Apple rapporterer om skuffende salg av smarttelefoner og tror heller ikke salget vil ta seg opp i neste kvartal.

Apple solgte 74,8 millioner Iphoner i de tre månedene fram til 26. desember, som var det første hele kvartalet etter lanseringen av de to siste modellene. Økningen i salget er på 0,4 prosent — den svakeste siden produktet ble lansert i 2007. Selskapet forventer heller ikke at salget skal ta seg opp med det første.

— Vi tror at det vil være nedgang for Iphone-enhetene i det neste kvartalet, sa Apple-sjef Tim Cook i forbindelse med framleggelse av kvartalsresultatet.

Iphone er det desidert viktigste produktet til teknologigiganten og står for to tredeler av selskapets omsetning.

Se den sprø feilen:

Vekst i resultatet

Til tross for den lunkne veksten i salget, steg likevel Apples resultat med 1,9 prosent til 18,4 milliarder dollar — drøyt 161 milliarder kroner, sammenlignet med samme kvartal året før. Omsetningen økte med 1,7 prosent til 75,9 milliarder dollar.

— Vårt team leverte Apples største kvartalsresultat noensinne, understreket Apple-sjefen.

Dette er en av de mest leste saken i 2015 - du MÅ se det:

Analytiker Daniel Ives i FBR Capital Markets tror at årsaken til det dårlige Iphone-salget er at de nye modellene ikke skiller seg tilstrekkelig ut fra sine forgjengere, og at forbrukerne skyr de nyeste versjonene 6S og 6S pluss.

— Apple er blitt offer for sin egen framgang. Mange kunder kjøper enten en eldre eller billigere iPhone 6, eller de venter på iPhone 7, sier han.

Kaldt?

Usikkert i Kina

Den økonomiske usikkerheten i Kina får også sin del av skylden for utviklingen. For selv om omsetningen til Apple steg med 14 prosent i Kina i løpet av kvartalet, er det i ferd med å skje et skifte, ifølge leder for Apples finansavdeling Luca Maestri.

— Selv om vi nærmer oss mars-kvartalet blir det tydeligere at det er tegn på en «mykhet» i markedet. Vi begynner å se noe vi ikke har sett før, sier han.

Apple-aksjene har falt 20 prosent i verdi siden i fjor. (©NTB)

Les mer fra digital: