Nylig ble d

ble stjålet av hackere fra Hongkong-selskapet Bitfixnet. Det er det største bitcoin-tyveriet siden den Tokyo-baserte bitcoin-børsen MtGox ble svindlet for bitcoins med en verdi på over 4,2 milliarder kroner i 2014. Nå har Bitfixnet gått ut og sagt at kundene med bitcoin-kontoer hos Bitfixnet må være med å ta sin del av tapet, skriver BBC.

hjemmesiden skriver Bitfixnet at man har bestemt seg for at tapet må deles, og at kundene ved innlogging vil se at de har blitt påført et tap på 36,067 prosent.

Kundene vil også få tildelt såkalte «BFX token» tilsvarende den enkeltes tap, og at disse etterhvert skal kunne veksles inn i penger eller aksjer i iFinex, selskapet som Bitfinex er en del av. Bitfixnet lover at de snart vil gjøre grundigere rede for hvordan de har kommet frem til tapsprosenten og hvordan man skal bedre sikkerheten.

Blant kundene er reaksjonene delte. Det er de som mener løsningen til Bitfixnet er rimelig og fornuftig, mens andre stiller andre seg kritiske til at tapet «sosialiseres» og deles på alle kundene.

— En alvorlig ripe i bitcoin-lakken

ProfessorTor W.Andreassenved Norges Handelshøyskole, tror bitcoin-innbruddet vil være en vekker for mange.

Professor Tor Wallin Andreassen ved Norges Handelshøyskole. Foto: Nicolas Tourrenc/NHH

— Innbruddet og måten tapet deles på kundene viser at bitcoin og den underliggende blockchain-teknologien ikke er så vidunderlig og usårbar som mange kanskje hadde trodd, og dette er definitivt en alvorlig ripe i bitcoin-lakken. Det er jo nettopp sikkerhetsaspektet som har blitt pekt på som denne teknologiens store styrke, sier Andreassen. Hvorvidt det kan bety kroken på døra for bitcoin og blockchain er han usikker på, men er desto mer klar på at dette viser at bitcoin ikke er den endelige løsningen og at man fortsatt har en vei å gå i jakten på en robust digital valuta.

IKKE BARE KULT: Tor W. Andreassen mener innbruddet viser at Bitcoin ikke bare er kult og spennende digital valuta som man kan kjøpe øl for i Sydney, men også har sine klare sikkerhetssvakheter. Foto: © David Gray / Reuters

Økonomi-professoren mener de tradisjonelle bankene nå har en gyllen mulighet til å fremheve sikkerheten de kan tilby.— De gamle og feite bankenes sikkerhetsstruktur har vist seg å fungere, noe som har vært underkommunisert. Og selv om jeg mener klokken fortsatt er fem på tolv for de tradisjonelle bankene som opplever konkurranse fra nye aktører som Google og Apple, kan de si at de kommer sent med godt. De tradisjonelle bankene som også har begynt å se på mulighetene blockchain-teknologien gir.