Høydepunkter i Nokia-historien

Her er noen uforglemmelige, og noen forglemmelige Nokia-telefoner.

Publisert: Publisert:

Det er nesten litt rart å tenke på: For ti år siden var du nesten litt sær om du ikke hadde en Nokia-telefon. I dag er du litt sær om du har en Nokia-telefon.

Visste du at Nokia ble grunnlagt allerede i 1865? Den gangen drev de med gummi, og utviklet seg sakte til å bli en teknologigigant. Allerede på 60-tallet begynte de å jobbe med telekommunikasjon, men først på slutten av 70-tallet ble det fart på mobildivisjonen deres.

I 1979 slo de seg sammen med Salora, og dannet Mobira. Mobira var en produsent av telefoner for NMT-mobilnettet. I 1984 kjøpte Nokia Salora, og begynte å bruke Nokia som merkenavn.

Fra da til nå har det skjedd vanvittig mye på mobiltelefonifronten. Med Microsofts kjøp av Nokias mobil— og tjenestedivisjon er det i ferd med å bli satt punktum for denne delen av Nokias historie.

Hva er ditt beste Nokia-minne? Del det med oss i kommentarfeltet!

Det er nok flere enn oss som syns det hele er litt vemodig. Den finske mobilprodusenten har på få år gått fra å være den ubestridt største, til en - målt i markedsandel - liten smarttelefonprodusent som strever i motvind.

Når vi tar tilbakeblikk pleier vi å begrense oss til et sted mellom fem og ti modeller. Siden det er selveste Nokia vi snakker om, var det mye å velge mellom, og det gikk skeis med begrensningen.

LES OGSÅ: Fem telefoner som skuffet oss

81101-TUGXPDUsP7.jpg

Nokia 8110i — 1998

8110 var langt fra den første telefonen Nokia laget, men det er den første vi husker at vi bet oss skikkelig merke i. Den hadde et lokk over tastaturet. Dette kunne skyves ned, slik at mikrofonen kom nærmere munnen. Telefonen hadde en buet form, som gjorde at den så litt ut som en banan.

Spesiell var den i alle fall, for på den tiden var det slett ikke uvanlig å se mursteinstelefoner. 8110 er for øvrig også kjent som Matrix-telefonen, siden den ble brukt i filmen.

51102-Q0DVpTgDqM.jpg

Nokia 5110 — 1998

Ved siden av Ericsson GA628 var Nokia 5110 selveste ungdomstelefonen på slutten av 90-tallet. Den var billig, du kunne spille Snake, og takket være støtte for ringetonenedlasting kunne du ha "Boom boom boom boom" av Vengaboys som ringetone.

Du fikk den i en rekke spreke farger, og kunne sende meldinger med den. Du kunne også ha din egen logo på skjermen.

LES OGSÅ: Husker du disse Ericsson-klassikerne?

61102-SkjXj0yZ9R.jpg

Nokia 6110 — 1997

Hadde du en 6110 var du kar. Denne var en del dyrere enn 5110, men var rettet mot bedriftsmarkedet. I praksis var den nesten lik, men hadde mer avanserte menyer, infrarød port og andre herligheter.

32101-kEifJAXXbI.jpg

Nokia 3210 — 1999

Nok en ungdomsklassiker, og den første med støtte for T9 - du vet, den utdødde skrivemåten som gjorde det enklere å skrive SMS på et nummertastatur.

Men den var også spesiell fordi den ikke hadde en antenne som stakk ut. Det var sjelden kost i 1999. Ellers var den også populær fordi den tilsynelatende tålte alt.

9110i1-EBuJYlmq1K.jpg

Nokia 9110i Communicator — 1999

Nokia hadde eksperimentert med smarttelefoner tidligere, og 9110 var ikke den første i Communicator-serien (kom i 1996). Men den var en PC i lomma, med en vanlig telefon på utsiden, og en stor skjerm på innsiden. Du kunne ikke bare sende e-post, men også faks. Prosessoren var en 486 levert av AMD, og det hele kjørte GEOS på toppen av ROM-DOS.

Hadde du denne telefonen viste du hele verden at du var storkar.

82101-hM28_BLzSJ.jpg

Nokia 8210 — 1999

Verdens minste og letteste telefon da den ble lansert. Her var designen det store salgsargumentet, og du kunne bytte deksler om du ønsket.

Telefonen var imidlertid plaget av en feil som gjorde at skjermen ble umulig å lese. Nokias navn og rykte fikk seg en kraftig smell etter denne fadesen.

LES MER:

Flere Nokia-klassikere finner du her.

Publisert: