IKKE START: - Ikke start motoren dersom du oppdager at du har fylt feil drivstoff på bilen din. I verste fall kan du skade motorens innsprøytningssystem alvorlig, sier Kent Drolsum på Rommen Bil. Foto: Berit Roald/NTB scanpix
GODT MERKET: Tanklokket er ofte godt merket. Er du usikker på hvilket drivstoff bilen din bruker, finner du det på tanklokket. Foto: Berit Roald/NTB scanpix

Hvert år tar over 15.000 nordmenn feil pistol når de skal fylle drivstoff, og sommeren er høysesong for feilfylling.

Ikke minst for dem som har flere biler i husholdningen – og en miks av bensin— og dieselmotorer – er det lett å gjøre feil i en stresset hverdag.

Rådet fra bileksperter er krystallklart: Med feil drivstoff på tanken må ikke bilen startes.

Ingen sperre

På bensinbiler er det nesten umulig å fylle feil. Diameteren på fyllepistolens munning er for stor til å passe inn i fyllerøret på nyere biler med bensinmotor. Men slik er det ikke på mange dieselbiler, der fyllepistolen for bensin passer aldeles utmerket i fyllerøret for diesel.

— Det er faktisk litt merkelig. Om det hadde vært andre veien, hadde det vært bedre, for det er når du får bensin på dieseltanken problemene virkelig oppstår, forteller daglig leder Kent Drolsum på verkstedet Rommen Bil i Oslo.

Kostbart

IKKE START: - Ikke start motoren dersom du oppdager at du har fylt feil drivstoff på bilen din. I verste fall kan du skade motorens innsprøytningssystem alvorlig, sier Kent Drolsum på Rommen Bil. Foto: Berit Roald/NTB scanpix

Moderne dieselmotorer er svært avanserte. Finmekanikk og pumper som jobber med flere tusen bars trykk, atomiserer drivstoffet når det sprøytes inn i sylindrene. Og denne finmekanikken krever smøring.— Fyller du feil, og får bensin på dieselbilen din, vil disse fine komponentene bli ødelagt fordi de ikke får nok smøring. Bensin tørker rett og slett ut komponentene, forklarer Drolsum.

Derfor kan skadene bli betydelige om man fyller feil og suser av gårde.

— Hva det koster å bytte disse delene, varierer selvsagt fra bil til bil og med hvor alvorlig skaden er. Men dersom man må bytte injektorer og drivstoffpumpe vil jeg tro at regningen havner et sted mellom 50.000 og 100.000 kroner, sier han.

Ikke start motoren

GODT MERKET: Tanklokket er ofte godt merket. Er du usikker på hvilket drivstoff bilen din bruker, finner du det på tanklokket. Foto: Berit Roald/NTB scanpix

Har du fylt bensin på dieselbilen din, må du ikke starte motoren. Resultatet kan bli katastrofalt. — Skadene kan oppstå nesten umiddelbart, advarer Drolsum.

Det beste du kan gjøre, er å skyve bilen vekk fra pumpen og vente på hjelp.

— Oppdager du at du har fylt bensin på en dieselbil, må du få den på verksted slik at tanken og drivstoffledninger kan bli tømt og renset for bensin, forteller Drolsum.

Heller ikke det er gratis – men betydelig rimeligere enn å reparere skader på innsprøytningsanlegget.

— Normalt vil det koste mellom 3000 og 5000 kroner å rense en dieseltank for bensin, sier Drolsum.

Mindre fare med bensin på tanken

Like farlig er det ikke å få diesel på bensinbilen, men også her anbefaler Drolsum at du tar kontakt med et verksted slik at du får renset systemet.

- Fyller du diesel på bensinbilen, er det ikke like stor fare på ferde som om du skulle få bensin på dieseltanken. Riktignok vil bilen gå dårlig, og den kan stoppe. Men alvorlige motorskader får man ikke, fordi diesel i motsetning bensin smører, forteller Drolsum.

Sjekk forsikringen

I mange tilfeller kan det lønne seg å ta en telefon til forsikringsselskapet om du fyller feil drivstoff på tanken. Flere av selskapene har nemlig dekning for feilfylling.

Hos IF og Gjensidige er du dekket om bilen har kasko eller superkasko, mens en slik dekning selges som en tilleggspakke fra Vardia Forsikring.

— Et annet godt tips er å kikke i bilens tanklokk. Der står det hvilket drivstoff bilen skal ha, avslutter Drolsum.

Pilen viser vei

PIL: Den lille pilen i tankmåleren viser hvilken side tanklokket sitter på. FOTO: NTB scanpix

Har du lagt merke til pilen i tankmåleren?Den forteller deg på hvilken side lokket for påfylling av drivstoff er plassert – og de fleste nyere biler har denne markeringen i tankmåleren på instrumentpanelet.

I det daglige, når man kjører privatbilen, har kanskje ikke pilen den aller største informasjonsverdien – man lærer seg raskt hvor tanklokket sitter.

Men i det øyeblikket du hopper inn i en ukjent bil, kan pilen hjelpe deg til å havne på rett siden av pumpen.

Les også: