Før var automatgir noe som enten var eksotisk ekstrautstyr eller ensbetydende med sedate amerikanske biler med store motorer.

Men nå leveres stadig flere biler med automat, og spørsmålet er om man rett og slett kan kjøre opp med automatgir. Svaret er faktisk ja.

Du må bare tåle at førerkortet ditt da har en begrensing.

Gjelder kun automat

— Det er mulig å få førerett begrenset til å gjelde kjøretøy med automatgir. Trafikkopplæringsforskriften åpner for det i paragraf 29-8, forteller Lars-Inge Haslie i seksjon for trafikkopplæring i Vegdirektoratet.

I forskriften står det nemlig at «den praktiske prøven kan avlegges med automatgiret kjøretøy. Føreretten begrenses da til å gjelde slike kjøretøy.»

Har du kjørt opp med automat, står det kode 78 på baksiden av førerkortet. Det betyr at du ikke har lov til å kjøre biler med manuelt gir, eller som det står i forklaringen til koden: «Begrenset til å gjelde kjøretøy uten koplingspedal».

Det er altså ingen snarvei til lappen å kjøre opp med automat, med mindre du er helt sikker på at du aldri skal kjøre manuelt girede biler.

Hva hvis du angrer?

Det er 5082 personer som har såkalt kode 78 i førerkortet sitt i dag (klasse B).

I fjor var det hele 884 personer som kjørte opp med denne begrensingen.

Men hva med om du angrer? Må du gjøre alt på nytt igjen om du ønsker å bli kvitt kode 78?

Neida. Hvis du vil ha mulighet til å kjøre biler uansett om den har manuelt eller automatisk gir, holder det å kjøre opp på nytt. Altså kun praktisk prøve.