– Må være med på det nye som skjer!

Antall nyregistrerte personbiler gikk ned med 10 prosent i landet som helhet i oktober. I Kristiansand steg det med litt over en prosent. Mandal økte med hele 22,7 prosent sammenliknet med oktober i fjor.

Publisert:

Ekteparet Westmoen har akkurat fått overlevert sin nye Audi e-tron fra salgskonsulent Kristian Westgaard (t.v.) ved Gumpens Auto Øst. Wenche og Arild Westmoen gleder seg, men er også spent på overgangen fra diesel til elbil. Foto: Tor Mjaaland

  • Tor Mjaaland

I Kristiansand topper Volkswagen knepent foran Toyota med Audi på tredjeplass. De to på topp pleier være der. Men Audi på bronseplass er lenge siden sist.

Suksessen med elbilen Audi e-tron er en god del av forklaringen på høyt antall registreringer. 25 av 40 nye biler fra Audi-forhandler Gumpens Auto Øst var nye e-tron.

– Den er blitt en kjempesuksess for oss, sier salgs- og markedssjef Ole Jakob Stranden ved Gumpens Auto Øst.

Og mer skal det bli. Etter at de leverte det de kaller «E-tron til folket», nemlig en rimeligere utgave med 300 kilometer rekkevidde, har salget tatt helt av.

– 65 salgskontrakter har vi nå inngått på denne modellen, forteller Stranden.

Det betyr en hektisk start på 2020. De første leveransene e-tron 50 starter i år, fra årsskiftet kommer det store rushet.

Saken fortsetter under tabellen.

Litt nifst

Og at det ikke bare er yngre bilkjøpere som satser elektrisk, fikk vi et godt eksempel på da ekteparet Westmoen fra Lyngdal hentet sin nye Audi e-tron 55. Begge er midt i 60-årene og går fra diesel til elektrisk.

– Litt nifst med så mye ny teknologi, sier Wenche Westmoen og innrømmer at hun lener seg litt på sin teknologitunge ektemann Arild med yrkesbakgrunn som programmerer i Siemens.

– Vi pleier å bytte bil rundt 100.000 passerte kilometer. Nå måtte vi gjøre et valg, om vi skulle være med på det nye som skjer, eller satse tradisjonelt, sier Arild Westmoen.

Han ser frem til miljøvennlige og rimelige turer, men også spent på rekkevidde og mulig ladekø.

– Men først og fremst gleder vi oss, sier ekteparet i det de får en svært grundig gjennomgang av den nye elbilen fra Kristian Westgaard, selger hos Gumpens Auto Øst.

Salgs- og markedssjef Ole Jakob Stranden og salgskonsulentene Andreas Kvammen og Kristian Westgaard sammen med elbil-suksessen Audi e-tron. Foto: Tor Mjaaland

Færre Tesla

At antall nyregistreringer gikk ned i Norge i oktober, har utvilsomt sammenheng med ujevne leveranser av storsuksessen Tesla Model 3. I september ble det registrert 2342 Model 3, i oktober bare 121. Det samme ser vi lokalt der Tesla Model 3 var den store vinneren i september med 95 nyregistreringer mot bare 2 i oktober.

Og når Tesla leverer færre biler, går også elbilandelen ned. I Norge var den på 35 prosent i oktober, i Kristiansand 32,5 prosent. Dieselandelen på Sørlandet holder seg stabilt rundt 20 prosent, mens bensinbilene utgjorde bare 10,5 prosent i oktober. Hybrider uten ladekontakt sto for 15 prosent av nyregistreringene, mens plug in biler åpenbart er på vei oppover etter en periode der produsentene har fornyet mange modeller. 21,3 prosent av de nye bilene i Kristiansand var såkalt plug in i forrige måned.

E-Golf topper

Volkswagen e-Golf topper registreringsstatistikken med 26 biler når det gjelder de enkelte modellene, bare en bil foran Audi e-tron. med ladbare Mitsubishi Outlander på tredjeplass med 20 biler.

I Mandal er Volkswagen suverent på toppen foran Ford med Citroen og Volvo på delt tredjeplass, Verd å merke seg er at Toyota stort sett registrerer biler i Mandals-distriktet på Kristiansands-tallene og står med kun en ny bil i Mandal i oktober.

Publisert: