USAs justisdepartement kritiserer Apple for å bruke falsk retorikk i forbindelse medforsøket på å få låst opp en Iphone som tilhørte en av angriperne i San Bernardino.

Konflikten brøt for alvor ut i forrige måned da FBI fikk en rettskjennelse som pålegger Apple å lage ny programvare og iverksette andre tiltak for å oppheve passordbeskyttelse, slik at politiet kan få tilgang til telefonen til Syed Rizwan Farook.

I kjennelsen heter det at Apples holdning bidrar til å skade de institusjonene som er best egnet til å sikre «vår frihet og våre rettigheter».

Regjeringen mener også at Apple med overlegg har utviklet «teknologiske sperringer» for å hindre at rettskjennelsen blir iverksatt.

Fått med deg denne nyheten?

Apple nekter

Apple sier på sin side at justisdepartementet forsøker å bakvaske selskapet ved å komme med «desperate» og «grunnløse» påstander i saken.

— Tonen i departementets uttalelse er som i en tiltale, sier Apples advokat Bruce Sewell. Han legger til at selskapets advokater «helt klart» vil komme med et svar til justisdepartementet.

Ble pålagt å hjelpe, men vil ikke:

Sewell sier regjeringens krav vil skape en «bakdør» til telefonene som kan utnyttes av kriminelle og andre regjeringer. Kongressen har ikke gitt departementet tillatelse til å komme med et slikt krav, mener teknologigiganten.

Apple-sjef Tim Cook har tidligere sagt at dersom selskapet hjelper FBI med å åpne én telefon, vil i praksis alle Iphone-modeller være sårbare dersom myndighetene vil kikke folk i kortene.

Pårørende reagerer

Farook og kona drepte 14 mennesker under et juleselskap i San Bernardino i California i desember. Begge to ble senere drept i en skuddveksling med politiet.

At Apple nekter å låse opp telefonen, har skapt sterke reaksjoner i USA, ikke minst blant pårørende og dem som overlevde angrepet.

FNs høykommissær for menneskerettigheter, Zeid Ra'ad al-Hussein, har advart mot å innfri FBIs krav og antydet at det vil kunne få uante konsekvenser. (©NTB)

Les mer om smarttelefoner: