Mange ser med misbilligende blikk på folk som uten forvarsel fjerner en USB-tilkoblet harddisk eller minnepinne fra datamaskinen.

Men hvordan er det egentlig – er det å ikke bruke «sikker fjerning» ren risikosport, eller er det egentlig ufarlig?

Myten er: Du må «løse ut» minnepinnen før du drar den ut av USB-porten.

Vi har undersøkt og testet mot denne myten, og kan komme med noen greie retningslinjer for deg som er minnepinnebruker.

Hva pleier du å gjøre? Svar i pollen nederst i saken!

Fem myter om Mac

Buffer til besvær

AVSLÅTT: I Windows er skrivebufringen avslått som standard for USB-enheter.

Bakgrunnen for myten er at moderne datamaskiner bruker skrivebufring (caching) for at harddisker og andre lagringsenheter skal fungere mer effektivt.Kort og enkelt forklart betyr dette at operativsystemet gis større frihet i når og hvordan data skrives.

Uten en slik buffer vil operativsystemet skrive data direkte til målet uten forsinkelser eller omveier, mens det med bufring vil ha mulighet til å mellomlagre data i minnet og skrive det på et mer optimalt tidspunkt.

Skrivebufring er en smart greie som er påslått som standard for datamaskinens interne harddisker, men så er det jo slik at disse ikke fjernes i tide og utide.

For en USB-lagringsenhet som er lett å naske til seg, kan dog en slik skrivebuffer by på litt hodebry. Er du uheldig, kan du jo fjerne minnepinnen før dataene faktisk har blitt skrevet til den.

Forskjellige strategier

GLEMMER: Dersom du glemmer eller ikke bryr deg med å løse ut USB-stasjonen på OS X får du nemlig denne beskjeden.

På dette punktet bruker Windows, Linux og OS X forskjellige strategier. For Windows er det nemlig slik at skrivebufring som standard er avslått for USB-enheter. For Linux og Mac med OS X er denne bufringen slått på.I Windows får du normalt sett ikke noe annet enn et lydsignal dersom du bare trekker en minnepinne ut av USB-porten.

I teorien er det altså enkelt: Du bør «mate ut» USB-enheter i OS X, men trenger ikke gjøre det i Windows. I praksis må du likevel ta hensyn i Windows også.

Det at du kan nappe en minnepinne fra en Windows-maskin når som helst, betyr jo ikke at det er spesielt smart å gjøre det dersom den er midt i en lese— eller skriveoperasjon.

Så hvor farlig er det egentlig å bare fjerne minnepinnen? Og er det slik at du blir varslet dersom noe går galt? Dette er naturligvis noe vi måtte teste ut selv.

Les mer om selve testprosedyerene på Tek.no.

Konklusjon: Myten knust

I løpet av vår lille og noe uhøytidelige test har vi funnet ut at du egentlig ikke trenger å «løse ut» en minnepinne i operativsystemet. Myten er altså knust.

Men ikke helt uten forbehold – det fordrer at det ikke skrives til pinnen idet du napper den ut, for da kan du sitte igjen med noen ødelagte filer på den.

Du må naturligvis også først lukke alle filer som er i bruk, ettersom operativsystemet når som helst kan finne på å utføre skriveoperasjoner på en åpen fil.

Her kan det være en stor fordel å ha en minnepinne med en LED som blinker når den er i aktivitet.Microsoft foreslårat du venter med å fjerne den til et par sekunder etter at lyset har sluttet å blinke, og vi synes det høres ut som en god idé.

Windows

Windows vingler for øvrig litt på hvordan den reagerer når vi napper ut minnepinnen i utide, og er ikke like flink med alle filsystemene. Det fører til at du ikke nødvendigvis blir varslet dersom du fjerner minnepinnen før alle filene er kommet over.

En delvis løsning på dette problemet kan være å bruke filsystemet exFAT. Med dette på minnepinnen, fikk vi alltid beskjed om at den hadde blitt fjernet under aktivitet.

Ulempen er at du kanskje ikke blir opplyst om dette før neste gang du kobler pinnen til en PC.

exFAT har også fordelen av å fungerere både på nyere versjoner av OS X og Windows, uten å ha filbegrensningen på 4 GB som er tilfelle med FAT32. Les mer om tetsresultatene for Windows 7

OS X

Appels operativsystemet OS X er strengt men konsekvent, og vil ha ting gjort på sin måte. Men selv om den er glad i å vise oss advarselen om at vi ikke har matet den ut riktig, har vi ikke vært i stand til å frembringe en feil under testingen.

Ønsker du likevel å være 100 prosent sikker, forstår vi deg godt dersom du ønsker å mate den ut i OS X. Dessuten er det omtrent like kjapt å trykke Command + E eller trekke diskikonet ned til Papirkurven, som det er å klikke vekk advarselen som dukker opp om du ikke mater den ut skikkelig.

Bruker du filsystemet exFAT og ikke mater ut minnepinnen riktig i OS X, vil du forresten få opp «Skann og reparer»-vinduet dersom du plugger den i en Windows-maskin neste gang.

Vi har samlet 10 tips til minnepinnen

Les også: