BMW i3 har vært på det norske markedet i tre år. BMW har solgt tusenvis av dem, og de er et høyst vanlig og annerledes syn i den norske bilfloraen. I hvert fall i byene.

For med en teoretisk rekkevidde på 19 mil, som realistisk er flere mil kortere enn det, er det ikke noe man bruker i områder der en utflukt innebærer mange mil.

Problemet er jo gjerne at man også skal hjem igjen, og det er ikke sikkert alle setter pris på at du blir til batteriet er ladet opp.

Nå har BMW lansert noe som åpner nye horisonter for i3-modellen: En ny batteripakke. Tidligere var den på 18,8 kilowattimer (kWh), den nye er på 27,2 kWh.

Batteripakken har samme ytre mål som før, vektpåslaget er 50 kilo. Totalt veier bilen 1245 kilo. Det gjør at i3 fortsatt er blant de aller letteste elbilene på markedet, noe som selvsagt er en stor fordel både når det gjelder prestasjoner og ikke minst rekkevidde. Den teoretiske er nå 30 mil, mens den virkelige ligger et par mil over 20.

BESTSELGER: BMW i3 er merkets desiderte bestselger i Norge. I løpet av årets åtte første måneder er det registrert 1503 nye i3-er, ifølge statistikken til Opplysningsrådet for Veitrafikken. Det er 339 flere enn 2-serien, som er nest mest populær. Foto: Morten Abrahamse/NTB Tema

Kjapp

Noe som faktisk er av stor betydning. Det er plutselig ikke noe problem å legge inn en tur som er vel ti mil hver vei, uten lading underveis. Da kommer man seg langt fra bygrensen.

SPESIELL: BMW i3 skiller seg fra de andre, konvensjonelle BMW-modellene på nær sagt alle områder. Som treverk på dashbordet, for eksempel. Foto: Morten Abrahamse/NTB Tema

Dette er første gang vi har kjørt en av de små elbilene uten å være nødt til å planlegge så å si hver eneste tur ut fra ladekapasitet i hver ende.Dette er også den desidert kvikkeste av elbilene i sitt segment. Den har ganske nøyaktig dobbelt så mange hestekrefter som for eksempel Renault Zoe. Det gjør at den ikke bare er raskt oppe i 50 kilometer i timen, men holder farten oppe og passerer 100 etter 7,3 sekunder. Omtrent halve tiden av en Zoe. Disse tallene er for øvrig så å si identiske med i3-utgaven med den mindre batteripakken.

Som en bil i by er den utrolig godt egnet med sine beskjedne mål, store glassflater og kvikke drivlinje, men nå kan man også ta dette med på lengre turer. Kjøreegenskapene holder et fint nivå når man er på store veier i god fart. De smale hjulene bærer ikke akkurat bud om en sportslig bil, men det er ikke noe problem.

Fordelen er også at de har lav rullemotstand og avgir lite hjulstøy. Til tross for sin ganske smale og høye profil, er den stabil og fin, noe som henger sammen med at batteriene ligger under gulvet i kupeen. Dermed sentralt og lavt plassert. Det gir den en tøtsj av gokart hvis man vil suse rundt på svingete distriktsveier.

ORIGINAL: Interiøret er likt, uansett hvilket batteripakke man velger. Foto: Morten Abrahamse/NTB Tema

Raring

Designmessig er i3 noe helt for seg selv. Noen synes det er blant de styggeste bilene som lages, andre liker at den skiller seg ut. Innvendig er den også i en helt egen klasse. Utførelsen oser det kvalitet av.

LETTVEKTER: BMW i3 er en av de aller første bilene i masseproduksjon hvor karbonforsterket plast er brukt i stor utstrekning, både innvendig og utvendig. Foto: Morten Abrahamse/NTB Tema

Om man liker den originale vrien, der nær sagt alt er gjort på en måte man ikke finner i andre biler, er igjen noe som skiller fra person til person. Men den ser og føles langt mer raffinert enn andre biler i segmentet.Dette speiler seg en smule i prislisten. Bilen her er maks utstyrt i en såkalt Fully Charged-versjon og koster nær 350.000, mens innstegsversjonen koster 265.000, noe som er 60.000 mer en billigste Renault Zoe.

Det er fortsatt et stykke igjen til de små elbilene har en kapasitet som parkerer ordet rekkeviddeangst, men det er stor forskjell på komforten i å ha over 20 mil å gå på, sammenlignet med det halve.

Glad i bil? Sjekk ut disse sakene: