— Jeg er redd for å gå i mørket! Jeg føler at jeg ikke har så god oversikt når det er mørkt ute, og jeg synes det er skikkelig skummelt å gå hjem alene, sier Marie Gudmundsen (24).

Sammen med Tonje Barca (24) og Anna Aano (23) har hun testet trygghetsapper for «TV2 hjelper deg». Apper som fungerer slik at man skal sende en beskjed eller be noen «passe på» deg når du er ute og går.

Det finnes flere ulike trygghetsapper på marked, og «TV2 hjelper deg» har testet tre av de mest populære: «Watch over me», «Companion» og «Bsafe».

TESTET: Fra venstre: Anna Aano (23) har sammen sammen med Tonje Barca (24) og Marie Gudmundsen (24) testet trygghetsapper for «TV2 hjelper deg». FOTO: TV2 Hjelper deg

Appene er også vurdert av førsteamanuensis ved Westerdals Tor Morten Grønli, og Pia Dokken Stranger-Johannessen og Anders Mikkelsen som er studenter ved skolens linje for mobil apputvikling.Appene ble vurdert utfra brukervennlighet, funksjonalitet og design.

— Brukervennlighet betyr hvor enkel applikasjonen er å bruke. Funksjonalitet går ut på hvor rik applikasjonene er på mengden funksjoner man har tilgjengelig, og design handler om det visuelle uttrykket, forklarer Grønli.

Følte seg ikke trygg

«Watch over me» og «Companion» ga ikke jentene den tryggheten de følte de trengte fra en trygghetsapplikasjon.

— Jeg vet jo ikke om noen passer på meg, for jeg føler ikke jeg får noe bekreftelse på at noen følger med, sier Barca til «TV2 hjelper deg», mens hun er ute for å teste «Watch over me».

VASNKELIG Å SETTE OPP: «Companion» får pluss for enkel og fin design, men er vanskelig å sette opp: FOTO: TV2 Hjelper deg.

Heller ikke Gudmundsen følte hun fikk noe bekreftelse fra appen på at den personen hun ba passe på henne faktisk gjorde dette.Når det kom til «Companion», så slet både Gudmundsen og Aano med å få den til å fungere på deres mobiler. Hos Westerdals hadde de også problemer med denne appen.

Student Dokken Stranger-Johannessen forteller til «TV2 hjelper deg» deg at hun med sin Iphone ikke fikk appen til å fungere sammen med medstudent Anders Mikkelsen og hans Android-telefon.

— «Companion» er enkel og fokuserer på det den bør, men jeg får ikke tillit til at denne appen skal bedre min sikkerhet, sier Mikkelsen.

Sender GPS, melding, videoopptak og ringer

Men den siste appen i denne testen, Bsafe, ga både jentene og ekspertene den tilliten de følte var nødvendig å få fra en trygghesapp.

— Bsafe gir deg tillit til at den gjør det den skal i en situasjon der du har behov for den, fordi den fungerer slår førsteamanuensis Grønli fast overfor «TV2 hjelper deg».

BEST I TEST: Det er appen Bsafe (t.v) som kommer best ut i testen av sikkerhetsapper som «TV2 hjelper deg» har gjennomført. FOTO: «TV2 hjelper deg»

De tre jentene likte den godt fordi den viste tydelig når kontaktpersonene deres har sagt ja til å følge dem på turen. I tillegg hadde denne applikasjonen kule funksjoner som falt i smak.— Jeg kan se når den personen som skulle passe på meg hadde vert inne på appen. Når man utløser alarmen så lager den en høy lyd, og så sender den melding til den personen som skal passe på deg. I meldingen blir det det også sendt GPS koordinater over hvor jeg er og en video som blir tatt når alarmen går. Og så tar den automatisk å ringer til kontaktpersonen din etter meldingen er sendt, sier Gudmundsen til «TV2 hjelper deg».

Egen sikkerhetsapp fra politiet

På spørsmål til Politidirektoratet om hvordan politiet stiller seg til bruken av slike sikkerhetsapper, viser man til at raske og effektive varslingsrutiner kan ha en forebyggende effekt, og dermed øke sikkerheten, men ikke avverge akutte faresituasjoner.

Politidirektoratet mener det ikke er grunnlag for å advare mot slike apper ut fra perspektivet om at det gir falsk trygghet.

På spørsmål om politiet har planer om en egen nødapp, heter det følgende i svaret vi har fått fra Politidirektoratet:

— Digital samhandling med publikum er et viktig område, og vil bidra til å møte publikum der de er. Dette betyr at mobile løsninger slik som for eksempel nye app-er er noe politiet hele tiden vurderer, og en trygghets-/nødapp er absolutt noe vi tror kan komme.

Forsov du deg i dag?