Spørreundersøkelsen gjort av InFact på vegne av Continental ga et utvalg bilister fire konkrete problemstillinger, og det er ingen tvil: 41 prosent av de spurte mener at folk som kjører forbi når forholdene tilsier at de ikke burde gjøre de, er det aller verste.

Dette gjelder uansett alder, kjønn og bosted.

Likevel er det visse forskjeller. I aldersgruppen 18 til 29 er det færrest som rangerer dette som irritasjonsmoment nummer én.

Det ser også ut til at kvinner reagerer sterkest, ettersom nær halvparten setter dette på topp.

Stor oversikt:

Høyrisikosport

TELL TIL TI: Ann-Kathrin Årøen I Trygg Trafikk oppfordrer folk til å ta det med ro. Foto: Trygg Trafikk

– Det som er fint å se, er at vi irriterer oss eller blir frustrerte når vi ser andre gjør farlige ting i trafikken. Forbikjøringer kan være en høyrisikosport. Det er her det er størst risiko. En møteulykke kan fort resultere i alvorlige skader og dødsfall, sier Ann-Kathrin Årøen, kommunikasjonssjef i Trygg Trafikk.De yngste er nesten like irriterte på folk som ligger for tett på deres bil. 26 prosent misliker dette, det er bare noen få prosent under forbikjøringene.

– Det å ligge tett på folk er både uhøflig, farlig og viser mangel på respekt. Det kan gjøre at bilisten blir stressa og glemmer å se forover, noe som kan føre til farlige situasjoner, sier Årøen.

Totalt sett synes 20 prosent at andre bilister som ligger på bakfangeren, er verst. Det er tett fulgt av manglende blinklys. Det er et stabilt tall for alle aldersgrupper, bortsett fra én, de mellom 45 og 64, hvor langt færre bryr seg om folk dropper å gi tegn.

— Å gi tegn i god tid er viktig for å sende et signal. Det å vise hvor du skal, vil redusere risikoen for en ulykke, sier Årøen.

Mobil i bil: Som å kjøre med bind for øynene

Mobilbruk er siste kategori. Her er det ti prosent som rangerer det som toppen av irritasjon.

Avviket mellom kjønnene er stort. Folk som kjører og snakker ureglementert i telefonen, får frem sinnet hos 14 prosent av kvinnene, mot åtte prosent av mennene.

– Jeg forstår også at folk irriterer seg over mobilbruk. Vi vil jo gjerne at sjåførene vi møter, skal følge med på trafikken fremfor å taste på mobilen. Det kan være svært farlig. Ser du vekk fra veien i tre sekunder mens du kjører i 80 kilometer i timen, har du kjørt rundt 70 meter. Det er som å kjøre med bind for øynene.

Blinklys i by

Regionsmessig er det ganske store forskjeller.

Bilister på Sørlandet er minst berørt, 32 prosent, av de farlige forbikjøringene, mens over halvparten av dem som bor i Nord-Norge reagerer her.

Ikke overraskende er det folk i det tettest befolkede området, Oslo, som misliker manglende bruk av blinklys i størst grad.

Årøen har et siste råd på veien til folk som skal ut i påsketrafikken.

– Hvis du blir skikkelig irritert, kan det føre til at du mister oversikten over trafikkbildet. Det er viktig å telle til ti om det skjer, slik at man får roet seg ned. Husk at i den store sammenhengen er det aller viktigste at ingen blir skadd eller mister livet.

Opptatt av sikkerhet? Da anbefaler vi disse sakene: