Har du lest gjennom og satt deg inn i de nye brukervilkårene til Snapchat?

Ikke det, da er du neppe alene om ikke å ha fått med deg at den populære tjenesten som har 1.8 millioner brukere bare i Norge, forbeholder seg retten til en tilsynelatende betingelsesløs viderebruk av bildene og meldingene dine. Så mye for å forsvinne etter ti sekunder.

I de nye brukervilkårene som ble gjort gjeldene forrige uke står det blant annet følgende å lese:

«Våre tjenester lar deg lage, laste opp, poste, sende, motta og lagre innhold. Når du gjør det beholder du alle eierrettighetene du måtte ha til innholdet til å begynne med.»

Så lang alt vel. Men neste avsnitt i vilkårene bør være en tankevekker. For hør bare her:

«Men du gir Snap en verdensomspennende, evig, royalty-fri, og videreførbar lisens til å lagre, bruke, vise, reprodusere, modifisere, redigere, bruke deler av, publisere, kringkaste, distribuere, syndikere, promotere, utstille og offentlig vise frem innholdet ditt i hvilken som helst form og i alle medier og distribusjonsmetoder(nåværende og nye som måtte komme)».

Krev fem millioner dollar:

Er det greit at Snapchat bruker meldingene dine? Svar i vår poll nederst i saken!

— Lite betryggende

Reaksjonene har ikke latt vente på seg. Fagdirektør i Forbrukerrådet Finn Myrstad, mener Snapchat har en for omfattende bruksrett til innholdet ditt og at vilkårene viser at innhold både kan lagres og deles på måter brukeren ikke har tenkt på.

— Det er lite betryggende når Snapchat ett sted i vilkårene sier at de rett til å bruke bildene dine og dele dem i evigheten («perpertualy»), mens de samtidig sier at de sletter bildene.

Som et svar på reaksjonene la Snapchat ut en bloggpost hvor det bedyres at meldingene dine fortsatt er private.

«Vi vil være krystallklare: Snapper og chatter du sender til venner forblir like private i dag som de var før oppdateringen. Vår personvernpolicy sier fortsatt, som den gjorde tidligere, at meldinger slettes automatisk fra våre servere med en gang de har blitt sett eller utgått.»

«Selvagt vil mottakeren kunne ta et skjermbilde eller lagre en snap eller chat, men poenget er at Snapchat aldri har lagret meldinger for fremtidig bruk. Og for de vi fortsetter å slette dem fra serverne våre så snart de er lest, hverken kan vi eller deler meldingene med annonsører og forretningspartnere.»

Snapchat legger likevel ikke skjul på at brukervilkårene gir Snapchat omfattende rettigheter til viderebruk av brukernes innhold, men hevder at dette hverken er uvanlig for denne typen tjenester, og at det det er nødvendig for blant annet å kunne vise Live Stories og de

Snapchat nylig innførte.

— Endrer lite

Hos Forbrukerrådet er man ikke nevneverdig beroliget av Snapchats siste utspill.

— Et blogginnlegg endrer ingen ting. Det er og blir de til en hver tid gjeldende brukervilkårene som er den juridisk bindende kontrakten mellom brukerne og tjenesten. Det må med andre ord en endring av brukervilkårene til, ikke bare en bloggpost, sier fagdirektør i Forbrukerrådet Finn Myrstad.

Inntil videre er det ifølge Forbrukerrådet er det derfor de nye og gjeldende brukervilkårene som må legges til grunn.

Vilkår som gir Snapchat omfattende rett til å bruke innhold du har laget, og det uten at du har krav på noe form for økonomisk kompensasjon.

ALLE RETTIGHETER: Advokat og jurist Jon Wessel-Aas mener at Snapchat tiltar seg nær sagt alle rettigheter med hensyn til bruk av innhold og opplysninger om deg. FOTO: Bing Hodneland advokatselskap DA

JuristJon Wessel-Aas som er ekspert på personvern og opphavsrett, deler Forbrukerrådets oppfatning og mener det mildt sagt er ganske uklart hva Snapchat mener.— Leser man vilkårene, er hovedessensen at Snapchat tiltar seg nær sagt alle rettigheter med hensyn til bruk av innhold og opplysninger om deg, som du legger igjen ved bruk av tjenesten. Du kan som bruker benytte de personlige innstillingene til å begrense disse mulighetene noe, men dette endrer ikke hovedessensen. Jeg kan heller ikke se at Snapchats presisering i bloggposten egentlig endrer dette, sier Wessel-Aas.

Samarbeider med andre kommersielle aktører

Han mener det er viktig å huske på at tjenester som Snapchat samarbeider med og integrerer tjenestene til andre kommersielle aktører.

— Dette tar vilkårene høyede for, slik at disse aktørene kan nyttiggjøre seg av brukerdataene hos Snapchat. Når du bruker slike tredjeparters applikasjoner i forbindelse med Snapchat, vil du i stor grad allerede ha samtykket til at også disse kan bruke de av dine opplysninger som allerede ligger hos Snapchat – i tillegg til ytterligere opplysninger som du legger igjen ved bruk av tilleggstjenesten.

- Alt i alt er hovedbudskapet mitt at når du bruker denne typen kommersielle tjenester uten å måtte betale i penger, betaler du likevel med dine personopplysninger og det innholdet du ellers publiserer i tjenesten, sier Wessel-Aas.

Har du ikke tatt deg bryet med å lese vilkårene tidligere, så er det med andre ord kanskje tidspunktet for å gjøre nettopp det.