Hvert år reiser hundretusenvis av nordmenn på sommerferie tilutlandet. Entenferiemålet heter Koster, Costa del Sol eller California, er det særlig én ting de fleste av oss ikke lar bli igjen hjemme, og det ersmartmobilen.

Det er kanskje ikke så rart, nå sommange nordmenn er blittavhengig av døgnkontinuerlig Internettilgang.

Problemet er bare at det fortsatt er dyrt å bruke ditt norske mobilabonnement i utlandet, uansett hva mobilselskapet ditt forsøker å innbille deg.

Joda, du slipper kanskje unna monsterregningene som du risikerte for noen år siden, hvis du er forsiktig...

Men hva hvis du faktisk har lysttilå surfe litt på mobilen i ferien?Da har du i hovedsak tre alternativer:Bruk ditt norske abonnement, kjøp et utenlands SIM-kort med datapakke, ellerfinn gratis trådløse nett (WiFi).

Hva er mobildata, og er det lurt åskru det av?

Datatrafikk på mobilen skiller seg fra vanlige ringepriser på flere måter. Dubetalernemligfor mengden data du bruker, ikke antall ringeminutter du har brukteller antall SMS-er du har sendt. Det gjør det også litt vanskeligere å beregne kostnadene.

Normalt vil mobiltelefonen din bruke datatrafikk via det norske mobilnettetnår denlaster inn e-poster, eller automatisk laster opp bilder til en skytjeneste. Enkelte apper bruker også litt datatrafikk.

Ellers kan det gå med en delmegabytes på mobilsurfing også, og særlig hvis du ser videoklipp. Det som sluker aller mest data er imidlertid streaming av video eller musikk, som Netflix eller Spotify.

I utlandet, hvor dataprisene er mye høyere enn i Norge, gjelder det derfor å være forsiktig.

Slik finner du gratis WiFi

På ferie i utlandet

iphoneroam.jpg

Med mindre du har tenkt til å kjøpe en datapakke, eller har gjort deg kjent med prisen pr. megabyte via din norske operatør, bør du skru av det som kalles dataroaming .Dette forhindrer at mobilen din kobler seg på et annet mobilnett enn det din norske operatør bruker til datatrafikk.

Skrur du av dataroaming,kan du være trygg på atdu ikke bruker ditt norske abonnement via et utenlandsk mobilnett, noe som fortsatt kan være dyrt flere steder.

MERK: Selv om du deaktiverer Dataroaming kan du fortsatt sende— og motta SMS, samt snakke i telefonen. Ikke minstkan du også bruke trådløst nett (WiFi) på samme mobil.

Slik skrur du av dataroaming på en Iphone:

  • Gå til Innstillinger -> Mobilnett

  • Skru av Dataroaming

  • (Du kan like gjerne skru av Mobildata .Forskjellen er at dui så fall ikke får surfet i Norge via ditt norske abonnement heller.)

Slik skrur du av dataroaming på en Android-mobil:

  • Gå til Innstillinger

  • Trykk Mer i menyen

  • Velg Mobile nettverk i listen som dukker opp

  • Skru av Dataroaming

Men er dataroamingegentlig så dyrt, da?

TALLENES TALE: Mobiloperatørene hadde i 2014 inntekter fra norske abonnenter i utlandet på snaue 1,8 milliarder kroner. Foto: Nkom

Generelt sett har det blitt mindre dyrt å bruke mobiltelefonen i utlandet de siste par årene. Likevel er det et godt stykkeigjen førprisene liggerpå samme nivå som her hjemme.Typisk ligger dataprisen for norske mobilkunder i EU-land på omtrent 50 øre til en krone per megabyte (MB). Det tilsvarer altsådet megabyteprisen lå på i Norge for rundt fem år siden.

Som oftest vil det fortsatt lønne seg å heller kjøpe et lokalt SIM-kort i landet du reiser til, og særlig hvis du har behov for en stor datamengde. Ulempen er imidlertid at dette kan fort bli litt styrete.

I noenland er imidlertid prisforskjellen såpass liten at et lokalt SIM-kort ikke er verdt bryet. Dette er noe du bør sjekke ut før du reiser, slik at du vet hva som er mest økonomisk.

Brukbare datapriser i Norden og EU

SJEKK PRISENE: Sjekk prisene før du drar! Foto: Laurent Delhourme

Det enkleste er utvilsomt åbruke ditt norske mobilabonnement også i utlandet. Hvilke datapriser du får i utlandet avhenger av hvilket mobilselskap du bruker.

Generelt sett skal du imidlertid ikke trenge å bekymre deg for å få monsterregninger på titusenvis av kroner lenger, i hvert fall ikke hvis du reiser til et EU-land.

De flestemobilselskapene gjør det enkelt, oggir deg en pris per megabyte. Det gjelder blant andre Chess, One Call, Djuice og Talkmore.

Netcom, Telenor og Tele 2 har derimot sine egne løsninger, hvor du enten betaler per døgn for en viss mengde, eller får mulighet til å kjøpe en datapakke.

Med prisene som de norske operatørene tilbyr i dag,blir du ikke loppet hvis du for eksempel bare sjekker sosiale medier, eller laster opp et par bilder på Instagram i løpet av ferieturen.

MERK: Du må derimot fortsatt sørge for å holde deg langt, langt unna strømming av for eksempel Youtube-videoer eller Spotify-musikk via et utenlandsk mobilnett.

Spesielt videoinnhold bruker utrolig store mengder data, og kan ruinere deg på kort tid.

Det kan også lønne seg å skru av automatisk nedlasting av e-poster, samt bakgrunnsoppdatering for apper, noe du gjør under Instillinger på telefonen.

Surfin' USA

USA: Skal du se Netflix på ferie i USA, bør det utelukkende skje mens du er koblet til et trådløst nett. Foto: Netflix/montasje

Utenfordet maksprisregulerte EU derimot, kan det fort bli svindyrt å bruke datatrafikk med ditt norske abonnement. I enkelte land må du betale inntil 40 kroner per megabyte! Sjekk derfor nøye hva det koster i landet du skal reise til.Stadig flere av de norske mobiloperatører gir deg imidlertid gode priser i USA. Det gjelder blant andreChessogTalkmoresom fra 1. juni satt ned prisene til henholdsvis 88 øre og 99 øre per megabyte.

Også Telenor og NetCom har redusert USA-prisene foran årets sommerferie, og tilbyr nå EU-pakkene sine i USA. Det vil si at dubetaler 29 kroner for 50 megabyteper døgn. En prisreduksjon som med ett gjør surfing i amerikanske mobilnettet litt mer interessant.

Tele2s datapakkerhar ikke vært så verst verken i USA eller andre steder i verden, men dehar så langt ikke fulgt opp Telenor og Netcom med lik pris i EU og USA.

I USA betaler du som Tele2-kunde 59 kroner for 50 megabyte, eller 149 kroner for 150 megabyte. NetCom tar til sammenligning 99 kroner for sin 150 megabytestore ukespakke.

Slik finner du gratis WiFi

Resten av verden

Det finnes også pakker verdt å sjekke ut om du setter kursen utenfor EU og USA.

Netcoms 50 kroner for 30 megabytei land som Thailand og Brasil, for eksempel. Tele2 tilbyrpakker på 50megabytetil 79 kroner. Telenor operer med en pakke til 49 kroner som gir deg enten 40 eller 5 megabyteavhengig av hvilket land du befinner deg i.

Slike mengder fungerer til å sjekke e-post, skrive en Facebook-status eller tre, samt surfe litt, men selvsagt ikke til streaming av musikk eller video.Uansett operatør — sjekk nøye hvilke land pakketilbudene faktisk gjelder i!

MERK: Flere av de norske mobilselskapene har kostnadskontroll-ordninger («datagrense») som sperrer databruken etter et visst beløp når du er i utlandet. Dette må du imidlertid som regel aktivere selv første gang på Mine Sider, eller ved å kontakte kundeservice. Mer info finner du på nettsiden til mobilselskapet ditt.

Sjekk utlandsprisene hos ditt mobilselskap:

Blirdet for dyrt å bruke ditt norske abonnement i utlandet?

Les om fordelene med å kjøpe et lokalt SIM-kort

Les også:

 Slik finner du gratis WiFi