Hvordan konstruere et vogntog med mindre luftmotstand, for slik å spare både drivstoff og miljø?
Det har forskere ved Deutsche Zentrum für Luft— und Raumfahrt (DLR) nå sett nærmere på, gjennom en virkelighetsnær test.
Selv om forskerteamet ennå ikke har trukket sine konklusjoner, tyder mye på at det kan være vesentlige fordeler å hente på relativt enkle modifikasjoner.
Hypermoderne målinger
Utgangspunktet for forsøkene var at lastebiler har en aerodynamisk meget ugunstig byggemåte, der førerhuset er rett-opp-og-ned.
Slik skaper stor luftmotstand. Særlig store muligheter til å endre på dagens oppsett, med tanke på lasteevne, finnes imidlertid ikke — dersom volumet ikke skal bli vesentlig mindre.
Under letingen etter alternative byggemåter, tok DLR-forskerne i bruk hypermoderne lasermålinger for å se hvor skoen trykker mest - og hvor det største forbedringspotensialet ligger.
Et helt vanlig vogntog ble brukt som prøvekanin.
Og testkjøringen på den militære flyplassen i Niedersachsen antyder at det kan lønne seg med ekstra understellspåbygg, eller en slags diffuser - som gjerne brukes innen bilsport.
Svekker trekkvirkning
— Gjennom det høye trykket foran vogntoget og det lave bak oppstår en trekkraft mot kjøreretningen, sier Johannes Haff ved Institutt for aerodynamikk og strømningsteknikk ved DLR.
— Et modifisert understell/underplate med en tverrgående utvidelse bakerst, omtrent som en diffuser, kan - gjennom generering av virvelvind - øke trykket bak lastebilen. Dermed blir trekkvirkningen svekket, forklarer Haff.
Selve testkjøringen ble foretatt om natten. Ved hjelp av trykksensorer i bakdøren og laserteknikken klarte forskerne å visualisere luftstrømmene bak det 40 tonn tunge vogntoget, som vist på hovedbildet øverst.
For å få det til, lastet de også opp vogntoget med en røykgenerator - i tillegg til det mer avanserte måleutstyret.
Kjørte i lasertåke
Vogntoget kjørte så på flystripen gjentatte ganger i forskjellige hastigheter, mens et kamerasystem med høyoppløselig CCD-kamera foreviget det hele innhyllet i en slags lasertåke. Inne i lasterommet fulgte forskerne med på bilder og data via flere monitorer.
Det rikholdige datagrunnlaget etter de nattlige turene er ennå ikke ferdig analysert, opplyser DLR.
— Men takket være kjøreforsøkene kan vi nå overprøve om tidligere måleresultater fra vindtunnel stemmer i virkeligheten, sier Haff.
Hvis de foreløpige indikasjonene skulle vise seg å holde vann, kan forskerne ha gitt et vesentlig bidrag til at moderne lastebiler blir mer miljøvennlige - uten andre tekniske endringer enn et mer aerodynamisk understell.
Er det på tide at også lastebiler og vogntog blir vesentlig mer miljøvennlige - også utover det disse forskerne har jobbet med? Debattér saken!