Nye Skoda Octavia blir ladbar

Skodas store suksessbil, Octavia, skal fornyes. Den blir større, med enda mer bagasjeplass og – ikke minst – nå kommer den som ladbar hybrid.

Publisert:

Fjerde generasjon Skoda Octavia ble presentert på bilutstilling i Praha. Til Norge kommer den til sommeren. Foto: Skoda

  • Tor Mjaaland

Om et drøyt halvår skal bilen som ble bestselgeren i Norge i 2018, riktignok med unntak av de mange elbilene, være klar til levering. Skoda lover nytt designspråk der stasjonsvognen blir 22 mm lengre og 15 mm bredere. Beinplassen bak skal økes med hele 78 mm.

– Octavia har vært vår viktigste bil i mange år. For mange av våre kunder er den selve symbolet på Skoda og alt vi står for, med smarte løsninger, klasseledende plass og mye bil for pengene, sier Thomas Meiner, Direktør for Skoda Norge i Harald A. Møller-konsernet i en pressemelding fra Skoda Norge.

For første gang blir den tilgjengelig med led Matrix frontlykter. Led kjørelys og baklykter blir standard. Innvendig vil et helt nytt interiør. Octavia har vært kjent for stor bagasjeplass, nå økes den til 640 liter.

Sikkerhet

Nye Octavia får også en rekke nye sikkerhet- og assistentsystemer. «Collision Avoidance Assist» skal gi sjåføren støtte ved hjelp av økt styringsmoment dersom bilen oppfatter at den kommer til å kollidere med en fotgjenger, syklist eller et annet kjøretøy. «Exit Warning», eller utstigningsvarsel, blir også tilgjengelig. Dette systemet varsler dersom en syklist eller en bil nærmer seg bakfra når en dør åpnes.

Ved hjelp av «Hands-on Detect» kan også bilen avgjøre om sjåføren holder i rattet eller om han ikke lenger har kontroll over bilen som følge av en medisinsk nødsituasjon. Dersom en slik situasjon oppstår, vil bilen stanses umiddelbart.

For første gang blir Octavia tilgjengelig som ladbar hybrid, slik som storebror Superb nå også er. Den leveres med en 1,4 TSI bensinmotor i kombinasjon med en elektrisk motor. Systemeffekten er på 204 hk (150 kW), med et samlet dreiemoment på 350 Nm. Elektrisk rekkevidde oppgis til 55 km etter WLTP-normen. .

Publisert:
Fædrelandsvennen ønsker en god og åpen debatt. Her kan du bidra med din mening.
  1. Bil