«SUR-FAKE» heter det nye prosjektet til den 20 år gamle franske fotografen Antoine Geiger. En serie bilder hvor mobilbrukernes ansikter nærmest blir sugd inn i skjermen.

Ved hjelp av etterbehandling i Photoshop er ethvert utrykk i ansiktene fullstendig visket ut.

Eller som Geiger selv beskriver prosjektet som nå går viralt:

«Det plasserer skjermen som et objekt på en «masse-subkultur» som fremmedgjør relasjonen til vår egen kropp, og til hele den fysiske verden.»

— Jeg peker på fenomenet og setter spørsmålstegn ved det sosiale rom som har blitt fullstendig redefinert og utvidet i kjølvannet av den teknologiske utviklingen, utdyper Geiger til oss.

Kan du også føle deg «sugd» inn i mobilskjermen? Svar i vår poll nederst i saken!

I dette bildet er det over 500 sauer.

SURFAKE2.jpg Foto: Photographer : Antoine Geiger

— Skjermen fungerer som en sigarett

I prosjektbekrivelsen skriver Geiger at skjermen fungerer som en sigarett: Den beroliger, stimulerer, styrer og underkuer bevisstheten vår.

Og han spør seg:

«Det smertestillende lille objektet som lager lyd i vesken din når du mottar en samtale, som gråter når det er lite strøm på batteriet, hvilken plass har det egentlig tatt i bevisstheten din?»

Selfie-trenden er også en del av bildet: «Er ikke armen din lang nok for ditt ego, ikke noe problem, selfie-stangen er her!», kommenterer Geiger.

Test deg selv for mobilavhengighet:

SURFAKE6.jpg
SURFAKE5.jpg Foto: Antoine Geiger
SURFAKE7.jpg
SURFAKE8.jpg Foto: Antoine Geiger

Følte seg ensom i mengden

Til nettstedet The Creators Project forteller Geiger at han plutselig kunne jeg kjenne seg ensom på T-banen eller museet selv om det var masse folk rundt.

«Jeg kunne bokstavelig talt se folks ansikter smelte ned i skjermen, som om identiteten deres var tapt i et ikke-sted av teknologi, og romdimensjonen utvidet.»

SURFAKE1.jpg Foto: Photographer : Antoine Geiger
SURFAKE4.jpg Foto: Antoine Geiger

Innvendinger

Geiger forteller at han har fått en del kommentarer og innvendinger på at vi også har hatt bøker og aviser.

— Men det var mer «interpassivt». Sosiale medier og smarttelefoner er interaktive, og øyeblikket foregår ikke bare direkte i det fysiske miljøet vi befinner oss i. Nå kan vi føle og ha direktekontakt på en helt annen måte med andre som ikke befinner seg i vår fysiske nærhet.

Gieger er ikke den eneste som har er opptatt av hvordan teknologien påvirker livene våre , og den italienske fotografen Max Cavallari har laget tilsvarende bilder.

Flere fotografier signert Geiger finner du på hans hjemmeside.