BeSafe iZi Go, som produseres av norske HTS AS, tok en klar seier i en fersk test av barneseter.

Testen tok for seg ni barneseter, og publiseres av Forbrukerrådet i samarbeid med International Consumer Research & Testing (ICRT).

HTS-setet fikk 76 av 100 mulige poeng i testen, og plasserte seg med det tre poeng foran konkurrenten Cybex.

— Spesielt positivt med iZi Go, er at setet festes med bilens egne belter og dermed kan brukes av foreldre og besteforeldre som ikke har isofix-fester i bilen, kommenterer Forbrukerrådets testansvarlige, Jogrim Aabakken.

Dårlig kjemi

Helt i bunnen av resultatlisten havner Maxi Cosi med sine to modeller Fero og FeroFix, men ikke på grunn av dårlig sikkerhet:

— Vi er negativt overrasket over de to Maxi Cosi-modellene, som dessverre viser seg å inneholde ftalater. Selv om modellene gjør det brukbart i de andre deltestene, ender setet grunnet disse stoffene opp med en veldig dårlig karakter. Så får vi håpe og tro at Maxi Cosi tar resultatene på alvor og endrer materialbruken, sier Aabakken.

Årsaken til at det gikk så dårlig, er at ICRT i år har innført enda mer omfattende testprosedyrer på kjemifeltet.

- Hvordan skal foreldre minimere skadeeffekten?

— Hvis man allerede har kjøpt et sete som gjør det dårlig på kjemi, bør man i størst mulig grad hindre at barnet har bar hud i kontakt med setet. Man bør dessuten forsøke å lære barnet at det ikke skal slikke på setet, råder Aabakken.

Elendig italiener

Kun ett av de ni setene får alvorlige trekk for sikkerheten.

— Med unntak av Prénatal Orion Fix er det heldigvis ingen som kan betegnes som virkelig elendige på sikkerhet. Orion Fix gjør det imidlertid så dårlig at det må frarådes, sier Aabakken.

Produsenten hevder at setet skal egne seg for barn fra ni til 36 kilo, men gjorde det elendig i frontkollisjonstesten.

Forbrukerrådet har imidlertid ikke klart å finne alle de ni testede setene i norske butikker.

— Fordi stadig flere handler i utlandet, fordi det godt kan tenkes at det finnes forhandlere vi ikke har klart å oppspore og fordi godt kan hende at ulike aktører i nær fremtid vil importere noen av modellene, publiserer vi samtlige resultater, opplyser Aabakken.

Bra beltestol og krybbe

Testen konkluderer med at Cybex Solution X-Fix er den beste beltestolen, med tre færre poeng enn testvinneren.

Den spanske babykrybben Jané Transporter oppnår fulgte to poeng bak.

— Vi gjør oppmerksom på at vi tidligere i år testet babykrybben Bébé Confort Windoo Plus, som med sine 74 poeng gjorde det enda bedre.

Forbrukerrådet mener, i likhet med Trygg Trafikk, at babykrybber kun bør brukes som nødløsning for premature barn som av medisinske årsaker ikke kan sitte i et ordinært babysete.

Anbefaler bakovervendt

Både Trygg Trafikk og Forbrukerrådet anbefaler dermed alle småbarnsforeldre å bruke bakovervendt barnesete.

— Dessverre ble det i denne runden ikke testet noen bakovervendte barneseter i gruppe I (9-18 kg). Det ble heller ikke testet noen utgaver av de enda sjeldnere bakovervendte gruppe II-setene (15-25 kg), sier Aabakken.

Det bakovervendte gruppe I-setet BeSafe iZi Kid X3 Isofix ble imidlertid testet tidligere i år, og oppnådde 70 poeng.

— Problemet med dette setet, er at det forutsetter at bilen har isofix-fester.

Vil du ha bilnyheter direkte på Facebook? Bli fan av Aftenposten BIL!

Sjekker du tester av barneseter før du tar ditt endelige valg? Tror du setet barnet ditt bruker er sikkert nok ved en ulykke? Debattér saken!