Jakter setes­døler til bilbran­sjen

– Er det et krav at du må kjøre Audi for å få jobb her hos dere? – Nei, men det «kjem» du fort til å gjøre.

Publisert: Publisert:

Elever og lærer fra Setesdal Vidaregåande skule samlet hos Audi-forhandler Gumpens Auto Øst. Fra venstre: Fredrik Gabriel Thorsen, Jonas Moldal, Gunnar Christoffer Åvitsland, Rune Smith Aas, Bjørn Andreas Lund, kontaktlærer Stein Godtfredsen, Arne Mathias Solheim, Ånund Rysstad lien, Terje Olsen, daglig leder Gumpens Auto Øst, Mikiele Kahsay Asefaw, Vegard Hellestøl Heia, Tom Kristian Uleberg, Tarald Simonstad Kvaale, Arild Martinius Iglebæk, Bileali Sami Bila, Vilde Kjetilsdotter Homme. Foto: Tor Mjaaland

  • Tor Mjaaland

KRISTIANSAND: Dialogen mellom en av 16-åringene fra Setesdal Vidaregåande skule og daglig leder hos Gumpens Auto Øst, Terje Olsen, var typisk for den gode stemningen da en klasse besøkte bilforhandleren.

At venndølen Olsen har stor sans for fagfolk fra indre bygder, fikk vi tydelig bevis på under omvisningen på bedriften. Da traff kontaktlærer Stein Godtfredsen igjen flere av sine gamle elever, både som lærlinger og ferdig utdannede fagfolk hos Audi-forhandleren.

Men det var slett ikke bare for moro at Terje Olsen hadde invitert klassen fra VG1 på Teknisk industriell produksjon (TIP) til en formiddag på bedriften. I en bransje som sterkt trenger flere dyktige lærlinger hadde Audi-sjefen et viktig budskap til elever og lærer som han håper de bringer videre til foreldrene.

Rune Olsen fra Vennesla i arbeid i karosseriavdelingen der han forteller om sitt fag for elevene fra Setesdal Vidaregåande skule. Foto: Mjaaland, Tor

Holdninger

– I en tid der det er et veldig karakterjag i skolen ønsker jeg å formidle at karakterer er langt fra alt. Sett fra vårt ståsted er holdninger, interesse, lærevilje og nysgjerrighet enda viktigere, understreket han og viste til eksempler fra bedriften der flere som kanskje ikke utmerket seg som skoleflinke har gjort en flott karriere. Flere av dem setesdøler.

– Men for all del, også ungdom fra kyststripa er velkommen til å satse på bilfaget, sier Audi-sjefen.

Hos faglærer Godtfredsen falt budskapet fra Olsen om at karakterer langt fra betyr åpenbart i god jord. Han tror at elevene fra skolen på Hornnes har en ekstra ballast med seg når de skal videre i utdannings- og yrkeslivet:

– Det å bo på elevhjem stiller ekstra krav til deg. Du har ikke en mamma som rydder opp etter deg. Og du må forholde deg til andre, ukjente mennesker, sier læreren som tror at ordet dannelse inneholder noe viktig å ta med seg videre mot yrkeslivet.

Kontaktlærer Stein Godtfredsen (nummer to fra venstre) møtte flere tidligere elever under omvisningen hos Gumpens Auto Øst der de nå er ansatt. Fra venstre: Bjørn Viki, Stein Godtfredsen, Truls Bakke og Asbjørn Gjerden Foto: Mjaaland, Tor

Gamle elever

– Så vil jeg si at faget gymnastikk er viktig. Det nytter ikke å komme med en dårlig og svak rygg om du vil jobbe som bilmekaniker, mener læreren. Han syntes også at de på sin gjennomgang i bedriften hadde fått gode eksempler på at verdier de legger vekt på i skolen, er minst like viktige på en arbeidsplass som Gumpens Auto Øst.

– Og så var det stort å møte igjen setesdøler jeg har hatt som elever og se at de har lykkes i en topp moderne bilbedrift, legger Godtfredsen til.

De tre elevene vi snakket med, Tarald Kvaale fra Bygland, Arne Mathias Solheim fra Hovden og Vegard Heia fra Bygland, måtte medgi at de var litt nærmere en utdanning i retning av bilfaget etter omvisningen og orienteringen fra Terje Olsen.

Delesjefen fra Valle

De møtte blant annet delesjef Kristina Viki, fra Valle i Setesdal også hun, som gikk rett fra lærling til den viktige jobben som delesjef. Og sikkert inspirerte andre unge setesdøler på dagstur til byen.

– Faget er mer forskjellig enn jeg trodde på forhånd, sa Tarald, etter å ha hørt om de mange mulighetene innenfor bilfaget. Om de kunne love at første bilen blir en Audi, var de noe nølende til.

– Kanskje, sa en av dem, Tarald.

– BMW, sa de to andre.

Mens Audi-sjefen Terje Olsen er rimelig trygg på at at det ender med Audi om de kommer tilbake som lærlinger.

– De er hjertelig velkommen om de har de rette holdningene, interessen og gløden. Med eller uten Audi, smiler han.

Publisert:

Les også

  1. Slik taklet premium-elbi­lene turen til fjells

  2. BMW-giganten setter rekkevidderekord

Fædrelandsvennen ønsker en god og åpen debatt. Her kan du bidra med din mening.
  1. Bil
  2. Setesdal
  3. Jobb