Har du lagt merke til den lille pilen som står ved siden av pumpesymbolet på bilens tankmåler?

Den forteller deg på hvilken side lokket for påfylling av drivstoff er plassert – og de fleste nyere biler har denne markeringen i tankmåleren på instrumentpanelet.

I det daglige, når man kjører privatbilen, har kanskje ikke pilen den aller største informasjonsverdien – man lærer seg raskt hvor tanklokket sitter.

Men i det øyeblikket du hopper inn i en ukjent bil, kan pilen hjelpe deg til å havne på rett siden av pumpen.

Pass på! Nå er det høysesong for å fylle feil drivstoff på bilen

Apropos bensinpumper. Hvert år tar over 15.000 nordmenn feil pistol når de skal fylle drivstoff, og sommeren er høysesong for feilfylling.

foto
FARGER: Fyllepistolene er merket med drivstofftype, i tillegg til at de er fargekodet. Grønn pistol leverer bensin, svart fyller diesel på tanken. Foto: NTB scanpix

Ikke minst for dem som har flere biler i husholdningen – og en miks av bensin— og dieselmotorer – er det lett å gjøre feil i en stresset hverdag. Rådet fra bileksperter er krystallklart: Med feil drivstoff på tanken må ikke bilen startes.

På bensinbiler er det nesten umulig å fylle feil. Diameteren på fyllepistolens munning er for stor til å passe inn i fyllerøret på nyere biler med bensinmotor.

Men slik er det ikke på mange dieselbiler, der fyllepistolen for bensin passer aldeles utmerket i fyllerøret for diesel. Har du fylt bensin på dieselbilen din, må du ikke starte motoren. Resultatet kan bli katastrofalt.

Det beste du kan gjøre, er å skyve bilen vekk fra pumpen og vente på hjelp. Et godt tips er å kikke i bilens tanklokk før du fyller. Der står det hvilket drivstoff bilen skal ha.

Mer om feilfylling av drivstoff kan du lese her: