Facebook og andre sosiale medier kan bli forbudt å bruke for unge under 16 år, ifølge en ny EU-lov. Det melder dagbladet.no onsdag.

The Guardian skriver at de nye reglene gjør at selskap trenger foreldrenes godkjennelse til å behandle datainformasjon om personer som er yngre enn 16 år.

Reglene ble bestemt av det Europeiske Parliament tirsdag.

I dag er grensen på 13 år

Facebook og andre lignende selskap lar i dag brukere over 13 år lage profil på sine tjenester. Den aldersgrensen er basert på «US Children's Online Privacy Protection Act» (Coppa), som sier at alderen for å gi digitalt samtykke er nettopp 13 år, skriver The Guardian.

Frem til 2006 krevde Facebook at brukerne måtte være over 17 år.

Omfavner ikke forslaget

Bjørn Erik Thon, direktør i Datatilsynet, er i utgangspunktet skeptisk til en aldersgrense så høy som 16 år for sosiale medier.

— Vi må ha en praktisk tilnærming til dette, for jeg er i tvil om det er praktisk at alle under 15 år må spørre foreldrene sine om å gå inn på et sosialt nettsted. Jeg må lese meg opp, men jeg omfavner i utgangspunktet ikke forslaget. En 15-åring går på videregående skole, de er ganske store og bør i stor grad få bestemme over livet sitt, sier Thon.

- Er det sannsynlig at 16-årsgrensen vil innføres i Norge?

— Det skal jeg ikke foregripe. Men jeg tror det blir en spennende debatt, for vi må ta stilling til det. Når skal barn få bestemme selv?

Man bør skape gode arenaer der man kan diskutere med ungene hvordan de skal oppføre seg på sosiale medier, mener Thon. Men han er ikke sikker på om foreldresamtykke er rette veien å gå.

- Ingen god ide

Torgeir Waterhouse, direktør for internett og nye medier i IKT Norge, tror ikke 16 års aldersgrense blir innført i Norge, men han tør ikke være bastant.

- Det er mange årsaker til at høyere aldersgrense ikke er en god ide. En av dem er at 13 års aldersgrense er veldig etablert. Det er allerede sånn at mange mener 13 år er for høyt, sier Waterhouse.

— Man har en tendens til å glemme, når man diskuterer sånt, at vi ikke har en klart definert 13- eller 16-åring.

En 13-åring eller 16-åring er ikke nødvendigvis moden nok til å være på Facebook, mens en 10-åring kan være det, mener Waterhouse.

— I tillegg diskuterer man sosiale medier nærmest som en ting. «Når du er gammel nok så får du tilgang», og så hopper man over at de sosiale plattformene er så sentrale i våre liv, sier Waterhouse.

Kan få beholde 13 års aldersgrense

Eksperter sier til den britiske avisen The Guardian at de er uenige i avgjørelsen.

— Dette vil frata unge mennesker viktige pedagogiske og sosiale muligheter på veldig mange måter, sier Janice Richardson, rådgiver for FNs organisasjon for informasjon og kommunikasjonsteknologi.

Samtidig mener mange at det vil være vanskelig for sosiale medier-gigantene å verifisere det brukerne setter opp som fødselsdato, skriver The Guardian.

Har man 13 års aldergrense i dag, kan man få mulighet til å beholde den, skriver Dagbladet.no. Det kommer an på hva slags retningslinjer selskapene vil ha lokalt.

Mer om sosiale medier: