Røyken etter nyttårsrakettene har knapt lagt seg før verdens største elektronikkmesse — CES (Consumer Electronic Show) - åpner dørene i Las Vegas denne uken og setter standarden for teknologiåret 2016. Her viser produsentene frem nye modeller og konsepter. Mange har allerede begynt å lette på sløret, men det er fortsatt knyttet stor spenning til hva vi får se. Ikke minst hva de største og mest toneangivende aktørene vil satse hardest på i år.

Hvilke produkter og trender blir de største snakkisene i 2016?

Mer fra CES-messen:

Blir Virtual reality en realitet i 2016?

Det er har vært mye snakk om

det siste året, og ikke minst har det vært store forventninger til hva Facebook-eide Oculus og deres VR-briller Oculus Rift vil ha å si for utviklingen av VR-markedet.

Vi regner med at CES-messen vil gi svar på om Oculus er i rute med sin lansering i løpet av første kvartal.

VR_BØLGEN: HTC har kastet seg på VR-bølgen. Her en tidlig versjon av deres VR-brille Vive fra august i fjor. Foto: KAI PFAFFENBACH/NTB scanpix

Det er også forventet at HTC vil presentere siste førproduksjonsversjon av sin VR-brille Vive, som angivelig skal komme i salg i løpet av våren.

Sony forventes å si mer om sin Playstation VR-satning, og regn med at det vil bli vist frem diverse varianter på temaet 360-graders kameraer. Innhold er fortsatt mangelvare.

Droner og roboter

Droner er populæres som aldri før, både som leketøy og som redskap for profesjonelle.

Mye tyder på at det vil bli godt om droner på årets CES-messe, og det spekuleres blant annet i hvorvidt actionkamera-produsenten Gopro vil vise frem en drone på årets CES-messe.

Gopro har så langt holdt dronekortene tett til brystet. Det vil si, i desember dukket det opp en video hvor Gopro avslører at dronen skal hete Karma.

SATSER PÅ DRONER: Flere store amerikanske selskap ønsker å levere pakker til sine kunder med droner. Foto: Charles Platiau/Reuters/NTB scanpix

Det er ikke bare i arbeidslivet roboter spås å bli langt mer vanlige. Roboter til hjemmebruk er det også flere som jobber med å utvikle, og på årets CES-messe har robotene ifølge arrangøren fått større plass på messegulvet enn noen gang tidligere.

GOD NOK? Buddy kaller franske Blue Frog Robotics sin påstått sosiale hjemmerobot. Så spørs det da, om den har det som skal til for ikke å bli med bare forsøket. FOTO: Blue Frog Robotics

Et av firmaene som vil på plass er franske Blue Frog Robotics og deres robot Buddy. En robot som skal kunne være en personlig assistent, og angivelig blant annet kunne gjøre det enklere i hverdagen, passe på huset og leke med barna. Ikke småtterier altså. Så gjenstår det å se om Buddy eller noen av de andre robotprosjektene som vises frem har livets rett.

Se Blue Frog Robotics egen video:

Under temaet roboter sorterer også Haiers R2-D2 kjøleskap. Ja du leste riktig, vi snakker om et kjøleskap utformet som den berømte Star Wars-droiden.

Med fjernkontroll og en toppfart på én kilometer i timen, kan du styre R2-D2-en og de kalde drikkevarene. Skjønt robot og robot, dette er først og fremst en kul gadget.

Og du skal være en rett så innbitt Star Wars-fan. Prisen forventes nemlig å bli på nærmere 70.000 kroner. Med på kjøpet får du rett nok en innebygget projektor.

Børge er ikke som andre Star Wars-fan:

Ha-på-dingser og Tingenes internett

Smartklokker, treningsarmbånd og andre smarte duppeditter som snakker sammen vil det garantert bli mange av på årets messe. Helse er i så måte et sentral stikkord, som Samsungs smartbelte Welt.

Welt ser ved første øyekast ut som hvilket som helst belte, men er ifølge Samsung et smartbelte utstyrt med sensorer som måler brukerens midje, spisevaner, antall skritt og hvor lenge man sitter ned. Data som sendes til en egen app på mobilen for analyser.

SMART HELSE. Samsungs smatbelt, Welt, blir trolig bare en av en mengde smarte helseprodukter som vises frem på årets CES-messe. Foto: SAMSUNG

Samsung, Apple, Google og Cisco. Rekken av selskaper som satser på Tingenes internett (IoT – Internet of Things) er lang. På CES for ett år siden sa Samsung at i 2020 vil alle deres produkter skal kunne kobles sammen. Årets CES-messe vil gi oss en pekepinn på hvordan modningsprosessen går.

Smarthus er heller ikke noe nytt, og det begynner å bli noen år siden Microsoft og andre viste frem sine smarthusløsninger for første gang. Årets CES-messe vil kunne gi en pekepinn på hvilke smarthusplattformer og -produkter som ligger lengst fremme i starten av 2016. En av utfordringene har vært kompatibilitet, eller rettere sagt mangel på sådan. Tingene snakker ikke nødvendigvis sammen. Apple Homekit, Google Brillo og Samsung Tizen. Plattformene er mange, men det siste bransjen trenger er en «format-krig» som skremmer kundene opp på gjerdet.

Bedre bildekvalitet

TV-er har alltid spilt en viktig rolle på CES-messen. Mens det har vært mye snakk om OLED og 4K/Ultra HD de siste par årene, blir trolig HDR (High Dynamic Rate) en av årets snakkiser i TV-verden.

DYNAMISK KONTRAST: Netflix-sjef Reed Hastings er en av årets hovedtalere. FOTO: Luca Bruno/NTB scanpix

En teknologi som gir økt kontrastomfang og dynamikk fra det mørkeste svart til det lyseste hvitt. En teknologi som både krever kompatible skjermer og innhold.Når Netflix-sjef Reed Hastings går på scenen som en av årets hovedtalere, er det er forventet at han vil snakke om nettopp HDR (High Dynamic Rate), og hvilke HDR-planer Netflix har for 2016. Vi tipper Netflix ønsker å gi Amazon, som var først ute med å tilby HDR-innhold på sin Prime instant video-tjeneste, HDR-kamp. Så spørs det hva Netflix tenker om strømming og innhold av VR og 360-graders videoinnhold.

Superoppløste TV-er

Også i år kommer TV-apparatene kommer garantert til å være godt synlige på messegulvet. Regn med både bøyelige TV-er, og TV-er med 8K-oppløsning på hele 7680 × 4320 bildepunkter.

SUPEROPPLØSNING: LG satser på HDR-kompatible TV-er i 2016. På toppen av LGs modellhierarki troner en 98-tommer med 8K-oppløsning.

For du trodde vel ikke at den nye 4K-TV-en din var kulminasjonen på TV-revolusjonen? I alle fall ikke om vi skal tro LG som vil vise frem sin 98 tommer store og produksjonsklare 8K-TV, eller Super Ultra High Definition som LG selv kaller det.

Ifølge LG planlegger man å få den ut på markedet i løpet av andre halvår. Prisen sier de ikke noe om, men det skulle ikke forundre oss om den runder millionen.

Så spørs det da, om man klarer å se forskjell på den økte oppløsningen. Mange mener at vi ikke vil være i stand til å gjøre det, og at andre faktorer vil ha mer å si for den opplevde bildekvaliteten.

Ny TV?

Biler og mye mer

Med tusenvis av utstillere på plass og en mengde forventede produktlanseringer, er det duket for nye stjerner på teknologihimmelen.

På plass er også bilindustrien som er blitt stadig mer synlige på CES med utviklingen av smartbil-teknologi, og en rekke bilprodusenter vil bli å finnes på årets messe med sine siste teknologiske nyvinninger og fremtidsvisjoner. Deriblant VW.

Så spørs det hva den tyske bilprodusenten kan trekke opp av hatten, som kan rette på det skadeskutte omdømmet etter fjorårets dieselskandale.

Ford er også på plass, og det forventes at de vil si mer om et evt. samarbeid med Google om autonome biler, og den potensielle Tesla-konkurrenten Faraday Future har varslet at de vil vise frem en konseptbil på en egen pressekonferanse.

SMARTE BILER: Audi er en av bilproduentene som satser på å vise seg frem på CES-messen. Her fra fjorårets messe. Foto: NTB/scanpix

Og apropos kjøretøy, selv om arrangøren har lagt ned forbud på messeområdene mot hoverboard og alt annet enn Segway brukt av folk som er bevegelseshindret, blir det trolig mange personlige og elektrisk drevne kjøretøye med både ett og flere hjul å se utstilt på årets messe. De store nyhetene på mobilfronten får vi derimot neppe. Mobilprodusentene sparer gjerne årets nyheter til mobilmessen i Barcelona (Mobile world congress) som går av stabelen i februar.

Hvem som stikker av med de største overskriftene og lovordene på årets CES-messe vet vi selvsagt først når messen er over.

Våre samarbeidspartnere i mediehuset Tek.no er på plass i Las Vegas for å gi deg de viktigste nyhetene.

Slik lar vi oss påvirke: