Bare last ned byen på forhånd, legg inn alt du ønsker å besøke på din personlige liste, og bruk appens offline-kart og navigasjon til å finne frem.

Over 150 byer er tilgjengelig for nedlasting, de fleste i Europa eller Nord-Amerika.

Last ned til Ios og Android

Ville bare berolige moren sin:

TAR LITE PLASS: Språkpakkene bruker bare rundt 30 MB hver. Foto: Skjermdump

5. Google Oversetter Det er fort gjort å avfeie Google Oversetter som et verktøy man bare bruker på PC-en hjemme.

Appen er likevel en ypperlig reisekamerat, med fullstendige ordbøker som kan lastes ned på forhånd.

Totalt kan 52 språkpakker lastes ned på hjemmenettet, slik at du kan oversette så mange ord du bare orker uten å bruke mobildata.

Enda gøyere er kamerafunksjonen, som simultanoversetter alt du peker telefonen din mot — det være seg skilt, restaurantmenyer eller noe annet. Denne funksjonen fungerer også offline, men da med «bare» 29 språk.

Last ned til Ios, Android og Windows (ikke Google, men med tilsvarende funksjonalitet)

Interessert i teknologi og den digitale hverdagen? Da kan du holde deg oppdatert på Teknologimagasinet sin Facebookside.

Er du mer opptatt av reise kan du følge oss på Twitter@reisecamillaog på Instagram@reiseredaksjonen.