Foreløpig vet ikke den norske importøren av Volkswagen om norsksolgte biler har fuskeprogrammet som kjenner igjen om bilen testes i et laboratorium og struper utslippet av NOx.

Men ifølge Statens Vegvesen finnes det om lag 100.000 biler med motoren på norske veier.

Også Audi, Skoda og Seat

EA189 har vært i produksjon siden 2008. Motoren finnes i ulike versjoner og slagvolum, men felles for alle er at det har common-rail innsprøytning av drivstoffet.

Enn så lenge har ikke Volkswagen i Norge bekreftet hvorvidt biler som er solgt i Norge er omfattet av utslippsskandalen, men tidligere i denne uken ble det kjent at også Audi, Skoda og Seat – som også bruker denne motoren – har fusket.

foto
VOLKSWAGEN-MOTOR: Heller ikke Skoda spiller med rene kort. Sammen med Audi er også de omfattet av motorfusket. Flere modeller er utstyrt med fuskemotoren. Foto: Skoda

En talsmann for Audi har i tillegg bekreftet at 1,42 millioner av totalt 2,1 millioner Audier med fuskemotor er solgt i Europa.

Tirsdag ettermiddag kom meldingen om at 700.000 biler fra Seat er utstyrt med programvare som gjør det mulig å jukse med tall fra utslippstester, ifølge NTB. Seat er eid av VW-gruppen.

Ny rapport med overraskende resultater:

Nekter for fusk

foto
NEKTER: Både BMW og Mercedes-Benz benekter på det sterkeste å ha installert programvare som manipulerer utslippsverdier i sine biler. (Foto: Jan Harry Svendsen)

Også andre bilprodusenter har blitt anklaget for fusk. I forrige uke ble det spekulert i om BMW også hadde fusket, men BMW tilbakeviser påstandene. Det gjør også Mercedes-Benz, som kategorisk benekter at de har utstyrt sine biler med tilsvarende programvare som den Volkswagen har installert i sine motorer.I en pressemelding uttaler Mercedes-Benz at denne typen av fusk er helt utenkelig og at de benekter enhver beskyldning om manipulasjon av utslippsverdier.

De skriver også at en såkalt «defeatdevice» aldri har vært brukt av Mercedes og heller ikke kommer til å bli brukt i fremtiden.

Her er de viktigste bilene med EA189 under panseret:

AUDI:

— A1

— A3

— A4

— A5

— A6

— TT

— Q3

— Q5

SKODA:

— Rapid

— Octavia

— Superb

— Yeti

— Roomster

VOLKSWAGEN:

— Golf

— Jetta

— Beetle

— Tiguan

— Passat

— Touran

— Caddy

— Sharan

SEAT:*

— Leon

— Altea

— Alhambra

— Exeo

— Toledo

*Seat selges ikke i Norge.

Mer om utslippsskandalen:

Slik oppdaget de fuskingen:

Skoda også omfattet av utslippsjuks

Volkswagen-motorer produsert i Ungarn

Og her er noen helt andre tema: