Bredbånd er i ferd med å bli en like viktig infrastruktur som strøm og vann, og regjeringen har et bredbåndsmål om100 Mbps nedstrøms hastighet i hele landet.

Målinger Akamai Technologies har gjort, et internett-selskap som er mest kjent for å levere løsninger for innholdsdistribusjon av video (Content Delivery Network — CDN) til blant andre NRK, viser at Norge fortsatt har et stykke frem til de beste i bredbåndsklassen.

I Akamais siste State of the Internet-rapport som tar for seg fjerde kvartal 2014, fremgår det at Norge med 11.4 Mbps havner på en 15. plass i målte gjennomsnittshastigheter. Plassen bak Romania.Norge må også se seg slått av Sverige som havner på 4. plass med 14.6 Mbps, Finland på 10. plass med 12.1 Mbps og Danmark som følger på en ellevte plass med sine 11.9 Mbps i snitthastighet.

Til sammenligning viser SSBs internett-måling fra fjerde kvartal gjennomsnittshastigheter på henholdsvis 28.3 og 16.8 Mbps i det norske privat— og bedriftsmarkedet.

Har du tips om denne saken? Send oss en epost!

Sør-Korea topper

Til topps i Akamais gjennomsnittsmåling går Sør-Korea med 22.2 Mbps, etterfulgt av Hong Kong (16.8 Mbps) og Japan (15.2 Mbps). Den globale gjennomsnittshastigheten lå til sammenligning på 4.5 Mbps.

Akamai har også målt den såkalte gjennomsnittlige maksimalhastigheten — den høyeste hastigheten som er målt per unike IP-adresse.Her havner Norge på en 33. plass med 42.5 Mbps (en økning 29 prosent sammenlignet med 2013), mens Sverige er beste nordiske land med en 11. plass og 57,3 Mbps.

I Akamias interaktive kartverktøy kan du selv sjekke ut hvordan de ulike landene gjør det.

Andelen med raskt bredbånd øker

Akamai har også målt hvor stor andel som har en gjennomsnittlig tilkoblingshastighet på 15 Mbps eller mer, og som dermed er hva Akamai kaller «4K-klare» i betydningen har båndbredde nok til å strømme video i 4K-kvalitet eller UltraHD(UHD) som det også kalles.

Her er Norge inne på en tiendeplass med 22 prosent av de målte IP-adressene som har 15 Mbps eller mer. En økning med hele 50 prosent sammenlignet med samme periode året før.

Også i denne disiplinen troner Sør-Korea på toppen av lista med 61 prosent. Sverige finner vi på en fjerdeplass med 31 prosent. Snittet for alle de målte landene er 12 prosent.

Formann i Kabel Norge, Øyvind Husby, mener Akamais måling bekrefter at en stadig større andel norske bredbåndskunder har fått tilgang på høyhastighets bredbåndsnett.

IKT-Norge: Viser at vi fortsatt har en vei å gå

Direktør for internett og nye medier i IKT Norge, Torgeir Waterhouse, mener tallene til Akamai tydlig viser at vi har en vei å gå.

— Det er viktig at det legges bedre til rette for bredbåndsutbygging og at hindre fjernes, være seg det er kommunene eller andre instanser innenfor offentlig sektor.

Waterhouse understreker at det i Norge etter hvert er mange som har har tilgang på høye hastigheter, men at gjennomsnittsmålingene til Akami viser at det også er mange som ikke har det.

— Forskjellene er store rundt om i landet, men det er ikke slik at det er en klassisk by-og-land-problematikk. Vi ser at det finnes både byer og steder på landsbygda som har fått til gode bredbåndstilbud. Det handler om at kommune fjerner hinder og legger bedre til rette for utbygging.

Men en ting er hva Akamai måler og hva bredbåndstilbyderne kan tilby av hastigheter. Tall fra Nkom (tidligere Post- og teletilsynet) viser at 85 prosent av norske bredbåndskunder valgte en bredbåndlinje på 30 megabit eller lavere i første halvår 2013. PT har også påvistoverkapasiteti nettene.

Regjeringen: - For store forskjeller

Reynir Jóhannesson (Frp) FOTO: Olav Heggø/Fotovisjon

Politisk rådgiver i Samferdselsdepartementet, ReynirJóhannesson (Frp) er enig i at det ikke er gjort en god nok bredbåndsjobb.— Det finnes mange målinger som alle har sine styrker og svakheter, men det er uansett et altfor stort hastighetsskille mellom dem som har tilgang på bra og dårlig bredbånd, og jeg forstår at dårlig bredbånd kan være en utfordring. En ting er å strømme høykvalitets video, bredbånd er også viktig for næringslivet, og handler om verdiskapning og arbeidsplasser.

Jóhannesson mener regjeringen er offensiv, og viser til både målet om 100 Mbps og at man i 2014/2015 bruker 270 millioner kroner på tilskudd til utbygging av bredbånd i områder hvor det er mindre økonomisk lønnsomt.

— Vi er opptatt av å legge til rette for og sikre en rask og god utbygging av bredbånd, og vi vil i den nye Digital Agenda som legges frem over jul se på en nasjonal plan for digital infrastruktur.

Les også:

Forbrukerombudet skjerper markedsføringskravene til netthastigheten

Nå kommer superbredbånd

Norge i den digitale verdenstoppen

Hvorfor kan ikke kundene velge fritt?

Hilde må fortsatt kjøpe TV-pakke for å få bredbånd

Hevder bredbåndsselgerne overselger