Amerikanske Miguel Valenzuela jobbet som ingeniør for Rambøll i Norge i 2010 da datterens ønske satte i gang en prosess — som ledet frem til en pannekakeprinter som går verden rundt, skriver Aftenposten.

— Pappa, jeg skulle ønske jeg kunne lage pannekaker av lego. Det var Miguel Valenzuelas datter som ga ham ideen til 3D-printeren, som har ført ham verden rundt og snart kommer til Norge.

Valenzuela brukte seks måneder på å utvikle første versjon av pannekake-3D-printeren.

— Like etter at datteren min spurte meg om det, leste jeg en artikkel i et magasin om noen ansatte i Lego som hadde utviklet en pannekake-stempel-maskin. Da tenkte jeg med meg selv at jeg ville sette ideen om en pannekake-3D-printer ut i livet, forteller Valenzuela.

Printet pannekaker for Obama

APPLE: Apple-gründer Steve Wozniak, her gjengitt av en pannekakeprinter. Foto: Ørn E. Borgen

Da han hadde fått den første versjonen til å fungere, la han ut en videosnutt på Youtube. Han fikk så mange likes at han bestemte seg for å lage en forbedret versjon.Gjennom et kickstarter-program, fikk han 460.000 dollar til å utvikle en prototype.

3D-printeren, kalt PancakeBot, består av en stekeplate med en «skriver» over, som gjennom en tube fordeler pannekakerøren, slik at man får den ønskede formen på pannekaken.

Noen steder er pannekaken høyere og blir bedre stekt enn andre steder, og slik kommer mønsteret frem.

I forbindelse med Aftenpostens konferanse «Teknolog og fremtidens arbeidsliv», der Apple-gründer Steve Wozniak holder foredrag, har Valenzuela programmert 3D-printeren til å lage pannekaker med et bilde av ansiktet til Wozniak på.

EGEN PANNEKAKE: Apple-gründer Steve Wozniak sammen med Miguel Valenzuela under Aftenpostens konferanse «Teknolog og fremtidens arbeidsliv» Foto: Ørn E. Borgen

Han har vært i flere land med prototypen sin, og ble invitert av Barack Obama til White House Maker faire. — Nå er de første 3D-printerne sendt til USA og Canada. Etter hvert kommer de også til Norge, forteller Valenzuela, som fortsatt jobber som ingeniør.

— Dette er foreløpig ingen god nok inntektskilde, men jeg håper det kan bli en fulltidsjobb en gang, sier Valenzuela.

Greit eller skremmende?