Det kan være penger å spare på å bake billånet inn i boliglånet.

— Hvis man ser rent økonomisk på det, så vil det lønne seg å bake inn bilen i boliglånet fordi renten på boliglånet er lavere enn på et billån, sier forbrukerøkonom Christine Warloe i Nordea.

I tillegg slipper man gebyrer for et ekstra lån.

Kjapp nedbetaling

— Men dette regnestykket forutsetter at man legger opp til at bildelen av boliglånet betales ned i henhold til det som er normal nedbetalingstid for et billån – eksempelvis fem år, sier Warloe.

— Strekker man derimot billånet over samme løpetid som huslånet – så blir det en fryktelig dyr bil, og man ender opp med å fortsatt betale på en bil som i verste fall er nedskrevet.

Men så lenge du setter det på rask nedbetalingstid, så lønner det seg rent økonomisk å bake inn billånet i boligglånet, sier hun.

- Kan lønne seg å binde renten

Forbrukerøkonom i DnB NOR, Silje Sandmæl, påpeker en annen ting:

— Det er også viktig å være klar over at å ta bilen inn i boliglånet bare vil lønne seg hvis du er helt sikker på at det ikke vil føre til at boliglånet blir større enn 75 prosent av verdigen på boligen og hvis du samtidig betaler ned lånet i takt med bilens verditap.

Så lenge du setter det på rask nedbetalingstid, så lønner det seg rent økonomisk å bake inn billånet i boligglånet. Christine Warloe

Er disse forutsetningene til stede, bør du nå som fastrenten er historisk lav også vurdere om du skal binde renten på det beløpet som skal brukes på bil, ifølge Sandmæl.

— Du bør nedbetale lånet på bilen raskere enn den faller i verdi. Klarer du å nedbetale på fem år, får du bundet renten for hele perioden på et relativt lavt nivå, sier hun.

Har du nok egenkapital?

Før du beslutter å bake inn billånet i boliglånet, bør du ifølge Warloe tenke gjennom en annen viktig ting:

— Du må nøye vurdere lånesituasjonen din og behovene for egenkapital ved for eksempel boligbytte før du bestemmer deg, sier Noredea-forbrukerøkonomen.

Du kan nemlig ikke ombestemme deg i etterkant.

— For en bil spiser av tilgjengelig egenkapital. Dette kan få konsekvenser hvis du for eksempel bytter bolig eller hvis du trenger å låne ekstra til oppussing og vedlikehold, sier Warloe.

Hun gir følgende eksempel:

Et par ønsker å kjøpe større bolig. Boligen de allerede bor i har en verdi på 2,5 millioner, mens lånet er på 2 millioner. Det ville gitt dem 500.000 kr i egenkapital, og de er dermed innenfor kravet dersom de skal kunne slå til på et rekkehus til 4 millioner.

Men så kjøper de en bil til 200.000 kroner og baker det inn i boliglånet. Total gjeld på huset er nå 2,2 mill. Ved salg av boligen er egenkapitalen da redusert til 300.000. De er da ikke innenfor bankens krav om 10 prosent egenkapital ved boligkjøp og vil i prinsippet ikke kunne slå til på rekkehuset.

I verste fall må de selge bilen for å få frigjort egenkapital. Hadde de derimot hatt et eget billån på bilen, så ville de hatt tilstrekkelig egenkapital.

— Men du må selvfølgelig ha betjeningsevne til å takle både billån og nytt boliglån for at dette skal kunne gå i boks, legger hun til.

Vil du ha bilnyheter direkte på Facebook? Bli fan av vår Facebook-side!